Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ

Ημερίδα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που ασκούν τη διοίκηση, των επιστημονικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων και των περιβαλλοντικών συλλογών, αναμένεται να διοργανώσει το ΤΕΕ ώστε η προώθηση του ζητήματος της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων να λάβει πανκερκυραϊκό χαρακτήρα.

Την απόφαση αυτή πήρε η Δ.Ε. του ΤΕΕ στη συνεδρίαση της Τρίτης, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λευκίμμη και ειδικότερα στην περιοχή που πρόκειται κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ της Νότιας Κέρκυρας.

Η απόφαση του ΤΕΕ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στη χθεσινή της συνεδρίαση, συζήτησε εκτενώς για τα τελευταία πολύ δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Λευκίμμη και ειδικότερα στην περιοχή που πρόκειται κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ της Νότιας Κέρκυρας.

Θεωρεί την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ είναι προφανές ότι τα περισσότερα ζητήματα που σχετίζονται με το εν λόγω έργο, οδηγούνται πλέον εκτός έλεγχου.

Η προσπάθεια του ΤΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν στη κατεύθυνση της δρομολόγησης μιας σοβαρής και ουσιαστικής λύσης για το μεγαλύτερο πρόβλημα που κυριαρχεί σήμερα στο νησί, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η πρότασή μας για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους που κατατέθηκε πρόσφατα δημόσια, φαίνεται ότι είναι πλέον αποδεκτή από όλους. Αυτό όμως συνεπάγεται την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων για την εκπόνηση των σχετικών μελετών προς υλοποίηση των απαιτούμενων έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων.

Το τελευταίο όμως φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό στον απαιτούμενο βαθμό και προς αυτή την κατεύθυνση το Τμήμα Κέρκυρας του ΤΕΕ σκοπεύει να οργανώσει άμεσα ημερίδα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων που ασκούν τη διοίκηση, των επιστημονικών οργανώσεων, των επιμελητηρίων και των περιβαλλοντικών συλλογών, ώστε η προώθηση του ζητήματος να λάβει πανκερκυραϊκό χαρακτήρα.

Μέχρι τότε, ισχύουν όλες οι σχετικές με το θέμα θέσεις του Φορέα μας, με κυρίαρχη αυτήν που πρόσφατα διατυπώθηκε, ότι τα δημόσια έργα πρέπει να εκτελούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και χωρίς την παρουσία των δυνάμεων καταστολής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: