Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ- ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΣΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΧΡ. ΜΠΟΥΚΑ

Την τροποποίηση της συστατικής πράξης του Συνδέσμου καθαριότητας προκειμένου να συμμετέχουν ο Σύνδεσμος Παξών και οι Κοινότητες των Διαποντίων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων. Την τροποποίηση επέβαλε η νέα νομοθεσία που επιτάσσει η συνολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο νομού να γίνεται συνολικά από όλους τους ΟΤΑ.

Η συζήτηση ξέφυγε απο τα στενά όρια του θέματος και επεκτάθηκε γενικότερα σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. Ο Δήμαρχος και πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Σωτ. Μικάλεφ επανέλαβε την πάγια θέση του συνδέσμου να ολοκληρωθούν τα έργα βελτίωσης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ενώ ξεκαθάρισε σε παρευρισκόμενους κατοίκους από το Τεμπλόνι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στους συνδέσμους Παξών-Διαποντίων να εναποθέσουν απορρίματα σε Τεμπλόνι-Λευκίμμη. Αποδοκίμασε ωστόσο όσους επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καθαριότητα στο νησί, ενόψει της θερινής σεζόν.

Στη ανάγκη να προχωρήσει και να υλοποιηθεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης στάθηκε ο πρώην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, επισημαίνοντας ότι δε χρειάζονται πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως η διαχείριση των απορριμάτων.

Ανεπαρκή να αντιμετωπίσει τέτοιου επιπέδου σοβαρές προκλήσεις χαρακτήρισε το Σύνδεσμο Καθαριότητας ο Χρυσ. Σαρλής που μίλησε για την ανάγκη αυτοκριτικής καθώς και για αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος Κερκυραίων.

"Μια νέα Αυτοδιοικητική Ανώνυμη Εταιρία στελεχωμένη με το απαραίτητο προσωπικό και τους επιστήμονες περιβάλλοντος θα μπορούσε να λειτουργήσει με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα. Θα ήταν απαλλαγμένη από το κακό παρελθόν και την μέχρι σήμερα ανεπαρκή διαχείριση του ΧΥΤΑ από το σύνδεσμο καθαριότητας ο οποίος θέλει να αλλάξει την ταυτότητά του και να μετατραπεί σε Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων" επεσήμανε ο Τηλ. Γαβαλάς, τοποθέτηση που προκάλεσε την..."έκρηξη" του κ. Μικάλεφ.

Τελικά το θέμα, όπως αναγραφόταν στην εισήγηση, ψηφίστηκε με 16 ναι 1 όχι και 3 αποχές. Εντύπωση προκάλεσε η θετική ψήφος που έδωσε στην πλειοψηφία ο σύμβουλος της παράταξης Σαρλή Χρυσ. Μπούκας.

Αλλα θέματα

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κερκυραίων έγινε επίσης ενημέρωση για το θέμα των λειτουργικών δαπανών των σχολείων. Σημειώνεται ότι οι φετινές επιχορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 20%. Ακόμη αποφασίστηκε η εφαρμογή του νόμου στο θέμα των τελών χρήσης για τους κοινόχρηστους χώρους, αφού όπως διαπιστώθηκε αρκετοί επιχειρηματίες δε καταβάλλουν τα οφειλόμενα στο Δήμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: