Τρίτη 1 Ιουλίου 2008

ΣΕ ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ-ΠΕΡΙΠΟΥ 9 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΠΕΡΣΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ


Σημαντική κάμψη 5,6% στις αφίξεις τουριστών με πτήσεις charter, καταγράφεται στο αεροδρόμιο "Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ", για το μήνα Ιούνιο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2007.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, οι αφίξεις τον Ιούνιο έφθασαν τις 147.488 έναντι 156.201 πέρσι.


Ανακατατάξεις στις αφίξεις


Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουμε από την Βρετανική αγορά (-4.193 αφίξεις) και από την Γερμανία (,3.983 αφίξεις).


Σε ποσοστά, την πρώτη θέση στη μείωση καταλαμβάνει η Ιρλανδία με -58,7%, ακολουθεί η Σουηδία με -48,7%, η Φιλανδία με -31%, η Αυστρία με -20,1%, η Δανία με -16,8%, η Ελβετία με -15,3%, η Γερμανία με -14,1%, η Ουγγαρία με -11,4% και η Βρετανία με -6,1%.


Αντίθετα, ικανοποιητικά κινήθηκαν οι αφίξεις από την Πολωνία (+82,9%), τη Ρουμανία (+39,4%), τη Σερβία (+30,3%), τη Νορβηγία (+20,0%), τη Γαλλία (+18,9%), την Τσεχία (+19,1%) και τη Ρωσία (+12,7%).


Ο ρόλος του Euro 2008


Υπενθυμίζεται, ότι ο Ιούνιος ήταν περίοδος μεγάλης γιορτής του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, καθώς, η διοργάνωση του Euro 2008 καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά και κίνησε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στις χώρες διεξαγωγής των αγώνων, την Αυστρία και την Ελβετία, στο κέντρο της Ευρώπης.


Οι ειδικοί περί τα τουριστικά πράγματα, εκτιμούν ότι ένα μέρος των απωλειών, κυρίως από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και τις χώρες που οι ομάδες τους συμμετείχαν στο Euro 2008, οφείλεται στη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.


20% ακριβότεροι για τους Βρετανούς


Η ωστόσο, πτώση από την Βρετανική αγορά που επηρέασε τα μέγιστα την αρνη-τική πορεία του δείκτη των αφίξεων, δεν μπορεί να ερμηνευτεί με τον ίδιο τρόπο.


Εδώ φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο παίζει η αλλαγή ισοτιμίας της Βρετανικής στερλίνας, με το Euro, που κατέστησε τις διακοπές των Βρετανών στις χώρες της ζώνης του ευρώ, κατά 20% και πλέον ακριβότερες μέσα σ' ένα χρόνο.


Το γεγονός αυτό - όπως είναι φυσικό - στρέφει ένα σημαντικό μέρος των τουριστών σε χώρες της ζώνης του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, όπου οι διακοπές είναι ασύγκριτα φθηνότερες.


Οι άλλοι παράγοντες


Επαναλαμβάνουμε ότι ο αριθμός των αφίξεων τουριστών στο αεροδρόμιο δεν είναι από μόνος του ασφαλής δείκτης για την πορεία του τουρισμού στο νησί μας, καθώς δεν δηλώνεται ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και κυρίως η κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών μας.


Σημειώνεται ακόμη, ότι σημαντικό μερίδιο στο εισρέον εισόδημα από τον τουρισμό, προέρχεται όχι μόνο από τους επισκέπτες με πτήσεις charter, αλλά και από αυτούς που έρχονται μέσω των ακτοπλοϊκών και πορθμειακών γραμμών.


Δεν πρέπει ακόμη να υποτιμάται ο παράγοντας της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού, που δεν καταγράφεται στους κλασικούς δείκτες της τουριστικής κίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: