Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ


Έντονος είναι ο προβληματισμός των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων και επαγγελματιών καθώς παρ’ότι ο Μάιος έκλεισε με θετικό πρόσημο στις αφίξεις με τσάρτερ στο αεροδρόμιο, κατά γενική ομολογία η αγοραστική δυνατότητα των επισκεπτών που έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στο νησί, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δημ. Χαρίτο αν και καταγράφηκε μια μικρή αύξηση το Μάιο το θέμα είναι ότι όλοι παραπονιόνται ότι δεν έχουν έσοδα από τον τουρισμό.

Αυτό διότι η ποιότητα των επισκεπτών που φτάνουν στο νησί είναι χαμηλή. “Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στο να μην μπορούν να δουλέψουν τα μαγαζιά. Είναι γεγονός ότι δημιουργηθεί παντού και πολλά μαγαζιά σε όλα τα επαγγέλματα και δεν είναι εύκολο να είναι όλα βιώσιμα”.

Ο κ. Χαρίτος ερωτηθείς να σχολιάσει τη φετινή πορεία της βρετανικής αγοράς σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η πτώση είναι στο 6% κάτω, και μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω.

Αυτό γιατί, όπως εκτίμησε, οι Βρετανοί προτιμούν δολλαριακές διακοπές, αφού η λίρα δείχνει τάσης υποχώρησης έναντι του ευρώ.

Ο Βασ. Κοντός

Το χαρακτηριστικό και της φετινής χρονιάς θα είναι η αγοραστική ικανότητα των επισκεπτών. Υπάρχει μεγάλος αριθμός τουριστών που μένουν σε all inclusive ξενοδοχεία.

Αυτό σημαίνει ότι το χρήμα δε διαχέεται στην αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αλλοίωση στην έννοια των διακοπών”, υποστήριξε από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας Βασ. Κοντός.

Από την άλλη, εκτίμησε ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η Κέρκυρα θα χάσει τελικά την ταυτότητα της ως τουριστικός προορισμός.

Αναλύοντας ειδικότερα τα στοιχεία της κίνησης του Μαίου σημείωσε πως καταγράφεται σταθερότητα των παραδοσιακών για την Κέρκυρα αγορών, ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η σταδιακή “εξαφάνιση” άλλων αγορών στις οποίες δε δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή.

Μεταξύ αυτών και η Σκανδιναβική αγορά, αλλά και η Βρετανική όπου θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι προσέλκυσης τουριστών καλύτερης εισοδηματικής στάθμης.

Στα θετικά της σεζόν, καταγράφεται σύμφωνα με τον κ. Κοντό, η αύξηση αφιχθέντων στο λιμάνι με κρουαζιερόπλοια, αφού υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των tour operators για την περιοχή μας.

Βέβαια και οι συγκεκριμένοι πελάτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, κάτι που αποτυπώνεται στην κίνηση κυρίως στα μαγαζιά του ιστορικού κέντρου.

“Πρόκειται για μια εισαγόμενη κρίση, που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την καλύτερη προσφορά υπηρεσιών” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Χρ. Σκούρτης

“Τα νούμερα των αφίξεων μερικές φορές είναι αμείλικτα και μερικές φορές δε λένε και την αλήθεια” επεσήμανε από την πλευρά του ο αντινομάρχης και πρόεδρος του ΚΕΟΤ Χρ. Σκούρτης.

Η αύξηση της κίνησης το Μαίο, δε σημαίνει και πολλά, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι από τις καθημερινές επαφές του με επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, παίρνει αρνητικά μηνύματα για την ως τώρα πορεία της τουριστικής κίνησης.

“Σίγουρα η αγοραστική ικανότητα των επισκεπτών είναι χαμηλή. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί, κυρίως από τη Νομαρχία”.

Ο αντινομάρχης σημείωσε πως από πλευράς τη Ν.Ά. γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια διαφημιστικής προβολής της Κέρκυρας τόσο στο εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό τουρισμό.

Υπ. Τουρισμού:

“Η οικονομική κρίση και το ακριβό ευρώ πλήττουν τον ελληνικό τουρισμό”.

Το ακριβό ευρώ καθώς και η διεθνής οικονομική κρίση επηρεάζουν αναπόφευκτα και τον ελληνικό τουρισμό και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρ.Σπηλιωτόπουλος υποστηρίζει ότι μόνο με ένα “θαύμα” θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι περυσινές επιδόσεις.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σπηλιωτόπουλος εκφράζει τη “συγκρατημένη” αισιοδοξία του για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2008, αφού φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση και μια οικονομική συγκυρία που δεν ευνοεί το ευρώ, γιατί είμαστε στη ζώνη του ευρώ, δουλεύουμε με ευρώ και το ευρώ είναι πολύ ακριβό σε σχέση με το δολάριο, άρα ευνοούνται οι προορισμοί που δουλεύουν με δολάριο και όχι οι προορισμοί που δουλεύουν με ευρώ».

“Παρ' όλα αυτά”, προσθέτει, “η χώρα μας τα έχει καταφέρει και ίσως είναι η μοναδική στην ευρωζώνη, που όχι μόνο δεν έχει μεγάλες απώλειες αλλά ορισμένα στοιχεία μάς κάνουν αισιόδοξους ότι θα κινηθούμε σε καλά επίπεδα και φέτος, αν και το να επιτευχθούν τα περυσινά επίπεδα θα είναι θαύμα. Βεβαίως θα έχουμε κάποιες αγορές που θα έχουν πτώση (ίσως μια τέτοια αγορά να είναι η βρετανική), αλλά υπάρχουν άλλες τουριστικές αγορές που έχουν άνοδο (όπως η Ρωσία)”.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των τουριστικών επενδύσεων, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα χώρα υποδοχής τουριστικών επενδύσεων, διότι “δεν υπάρχει το απαιτούμενο θεσμικό πλαίσιο”. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι:

“Ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπάρχουν, οι οποίοι θα μπορούσαν με τα κεφάλαιά τους να ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Από την άλλη πλευρά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για ολοκληρωμένες τουριστικές επενδύσεις. Άρα οποιαδήποτε κίνηση από τη δική μας πλευρά, εάν δεν ήταν κίνηση που θα μπορούσε να συνοδευτεί με το επόμενο βήμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας. Δεν μπορώ να πω εγώ σε κάποιον υποψήφιο επενδυτή 'έλα', όταν εγώ δεν μπορώ να του εγγυηθώ αν μπορεί να κάνει και τουριστικό χωριό και ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ στην ίδια περιοχή”.

Τέλος, τονίζει ότι υπάρχει αρκετός δρόμος για να διανύσουμε” σχετικά με την ανταπόκριση των επαγγελματιών του τουρισμού στις προτροπές για αυξημένη ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών και καλεί τους επαγγελματίες του κλάδου να εγκαταλείψουν τη “λογική της αρπαχτής”.

1 σχόλιο:

aristeragr είπε...

Ειναι σημαντικες οι επιπτωσεις που εχουν επιφερει τα all inclusive ξενοδοχεία. Ειδικότερα στην νοτια Κέρκυρα η πτώση του τζίρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχεται σε εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Και ειναι φυσικο καθε ενέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκισης να βρίσκει ολοένα ψηλότερα εμπόδια αλλά δεν ισχύει κάτι τέτοιο και για το κρατος , πόσο μάλλον για τους βουλευτές της Κερκυρας.Προς αυτους στοχευει η εκκληση των τοπικών κοινωνιών , και φυσικα στα κόμματα.....