Σάββατο 24 Μαΐου 2008

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΑΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Την αναβάθμιση και την μετεξέλιξη του Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας σε Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιονίου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της βιολογικής ελαιοκομίας, προτείνει με έγγραφο το οποίο απέστειλε ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος στον πρόεδρο του ΕΘΙΑΓΕ Σπύρο Κυριάκη.

Ο Νομάρχης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ινστιτούτο Ελαίας με την συνταξιοδότηση του μέχρι πρότινος διευθυντή Α. Κάντα αλλά και την γενικότερη αποδυνάμωση της μονάδας (καθώς σήμερα έχει μόνο δύο εργάτες), επισημαίνει ιδιαίτερα την αναγκαιότητα λειτουργίας του Ινστιτούτου. Τονίζει επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επανενεργοποίηση της μονάδας με την κατάλληλη στελέχωση προκειμένου να συμβάλει καθοριστικά στην βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.

Η επιστολή την οποία απέστειλε ο Νομάρχης στον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΘΙΑΓΕ, έχει στο σύνολό της ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε στην Κέρκυρα εδρεύει από 50ετίας το Ινστιτούτο Ελαίας, ένα ερευνητικό ίδρυμα ενταγμένο στο ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο κατά τις περασμένες 10ετίες έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της αγροτικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Η ερευνητική δουλειά εξαίρετων επιστημόνων - με σημαντικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και με δεκάδες ερευνητικά προγράμματα - είχε αναδείξει το Ινστιτούτο Ελαίας της Κέρκυρας σε σημείο αναφοράς για την ελαιοκομία όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της ζώνης της Μεσογείου, όπου το ευλογημένο δέντρο της ελιάς καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το Ινστιτούτο Ελαίας αποδυναμώθηκε πλήρως καθώς δεν ελήφθη καμία ουσιαστική μέριμνα για την αντικατάσταση του συνταξιοδοτούμενου επιστημονικού του προσωπικού. Ήδη σήμερα - μετά και τη συνταξιοδότηση του τελευταίου ερευνητή κ. Αντ. Κάντα - το άλλοτε ακμάζον ερευνητικό ίδρυμα έχει περιπέσει σε κατάσταση πλήρους απραξίας, ενώ χρέη διευθυντή εκτελεί εξ ανάγκης ένας εκ των δύο υπαλλήλων που έχουν απομείνει (ηλεκτρολόγος – κατηγορίας ΔΕ).

Το «κωμικοτραγικόν» της ιστορίας είναι ότι λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση του τελευταίου ερευνητή, παρελήφθη από το Ινστιτούτο Ελαίας (με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ) σύγχρονος εξοπλισμός αξίας περίπου 150.000 €, ο οποίος θα παραμείνει πιθανότατα αχρησιμοποίητος προς δόξαν του Ελληνικού Δημοσίου !!

Δεν είναι ασφαλώς η ώρα να αναζητηθούν οι - υπαρκτές - ευθύνες για την κατάντια ενός ερευνητικού ιδρύματος το οποίο, μαζί με το «αδελφά» Ινστιτούτα των Χανίων και της Καλαμάτας, έδωσε για δεκαετίες πρωτοπόρες μάχες στο πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας στον «τομέα αιχμής» για τη χώρα μας, εκείνον της ελαιοκομίας. Είναι όμως η ύστατη ώρα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις οι οποίες αφορούν το μέλλον του Ινστιτούτου, του μοναδικού ερευνητικού ιδρύματος της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Σήμερα που η μονοκαλλιέργεια του μαζικού τουρισμού έχει οδηγήσει πολλές τουριστικές περιοχές σε αδιέξοδο, γίνεται ευρύτερα αντιληπτή η ανάγκη επανακαθορισμού των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του τόπου μας. Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει την ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, δίνοντας έμφαση στο συνδυασμό ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών με την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε τόπου. Η προσπάθεια αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διατήρηση του Μεσογειακού τρόπου ζωής και το πάντρεμα του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη ζωή της υπαίθρου.

Η προώθηση της ιδέας της αειφορίας συνδέεται στενά με την ανάπτυξη μιας «άλλης» γεωργίας, φιλικής προς τη φύση και με κοινωνικοοικονομικές παραμέτρους τέτοιες που να επιτρέπουν την παραμονή των νέων ανθρώπων στην ύπαιθρο, όπου θα μπορούν να απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα ζωής. Άλλωστε και η Ε.Ε. με τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη, ενισχύοντας επενδύσεις και δραστηριότητες στους τομείς της παραγωγής και προώθησης προϊόντων ποιότητας, της βιολογικής γεωργίας, του αγροτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που στηρίζονται σε δράσεις φιλικές προς το περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν μεθοδική επιστημονική προσέγγιση, τεχνική υποστήριξη, παραγωγή νέων γνώσεων και διάχυση τους, κάτι στο οποίο ασφαλώς μπορεί να συμβάλει ένα ερευνητικό ίδρυμα.

Γι αυτό, επικαλούμενοι και την Κερκυραϊκή σας καταγωγή, σας ζητάμε να εργαστείτε μαζί μας στην κατεύθυνση της διατήρησης και αναβάθμισης του Ινστιτούτου Ελαίας της Κέρκυρας σε νέα βάση, προκειμένου να υποστηριχθεί η αναγκαία ποιοτική στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και να προστατευθεί το ευαίσθητο περιβάλλον του νησιού.

Ειδικότερα σας προτείνουμε – στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης αναδιοργάνωσης του ΕΘΙΑΓΕ – να δρομολογήσετε την μετεξέλιξη του Ινστιτούτου Ελαίας της Κέρκυρας σε «Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιονίου», με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της βιολογικής ελαιοκομίας αλλά και την υποστήριξη ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα είναι συμβατό με τις ευρύτερες αναπτυξιακές ανάγκες και την διαχείριση των σημαντικών φυσικών πόρων της περιοχής.

Η άμεση στελέχωση της παραπάνω μονάδας με το κατάλληλο προσωπικό είναι φυσικά βασική προϋπόθεση για την επανενεργοποίησή της, προκειμένου να αποτελέσει εργαλείο προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης, τόσο στην Κέρκυρα όσο και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, με τη διάχυση της τεχνογνωσίας που θα παραχθεί από τα ερευνητικά της προγράμματα.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με τη βεβαιότητα ότι συμφωνείτε μαζί μας πως ο τόπος μας χρειάζεται έναν εξειδικευμένο ερευνητικό φορέα, ικανό να συμβάλλει στην επιτυχία του στόχου που έχουμε καθορίσει για τη μετατροπή της ελληνικής υπαίθρου σε κοιτίδα της βιώσιμης ανάπτυξης, παρακαλούμε να υιοθετήσετε το αίτημα της Κέρκυρας και να εισηγηθείτε την άμεση αναβάθμιση του Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας σε «Ινστιτούτο Βιολογικής Γεωργίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ιονίου».

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας αλλά και όλοι οι φορείς του νησιού, θα σταθούν αρωγοί στο έργο του ιδρύματος καθώς αναγνωρίζουν την τεράστια συμβολή που μπορεί να έχει στην υπόθεση της ισόρροπης βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας.»

Η παραπάνω επιστολή κοινοποιείται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους τρεις Βουλευτές της Κέρκυρας και στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: