Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Ημερίδα με θέμα «Το χρώμα στην Κέρκυρα – Παρελθόν & Μέλλον»

Ημερίδα με θέμα «Το χρώμα στην Κέρκυρα – Παρελθόν & Μέλλον» από τη Νομαρχία, την ΤΕΔΚ, την 21η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κέρκυρας,πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Στην ημερίδα στην οποία εισηγητές ήταν Αρχιτέκτονες – Μηχανικοί και Συντηρητές έργων Τέχνης τονίστηκε η σημασία του χρώματος στην αρχιτεκτονική, έγινε ιστορική αναφορά στο τοπικό χρώμα των οικισμών, αλλά και παρουσίαση έρευνας η οποία διήρκησε ένα περίπου χρόνου σχετικά με το ποια είναι τα παραδοσιακά χρώματα της Κέρκυρας όσον αφορά τις εξωτερικές όψεις των κτιρίων, τόσο στον αστικό ιστό όσο και στην ύπαιθρο. Στα πλαίσια αυτά, διαμορφώθηκε μια πλούσια παλέτα παραδοσιακών κερκυραϊκών χρωμάτων, η οποία παρουσιάστηκε στην ημερίδα ενώ παράλληλα δόθηκαν εκτενείς λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν και να κάνουν χρήση της παλέτας αυτής. Αξιοσημείωτη είναι η ανταπόκριση μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου στην εργασία αυτή οι οποίοι συμμετείχαν ζωγραφίζοντας οικισμούς και κτίρια με τα παραδοσιακά κερκυραϊκά χρώματα.
Ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος στον χαιρετισμό τον οποίο απηύθυνε αναφέρθηκε στην σημερινή προσβλητική, αλλοιωμένη εικόνα των προσόψεων των κτιρίων του νομού μας και τόνισε την ανάγκη άντλησης στοιχείων από το παρελθόν της αρχιτεκτονικής της Κέρκυρας για την βελτίωσή της. Επίσης, συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης και τόνισε ότι το έργο τους δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων που έχουν συλλέξει καθώς η χρήση στην πράξη της πλουσιότατης παλέτας κερκυραϊκών χρωμάτων που έχουν δημιουργήσει μπορεί να διαμορφώσει ένα καλύτερο και ομορφότερο μέλλον για τον τόπο μας.
Στον χαιρετισμό τον οποίο απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σωτ. Βόσδου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κερκυραίων Γιάννης Μάμαλος, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κέρκυρας του ΤΕΕ Νίκος Σπίγγος καθώς και ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Μπογδάνος, τονίστηκε η ανάγκη εφαρμογής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, εμπόρους χρωμάτων, αρμόδιες υπηρεσίες) αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες μιας σειράς κανόνων οι οποίοι θα επιτρέψουν την αναμόρφωση του εξωτερικού αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος του οικισμών προς την κατεύθυνση της διατήρησης του παραδοσιακού χαρακτηριστικού χρώματος του αστικού τοπίου αλλά και αυτού της υπαίθρου.
Από την πλευρά της η Αντινομάρχης ΧΩΠΟΠΕ Μερόπη Υδραίου, υπεύθυνη από την πλευρά της Νομαρχίας για την οργάνωση και διεξαγωγή της ημερίδας απηύθυνε έκκληση προς όλους να επιλέγουν τα παραδοσιακά κερκυραϊκά χρώματα στις εξωτερικές όψεις των κτιρίων και εξέφρασε την ελπίδα τα πορίσματα της προσπάθειας αυτής να εφαρμοστούν στην πράξη. Τόνισε δε ότι η Νομαρχία προτίθεται να συνεχίσει τις προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Η ημερίδα, είχε στόχο, εκτός της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών, και την αναζήτηση ενός θεσμικού πλαισίου μέσω του οποίου θα τίθενται οι βασικοί όροι χρωματισμού των εξωτερικών όψεων των κτιρίων σύμφωνα με τα παραδοσιακά χρώματα ώστε να επιτευχθεί η ανασύσταση της ιδιαίτερης εικόνας του οικιστικού τοπίου της Κέρκυρας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε πλήρους αποδοχής από όλους τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων και των πολιτών οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: