Τρίτη 20 Μαΐου 2008

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άρχισαν σήμερα και στην Κέρκυρα οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των Ενιαίων Λυκείων. Βατό χαρακτήρισαν το θέμα της έκθεσης υποψήφιοι από τα Ενιαία Λύκεια του νομού.

Το θέμα της έκθεσης είχε να κάνει με την ελληνική παράδοση.

Η επιτροπή επέλεξε ένα απόσπασμα από το βιβλίο Δοκιμές του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρεται στην παράδοση. Οι εξεταστές ζήτησαν από τους μαθητές να γράψουν τις απόψεις τους στο εξής θέμα:

“Ο Δήμος σας διοργανώνει μια εκδήλωση με θέμα την παράδοση. Ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας, αναλάβατε τη σύνταξη ενός κειμένου που θα εκφωνηθεί στην εκδήλωση. Σε αυτό να αναφέρετε τις αιτίες για τις οποίες πολλοί νέοι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από την παράδοση και να προτείνετε τρόπους επανασύνδεσής τους με αυτήν”.

Στις φετινές Πανελλαδικές συμμετέχουν 94.600 υποψήφιοι (κατηγορία 90%) με τις θέσεις των εισακτέων να ανέρχονται σε 70.701.

Συνολικά, για όλες τις κατηγορίες, οι εν δυνάμει υποψήφιοι φτάνουν τους 146.100 και οι θέσεις που αντιστοιχούν είναι 86.736.

Ανακατατάξεις στις βάσεις αναμένεται να φέρει η αύξηση των θέσεων με κύριο βάρος στα περιφερειακά ΑΕΙ με ταυτόχρονη μείωση κατά 10% των θέσεων στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Πρόβλημα λόγω βλάβης στη ΔΕΗ

Στην Κέρκυρα μοναδικό πρόβλημα παρουσιάστηκε στο 4ο Γυμνάσιο όταν λόγω βλάβης σε υποσταθμό της ΔΕΗ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και καθυστέρησαν να παραδοθούν τα θέματα.

Σύμφωνα με τον περιφ. διευθυντή εκπαίδευσης Χρ. Ανθη τα θέματα έφτασαν εκεί με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Στα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το πρόγραμμα για Πέμπτη-Σάββατο

Οι εξετάσεις συνεχίζονται την Πέμπτη με Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά - Στοιχεία Στατιστικής και Ιστορία. Το Σάββατο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Γλώσσα (Θεωρητικής, Θετικής, Τεχνολογικής κατεύθυνσης και των δύο κύκλων)

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες έως τις 8:00, ενώ η εξέταση θα αρχίζει στις 8.30 και θα διαρκεί 3 ώρες.

Μέτρα για το αδιάβλητο των εξετάσεων

Επιπλέον μέτρα που διασφαλίζουν το αδιάβλητο των Πανελληνίων Εξετάσεων έχει λάβει φέτος το υπουργείο Παιδείας,

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Πλατή, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επιλογή των προσώπων που θα βαθμολογήσουν και θα αναβαθμολογήσουν τα γραπτά των υποψηφίων, οι οποίοι επελέγησαν με αξιοκρατικά κριτήρια.

Επίσης, το υπουργείο έχει προμηθευτεί ειδικά μηχανήματα τα οποία θα τοποθετηθούν στα εξεταστικά κέντρα και θα απενεργοποιούν, εάν τυχόν υπάρχουν, τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία όμως ούτως ή άλλως απαγορεύονται.

Παράλληλα, δόθηκε εντολή ώστε οι πρόεδροι των βαθμολογικών κέντρων αλλά και των νομαρχιακών επιτροπών να μην έχουν συγγένεια έως και τρίτου βαθμού με οποιονδήποτε υποψήφιο δίνει εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα γίνει ανακατανομή των βαθμολογικών κέντρων σε όλη τη χώρα έτσι ώστε να μην γνωρίζει κανένας πού βαθμολογείται το γραπτό του.

Τέλος, τροποποιήθηκε το προεδρικό διάταγμα 60/2006 για την αναβαθμολόγηση των γραπτών και έτσι τελικός βαθμός του γραπτού υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των δύο μεγαλύτερων βαθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: