Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

ΔΗΜ. ΧΑΡΙΤΟΣ: ΑΚΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΛΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ


Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί όπως είναι φυσικό στους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς η σημαντική πτώση των αφίξεων που καταγράφηκε τον Ιούνιο στο αεροδρόμιο. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρ. Πρακτόρων Δ. Χαρίτος εκτιμά ότι οι παράμετροι της κρίσης είναι πολλές και είχαν έγκαιρα επισημανθεί (από τον περσινό Νοέμβριο).
“Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε για μια ακόμη φορά. Θα πρέπει αυτοί που σχολιάζουν και εκφέρουν κρίσεις για τον τουρισμό να συζητούν με τους επαγγελματίες, όπως οι πράκτορες και οι ξενοδόχοι” δήλωσε στα ΜΜΕ.
Οσο για το αν επηρέασε την ως τωρα κίνηση το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου,ο κ. Χαρίτος εκτίμησε ότι, δεν ήταν η πραγματική αιτία της κάμψης.
Τα αίτια θα πρέπει να αναζητηθούν στην ολίσθηση της Αγγλικής λίρας σε σχέση με το ευρώ, στην ολίσθηση του δολλαρίου, στην παρανοική αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
“Ανα χιλιόμετρο το τουριστικό λεωφορείο χρειάζεται μισο ευρώ πετρέλαιο. Οι αεροπορικές εταιρείες για να ανταπεξέλθουν βάζουν επιβάρυνση πετρελαίου και ζητούν απο τους πελάτες ή την ώρα που κλείνουν το εισητήριο ή την ώρα που θα επιβιβαστούν 30-70 λίρες επιπλέον”.
Θα κλείσει με μείωση
Ερωτηθείς να εκτιμήσει την συνολική πορεία της φετινής σεζόν στην Κέρκυρα, ο κ. Χαρίτος εμφανίστηκε επιφυλακτικός αν και βάση της σημερινής εικόνας, η κάμψη αναμένεται να προσεγγίσει το 4-5%.
“Το ζητούμενο δεν είναι να μιλάμε για νούμερα αυξήσεων. Καλύτερα να έχουμε λιγότερους πελάτες αλλά να είναι ποιοτικοί”.
Οσο για την Βρετανική αγορά, σημείωσε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω κάμψη αφού ξεκινά ουσιαστικά η high season.
Από την πλευρά του ο αερολιμενάρχης Γ. Ζάχος σημείωσε πως το Euro έχει σίγουρα επηρέασει τις αφίξεις απο Γερμανία ,Αυστρία και Ελβετία ωστόσο σημείωσε πως η φετινή χρονιά δε είναι καλή για τις αεροπορικές εταιρείες και τη διακίνηση τουριστών με αεροπλάνο.
Οσο για τη σεζόν συνολικά, εκτίμησε ότι θα κινηθεί περίπου στα περσινά επίπεδα, ωστόσο ασφαλείς προβλέψεις θα μπορέσουν να γίνουν στο τέλος του μήνα που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: