Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΑΥΞΗΣΕΙΣ 10% ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ


Tην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ για το 2008 που προβλέπει αύξηση των τιμολογίων κατά 10%, ενέκρινε πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων στην τελευταία του συνεδρίαση. Η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας, εκτιμώντας ότι δεν γίνεται κάθε χρόνο να επιβαρύνεται η τσέπη των δημοτών με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ.
Την εισήγηση προς το Σώμα ανέπτυξε ο πρόεδρος της επιχείρησης Δ. Πουλιέζος ενώ παρέμβαση επί της ουσίας έκανε και ο Αντιπρόεδρος Β. Φίλιππας.
Τόσο ο κ. Πουλιέζος όσο και ο κ. Φίλιππας, τόνισαν την ανάγκη στήριξης της ανταποδοτικής λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ προκειμένου όσοι ζουν και εργάζονται στα όρια του Δήμου Κερκυραίων, να μπορούν απρόσκοπτα να λαμβάνουν τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης που αποτελούν βασικά αγαθά του πολιτισμού μας.
Σύμφωνα με τις οικονομικές υπηρεσίες της επιχείρησης, η ΔΕΥΑΚ, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσο την αύξηση των υλικών, του ρεύματος, του πετρελαίου αλλά και τις αυξήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις και ταυτόχρονα να υλοποιήσει τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις που απαιτούνται σ' ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου, θα έπρεπε να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων νερού στο 21%!
Στο πλαίσιο όμως της κοινωνικής πολιτικής της επιχείρησης και με βάση την προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβάρυνση των πολιτιτών σε μια δύσκολη συγκοιρία για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Πουλιέζος, εισηγήθηκε αύξηση της τάξης του 10%.
Η αύξηση αυτή θα καλύψει τα απολύτως αναγκαία έξοδα όπως αυτά προκύπτουν από τις παραπάνω αυξήσεις, κλιμακώνοντας παράλληλα την προσπάθεια λήψης των οφειλών από τρίτους και ορθολογικής διαχείρησης της λειτουργίας της.
Ο κ. Πουλιέζος επισήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Από το 1991 μέχρι σήμερα η ΔΕΥΑΚ έχει αξιοποιήσει για παραγωγή έργων, το πόσο των 46 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ και έχει διακριθεί σαν μια από τις πλέον αποτελεσματικές ΔΕΥΑ της χώρας με υψηλούς δείκτες απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Η κατασκευή πολλών χιλιάδων μέτρων αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης, τα σημαντικά έργα διαχωρισμού ομβρίων και λυμάτων, η κατασκευή νέων αντλιοστασίων αλλά κυρίως η κατασκευή του σταθμού βιολόγησης ακαθάρτων του Δήμου της Κέρκυρας έχουν απορροφήσει τεράστια ποσά ( 46 εκατ. ευρώ) που δεν αποτελούν μόνο κοινοτικές η κρατικές επιχορηγήσεις (37 εκατ. Ευρώ), αλλά και συμμετοχή του Κερκυραίου Πολίτη (9 εκατ. Ευρώ) που μεταφράστηκε σε ένα μεγάλο αριθμό δανείων που έλαβε κατά καιρούς η ΔΕΥΑΚ και τα οποία καλούμεθα να αποπληρώσουμε
Μια ματιά στους Ισολογισμούς των τριών τελευταίων ετών θα δείξει ότι οι υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΚ από τα πάσης φύσεως δάνεια ανέρχονται στο ποσό των 7.860.000 ευρώ, ενώ και οι συσσωρευμένες ζημιές ανέρχονται στο ποσό των 5.200.000 ευρώ.
Η υπό την προεδρία μου διοίκηση της ΔΕΥΑΚ με την μέχρι σήμερα δράση της έχει σταθεί με απόλυτη υπευθυνότητα απέναντι στα ζητήματα αυτά και έχει λάβει αποφάσεις, έξω από κάθε λογική πολιτικού κόστους, με γνώμονα τον πραγματικό μακροπρόθεσμο συμφέρον της πόλης που είναι η απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κέρκυρας .Η επιβληθείσα αύξηση το 2007 σε ποσοστό 20% που απέφερε έσοδα 650.000 ευρώ αναλώθηκε στις αυξήσεις του προσωπικού για τις οποίες δημιουργήθηκαν υποχρεώσεις 450.000 ευρώ και την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος για το οποίο απαιτήθηκαν 110.000 ευρώ.
Οι παρεμβάσεις συντήρησης του βιολογικού της πόλης, οι παρεμβάσεις συντήρησης στα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές ύδρευσης, η συντήρηση των αντλιοστασίων αποχέτευσης, η συντήρηση των πάσης φύσεως δικτύων, η αντιμετώπιση και η διαχείριση των υπολειμμάτων του σταθμού βιολογικού καθαρισμού με σύγχρονες μεθόδους, η επέκταση των μονάδων παροχής ποιοτικού πόσιμου νερού σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Κερκυραίων και η δωρεάν διανομή του, η στελέχωση των συνεργείων αλλά και η εκτέλεση διαφόρων μικρών έργων της καθημερινότητας, αποτελούν μέρος του προγραμματισμού μας που σιγά- σιγά ξεκίνησε να υλοποιείται και πού για να ολοκληρωθεί απαιτεί την οικονομική εξυγίανση της επιχείρησης με την σταδιακή εξάλειψη των ζημιών της και την μείωση των υποχρεώσεων και απαιτήσεων της.
Εκτός των όσων ανέφερα παραπάνω είναι γνωστό ότι με βάσει το άρθρο 25 παρ.2 του Ν.1069/80 η ΔΕΥΑΚ είναι υποχρεωμένη να καλύπτει κάθε φορά τις αναγκαίες δαπάνες λειτουργίας της με την καθιέρωση των τιμολογίων της κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα συνολικά έσοδα να ισοσκελίζουν τα αντίστοιχα έξοδα
Με βάσει όσα παραπάνω ανέφερα γίνεται σαφές ότι η προτεινόμενη Τιμολογιακή Πολιτική της ΔΕΥΑΚ για έτος 2008 στοχεύει:
1) Να είμαστε στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας, και να βρίσκεται η επιχείρηση σε σημείο ισορροπίας με την έννοια της ανταποδοτικότητας.
2) Τα διάφορα έσοδα να κατανέμονται στις πηγές προέλευσης τους με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν τις αντίστοιχες δραστηριότητες -έξοδα.
3) Να μπορέσει να ανταποκριθεί η επιχείρηση στις αυξημένες δαπάνες επισκευών και συντηρήσεων των επενδύσεων πού έχουν πραγματοποιηθεί.
4) Να αντιμετωπισθούν οι τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις μας".

Η Αντιπολίτευση

Ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων Γ. Τρεπεκλής στη τοποθέτησήτου αφού επεσήμανε ότι επι της θητείας του έγιναν σημαντικά έργα υποδομής και άνοιξε ο δρόμος για νέες χρηματοδοτήσεις για τη ΔΕΥΑΚ, στάθηκε στο γεγονός ότι πέρυσι έγιναν σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 20% στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ.
Επέκρινε επίσης τη σημερινή πλειοψηφία για τη στάση που είχε κρατήσει όταν επι των ημερών του στη Δημαρχία, είχαν γίνει αυξήσεις στα τιμολόγια περίπου του 5%.
“Ο πολίτης έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Καλύτερα να ζοριστεί η ΔΕΥΑΚ παρά να γίνουν αυξήσεις”. Ο κ. Τρεπεκλής ζήτησε και απο την πολιτεία να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στην επιχείρηση. Ακόμη ζήτησε εξηγήσεις για μετατάξεις υπαλλήλων της ΔΕΥΑΚ στο Δήμο (Βενέτης, Μπουχάγιαρ), τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες.
Την άποψη ότι όλες οι διοικήσεις της ΔΕΥΑΚ τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκαν στη λογική δάνεια, αυξήσεις, προσλήψεις ημετέρων, εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χ. Μάστορας, που χαρακτήρισε ανάλγητες τις αναφορές της ηγεσίας της ΔΕΥΑΚ περί μικρών αυξήσεων στα τιμολόγια. “ Μέσα σε ένα χρόνο τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ αυξήθηκαν ουσιαστικά κατά 32%” τόνισε, ενώ χαρακτήρισε θλιβερό γεγονός τη συναίνεση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ στην αύξηση των τιμολογίων.
Ιδια εισήγηση με την περσινή κατέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με τον σύμβουλο της μειοψηφίας Μ. Γαβαλά, που καταλόγισε στον κ. Πουλιέζο ότι δεν παραδέχτηκε την αποτυχία της πολιτικής της επιχείρησης που οδήγησε στις αυξήσεις των τιμολογίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: