Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

«Θεσμοί - Σκουπίδια Εναντίον Πολιτών στην Κέρκυρα»-Άρθρο Νίκου Γεωργιάδη

Άρθρο Νίκου Γεωργιάδη με θέμα: «Θεσμοί - Σκουπίδια Εναντίον Πολιτών στην Κέρκυρα»


"Οι κάτοικοι της Λευκίμμης Κέρκυρας έχουν απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρονται για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας. Η χωροθέτησή του είναι παράνομη. Αρκεί κανείς να διαβάσει τις σχετικές προβλέψεις του νόμου και να δει ένα χάρτη της περιοχής για να αντιληφθεί ότι το σημείο όπου αρχικά χωροθετήθηκε ο ΧΥΤΑ δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αυτό είναι γεγονός που δεν αμφισβητείται ούτε από την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών ούτε από τη Νομαρχία Κέρκυρας.
Σε μια μη προσήκουσα τοποθεσία λοιπόν, σε έναν τουριστικό προορισμό, τη δεκαετία του 1990 απαλλοτριώθηκε με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα (σκανδαλώδες θα το χαρακτήριζα) μια περιοχή επί της οποίας σχεδιάστηκε η κατασκευή ΧΥΤΑ. Θα αρκούσε να ανατρέξει κανείς στο υποθηκοφυλακείο, να διαπιστώσει την ιδιοκτησία της απαλλοτριωθείσας γης, και σε συνδυασμό με τις πολιτικές ισορροπίες της εποχής να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χωροθέτηση μάλλον έγινε εκεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτά οι κάτοικοι της Λευκίμμης τα γνωρίζουν.
Ο μοναδικός ΧΥΤΑ που λειτουργεί νόμιμα στην περιοχή Τεμπλόνι Κέρκυρας (καθώς υπάρχουν δεκάδες παράνομες χωματερές) είναι επίσης παράνομος. Τούτη τη φορά όχι λόγω χωροθέτησης αλλά λόγω κατασκευής. Όπως κατήγγειλα ως βουλευτής του νομού και με προσφυγή μου στη Δικαιοσύνη, ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κατασκευάστηκε πλημμελώς. Ουδέποτε λειτούργησε ο διαχωρισμός υγρών – στερεών αποβλήτων. Ουδέποτε λειτούργησε ο βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα τα υγρά απόβλητα να οδηγούνται ακατέργαστα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ταυτόχρονα, η διαχείριση του ΧΥΤΑ ανατέθηκε επί μακρόν στον κατασκευαστή-εργολάβο με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις που έβριθαν αδιαφανών προβλέψεων. Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Ο ΧΥΤΑ που κατασκευάστηκε το 2003 με προσδόκιμο λειτουργίας μια εικοσαετία είναι ήδη υπερκορεσμένος και έχει δημιουργήσει ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Μετά από 3 χρόνια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων η Δικαιοσύνη πρωτόδικα όρισε δικάσιμο της αγωγής μου την 6η Φεβρουαρίου 2008. Λίγες μέρες πριν την εκδίκαση εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα από το συμβούλιο εφετών κατόπιν σχετικής αίτησης του εργολάβου – κατασκευαστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το απαλλακτικό βούλευμα του συμβουλίου εφετών μου κοινοποιήθηκε την εβδομάδα πριν τη δίκη!
Το έργο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κακώς παρελήφθη από το Σύνδεσμο Καθαριότητας του νομού γιατί ήταν ατελές. Οι διάτρητες και αδιαφανείς συμβάσεις για τη διαχείρισή του από τον εργολάβο – κατασκευαστή δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν συναφθεί. Όποιοι γνωρίζουν τα πρόσωπα αλλά και τις πολιτικές ισορροπίες που εμπλέκονταν το 2003 στις διαδικασίες αυτές, εύκολα αιτιολογούν και κατανοούν τα κίνητρα των εμπλεκομένων. Δυστυχώς παρότι ως βουλευτής του νομού προσπάθησα να αναδείξω την πραγματικότητα, οι κρατικοί θεσμοί δεν βοήθησαν.
Ο ίδιος εργολάβος – κατασκευαστής που «κατασκεύασε» και «λειτούργησε» τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου κέρδισε και τον διαγωνισμό για την κατασκευή του παράνομα χωροθετηθέντος ΧΥΤΑ Λευκίμμης! Οι κάτοικοι εύλογα έντρομοι και πανικόβλητοι αντιδρούν στην προοπτική δημιουργίας ενός «νέου Τεμπλονίου» στην περιοχή τους. Δυστυχώς κανένας φορέας και κανένας θεσμός δεν θα σταθεί στο πλάι τους. Η τοπική διαπλοκή όχι μόνο δεν ξεριζώθηκε στις μέρες που υπήρξα βουλευτής του νομού αλλά γιγαντώθηκε. Ελέγχει τοπικά ΜΜΕ, παράγοντες της αυτοδιοίκησης και ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: