Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ


Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, στις 25.6.2008, προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, με Θέμα: «Μουσείο Αχιλλείων Κέρκυρας».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

«Ένα χρόνο μετά, σε συνέχεια της από 21.6.2007 ερώτησης που είχαμε καταθέσει προς την προκάτοχο σας κ. Πετραλιά, επανερχόμαστε, θέτοντας σας υπόψη τα ακόλουθα: Το Μουσείο Αχιλλείων, το οποίο κατασκευάστηκε το 1891 και ως Μουσείο λειτουργεί από το 1962, αποτελεί έναν από τους βασικότερους πολιτιστικούς προορισμούς και ταυτόχρονα πόλο έλξης των επισκεπτών της Κέρκυρας, και ως εκ τούτου ένα από τα πλέον κερδοφόρα μουσεία στη χώρα, σύμφωνα και με τη δικιά σας παραδοχή, κατά την τελευταία έλευση σας στην Κέρκυρα. Και τούτα όχι αδίκως, καθώς διακρίνεται για τη σημαντική ιστορικότητα του, τη μοναδική φυσική ομορφιά που το περιβάλλει αλλά και για το γεγονός ότι στους χώρους του φιλοξενούνται έργα τέχνης μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

Ωστόσο, η σημερινή εικόνα που παρουσιάζει, είναι η εικόνα εγκατάλειψης, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης συντήρησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της εικόνας, είναι μεταξύ πολλών άλλων οι σοβαρές διαβρώσεις στους εσωτερικούς του διακόσμους, στην βασική τοιχοποιία των κτιρίων, στα αγάλματα που παρουσιάζουν πλέον στοιχεία παραμόρφωσης, με φθορές σχεδόν μη αναστρέψιμες, η κατάρρευση τμημάτων της οροφής του «Περιστυλίου των Μουσών», κ.ο.κ. Και βέβαια ο περιβάλλοντας χώρος και οι κήποι του μουσείου που είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι, ενώ έχουν υποστεί βεβηλώσεις και απώλειες μνημειακών αντικειμένων σημαντικής αξίας, ενώ μέχρι και σήμερα παραμένουν σοβαρά εκτεθειμένοι σε κίνδυνο πυρκαγιάς, δεδομένου ότι βρίσκονται σε δασώδη περιοχή.

Ως είναι γνωστό, κυρίαρχες αιτίες για την διαμορφωθείσα κατάσταση στο Μουσείο Αχιλλείων της Κέρκυρας, αποτελούν η ελλιπέστατη χρηματοδότηση, όπως επίσης και η σοβαρή έλλειψη προσωπικού και δη ειδικευμένου. Επιπροσθέτως, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το πλήθος καταγγελιών, εξαιτίας των αποφάσεων της Διεύθυνσης του Μουσείου, να παραχωρεί τους χώρους του σε ιδιώτες, για την πραγματοποίηση κοινωνικών ή άλλων εκδηλώσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων, κάθε άλλο παρά συνάδουν με το μουσειακό χαρακτήρα, την ιστορικότητα και την πολιτιστική υπόσταση του Μουσείου Αχιλλείων της Κέρκυρας, ενώ πολλές φορές προσβάλλουν και ευτελίζουν αυτό το μοναδικό μνημειακό χώρο. Ταυτόχρονα, το εκθέτουν σε ακόμη μεγαλύτερες φθορές και κινδύνους καθώς κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, με απόφαση της Διεύθυνσης του Μουσείου, μόνον ένας φύλακας βρίσκεται σε υπηρεσία, για όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του τηλεφωνικού κέντρου!! Οι εν λόγω καταγγελίες επιβεβαιώνονται πολλάκις από σχετικά έγγραφα που υπάρχουν στη διάθεση μας. Πρέπει να ληφθεί υπόψη δε, ότι, μεταξύ άλλων, τουριστικοί παράγοντες της Κέρκυρας έχουν αναφέρει την προσβλητική εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος, υποστηρίζοντας ότι αυτή η εικόνα και φυσικά οι συνθήκες λειτουργίας του, εκθέτουν τη χώρα μας στα μάτια των επισκεπτών, εκφράζοντας ακόμη και τη σκέψη να αφαιρέσουν το Μουσείο από τους προορισμούς τους.

Επίσης, ιδιαίτερα σοβαρό εκτιμάται και το ζήτημα που άπτεται των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το οποίο βέβαια είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια και την λειτουργικότητα του Μουσείου. Πιο συγκεκριμένα πρέπει να αναφέρουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα πέντε εργαζόμενων του Μουσείου (Τα στοιχεία τους υπάρχουν στη διάθεση μας), οι οποίοι επί 24 χρόνια, από όταν είχαν προσληφθεί, εργαζόντουσαν ως Φύλακες-Συνοδοί Μουσείου, ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο και το τελευταίο διάστημα, καταχρηστικά και εν μια νυκτί, μετατράπηκαν σε Φύλακες Ημέρας, όπου εντάχθηκαν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη (!!!), καταργώντας και την επί 20ετίας υπερωριακή εργασία των. Οι άμεσες συνέπειες που προκλήθηκαν στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά και μισθολογικά τους δικαιώματα, είναι προφανείς και ιδιαίτερα σοβαρές. Ωστόσο, προκλητική αντίθεση αποτελεί η με αριθμ. Πρ. 5476, 9-10-2006, απόφαση του τ. Δ/ντος Συμβούλου της ΕΤΑ κ. Ζαχαρόπουλου, ο οποίος ενέκρινε την ανεξήγητη αλλαγή ειδικότητας των εργαζομένων του υποκαταστήματος «Μουσείο Αχίλλειου» με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δύο εργαζομένων (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση μας), από Δενδροανθοκηπουρούς σε Φύλακες – Συνοδούς Μουσείου, παραπέμποντας σε άλλες σκοπιμότητες. Και όλα τούτα, όταν ως γνωστόν, οι μοναδικού κάλλους κήποι του Μουσείο, είναι πλήρως εγκαταλελειμμένοι, ενώ έχουν υποστεί βεβηλώσεις και απώλειες μνημειακών αντικειμένων σημαντικής αξίας.

Δυστυχώς, τα ως άνω περιγραφόμενα, συνεχίζουν να υφίστανται μέχρι και σήμερα, παρά τις εξαγγελίες της προκατόχου σας κ. Πετραλιά, τις οποίες επαναλάβατε και εσείς, στην πρόσφατη επίσκεψή σας στην Κέρκυρα και εν συγκεκριμένα στο Μουσείο Αχιλλείων. Σας υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω Μουσείο, όπως επίσης και το Casino της Κέρκυρας, βρίσκονται υπό τη διαχειριστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και εν προκειμένω της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Σύμφωνα με τα όσα έχετε εξαγγείλει, ποιο ακριβώς είναι το ύψος της χρηματοδότησης που έχετε εξασφαλίσει, για ποιες παρεμβάσεις ακριβώς προορίζονται και πότε πρόκειται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν οι άμεσα αναγκαίες παρεμβάσεις;
  2. Έχει περιέλθει σε γνώση σας, το σύνολο των καταγγελιών, όπως αυτές καταγράφηκαν στις από 16.3.2007 (αριθ. πρωτ. 21), 12.4.2007 (αριθ. πρωτ. 27) και 17.4.2007 (αριθ. πρωτ. 29), επιστολές του Σωματείου Εργαζομένων στο Μουσείο Αχιλλείου Κέρκυρας, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν εργασιακά δικαιώματα του ανθρώπινου δυναμικού του Μουσείου, και αν ναι, ποια είναι η θέση σας επ’ αυτών;
  3. Ποίος είναι ο ακριβής αριθμός του συνόλου των εργαζομένων στο Μουσείο Αχιλλείων, από πότε εργάζονται και με ποιες ειδικότητες, ποίες είναι οι συμβάσεις που έχουν συνάψει με τον εργοδότη, ποιες αλλαγές έχουν υποστεί αυτές οι συμβάσεις στην πορεία του χρόνου, μέχρι και σήμερα και σύμφωνα με ποίο σκεπτικό και βάσει ποιών αποφάσεων; (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων)
  4. Εγκρίνετε την αλλαγή ειδικότητας των πέντε εργαζομένων που προαναφέρουμε, αλλά και την ανάληψη καθηκόντων από εργαζόμενους που προφανώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις; Προτίθεστε να εξετάσετε με προσωπικό ενδιαφέρον το εν λόγω ζήτημα και τελικά να αποκαταστήσετε πλήρως την τάξη;
  5. Ποιες ακριβώς είναι οι μισθολογικές, εργασιακές και συνταξιοδοτικές αλλαγές που έχουν προκύψει μετά από τις μετατροπές των συμβάσεων και των ειδικοτήτων των πέντε εργαζομένων; (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων).
  6. Προτίθεστε να προβείτε στην έγκριση άμεσης πρόσληψης του απαραίτητου και κατά περίπτωση εξειδικευμένου προσωπικού και αν ναι πότε και για ποιες ειδικότητες;
  7. Κρίνεται συνήθης η παραχώρηση Μουσειακών χώρων για αλλότριες χρήσεις – κοινωνικές εκδηλώσεις κάθε τύπου - και μάλιστα για τέτοιες, που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε χώρους τέτοιας ιστορικής και πολιτιστικής αξίας; Αν ναι, ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που έχετε θέσει;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: