Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΝΤΟΥΚΙΟΥ

Συνάντηση με το Νομάρχη Στέφανο Πουλημένο είχαν σήμερα το πρωί δεκάδες κάτοικοι της περιοχής Μαντουκίου προκειμένου να ενημερωθούν για τις από δω και πέρα ενέργειες της Νομαρχίας μετά την έγκριση τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης της Κέρκυρας.
Το ενδιαφέρον των κατοίκων επικεντρώνεται στο ζήτημα της ολοκλήρωσης της Πολεοδομικής Μελέτης Μαντουκίου για το οποίο τόσο ο Νομάρχης όσο και ο διευθυντής Χωροταξίας της Νομαρχίας Ανδρέας Πανδής ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη ληφθεί σε αυτήν υπόψη καί η πρόσφατη τροποποίηση του Γ.Π.Σ. καί η μελέτη των ρεμάτων η οποία μάλιστα σήμερα στάλθηκε στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Ο Νομάρχης εξήγησε στους κατοίκους τις διαδικασίες που απαιτούνται να γίνουν μετά την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Συγκεκριμένα:
Η Πολεοδομική Μελέτη θα αποσταλεί στο Δήμο Κερκυραίων για ανάρτηση και επικαιροποίησή της καθώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την τελευταία δημοσιοποίησή της.
Αφού παρέλθει η εκ του νόμου προβλεπόμενη προθεσμία 15 ημερών (από την ανάρτησή της), θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί των τυχόν ενστάσεων και γενικά επί της Πολεοδομικής Μελέτης.
Μετά την διαβίβαση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων στη Νομαρχία, μαζί με τις όποιες τυχόν γνωμοδοτήσεις λοιπών φορέων (αρχαιολογία, ΔΕΗ κ.α.), το θέμα θα εξεταστεί άμεσα από το Συμβούλιο Χωροταξίας της Νομαρχίας το οποίο θα δώσει τις τελικές κατευθύνσεις στο μελετητή για ανάλογη προσαρμογή της μελέτης. Για την τελευταία αυτή διαδικασία που αφορά τη Νομαρχία υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί χρόνος περίπου ενός μήνα.
Εφόσον ο μελετητής προσαρμόσει τη μελέτη στις κατευθύνσεις του Συμβουλίου Χωροταξίας και ο φάκελος θα συμπληρωθεί και ολοκληρωθεί με τα απαιτούμενα στοιχεία, θα αποσταλεί στο Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ώστε να προωθηθεί η διαδικασία έκδοσης του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος.
Ο Νομάρχης τόνισε ότι σε ότι αφορά την ηγεσία και τις υπηρεσίες της Νομαρχίας, αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, προτίθεται να εργαστούν με γρήγορους ρυθμούς και να ασκήσουν πιέσεις και στο αρμόδιο Υπουργείο ώστε να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατόν το Προεδρικό Διάταγμα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Στεφ. Πουλημένος τόσο η αντινομάρχης Μερόπη Υδραίου όσο και ο Διευθυντής Χωροταξίας προτίθενται να μεταβούν όσες φορές χρειαστεί στην Αθήνα για την προώθηση του ζητήματος κάτι το οποίο τον τελευταίο χρόνο έπραξαν 6 τουλάχιστον φορές για την έγκριση τροποποίησης του Γ.Π.Σ.
Σημειώνεται ότι η εκπόνηση της Πολεοδομικής Μελέτης Μαντουκίου ξεκίνησε το 1997, παράλληλα με την τότε επιχειρούμενη τροποποίηση του Γ.Π.Σ., δεν ήταν όμως δυνατή η ολοκλήρωσή της εάν προηγουμένως δεν είχε εγκριθεί το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ώστε να ενταχθούν και οι περιοχές που βρίσκονταν εκτός σχεδίου πόλεως.
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι δήλωσαν ότι ήταν θετική η εξέλιξη με την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. εξέφρασαν όμως παράλληλα και την έντονη αγωνία τους για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης ώστε να έχουν πλέον την δυνατότητα να οικοδομήσουν τα ακίνητά τους. Δήλωσαν σταθερή διάθεση να παρακολουθήσουν στενά τις ενέργειες που θα γίνουν από δω και πέρα καθώς και να συνεργαστούν όπου αυτό απαιτηθεί με τη Νομαρχία για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: