Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΓΙΑ "ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ" ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ Ι.Π.


Ερώτηση με θέμα "παράνομες αναγνωρίσεις τίτλων σπουδών από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών κατά την χρονική περίοδο 06-11-02 έως 07-03-03" κατέθεσε προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους και Κώστας Αλυσανδράκης.
Οπως αναφέρουν:
"Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης που καταθέσαμε (6341/14-2-08), επανερχόμαστε στο Θέμα διότι, ενώ έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα οι αναγνωρίσεις τίτλων σπουδών που έκανε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μεταξύ Ιουλίου 2002 και Απριλίου 2003 και με την απάντησή σας με αριθμό 20665/ΙΗ/4-3-08 μας διαβεβαιώνετε πως... «..για το εν λόγω θέμα ζητήσαμε στοιχεία από την Πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστημίου, προκειμένου να σας ενημερώσουμε...» πέρασαν πάνω από πέντε μήνες από την υποβολή της ερώτησής μας και ουδεμία ενημέρωση είχαμε. Απεναντίας η Σύγκλητος του Ιόνιου Πανεπιστήμιου πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται: «... Η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου (συνεδρίαση 10-07-2008), καταγγέλλει το γεγονός ότι η ΠΟΣΔΕΠ φιλοξενεί, για πολλοστή φορά, στην ιστοσελίδα της ανυπόστατες και συκοφαντικές κατηγορίες εναντίων Τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίες επανειλημμένα έχουν διαψευσθεί μέσω νομικών ελέγχων, απαντήσεων του ΥΠΕΠΘ σε ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και μέσω της ίδιας της εισαγγελικής απόφασης να μην παραπεμφθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες στο ακροατήριο... ». Επειδή θεωρούμε απίθανο να έχει ενημερωθεί για τις απόψεις του ΥΠΕΠΘ, η Σύγκλητος του I.Π. πριν από τους ερωτώντες βουλευτές περιληπτικά σας υπενθυμίζουμε :
Ενώ επίκειται η ανάκληση και επανεξέταση των αναγνωρίσεων των τίτλων σπουδών της προαναφερόμενης χρονικής περιόδου, και ενώ εκκρεμεί αίτηση αναπομπής (αρ.πρωτ.2148/11-7-2007) φακέλου εκλογής μέλους ΔΕΠ (36385/Β2/30-3-07), το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι είναι νόμιμες οι αναγνωρίσεις και ότι «δεν διαπιστώθηκε παράβαση νόμου ως προς την ύπαρξη των νόμιμων ακαδημαϊκών προσόντων της» (περίπτωση κας "Ελενας Μουζάλα), (Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, 15286/ΙΗ/19-2­2008). Επίσης στη σχετική του απάντηση το Υπουργείο επισημαίνει ότι το Π.Δ. 187/1996 ορίζει ως προϋπόθεση εκλογής μέλους ΔΕΠ την κατοχή τίτλου ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου ομοταγούς ιδρύματος της αλλοδαπής
Σε αντίθεση με όσα αναφέρονται στις ανωτέρω απαντήσεις του Υπουργείου, δυο αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα αναγνώρισης τίτλων ΔΙΚΑΤΣΑ (396/3-3-2000) και ΔΟΑΤΑΠ (43/9-3-2007) επισημαίνουν ότι το Conservatoire National de Musique de Paris δεν είναι ομοταγές και ισότιμο με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της ημεδαπής και
«προκειμένου να θεωρηθούν οι απόφοιτοί του πτυχιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πρέπει να καταταγούν σε εξάμηνο σπουδών τμήματος ΑΕΙ. Τέλος, ο τίτλος που απονέμει το ανωτέρω ίδρυμα είναι τίτλος επαγγελματικής κατάρτισης και όχι ακαδημαϊκός». Επίσης το ΔΙΚΑΤΣΑ αποφάσισε «τη μη αναγνώριση του Premier Prix de Ρίαηο ως ισότιμου προς τα απονεμόμενα πτυχία από τα ελληνικά ΑΕΙ». Με βάση τα παραπάνω, ενώ αναμενόταν να πράξει τα δέοντα ο Υπουργός, αγνοώντας καταγγελίες και αποφάσεις των ΔΙΚΑΤΣΑ και ΔΟΑΤΑΠ, με υπουργική απόφαση Φ6/68463/Β3, που δημοσιεύθηκε ΦΕΚ 238/30-5-2008, κατά παράδοξο τρόπο, διορίζει ως αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΑΤΑΠ για τον επιστημονικό κλάδο των καλών τεχνών την κα ΜουΖάλα "Ελενα!
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Παιδείας, σε ποιες ενέργειες Θα προβεί για την αποκατάσταση της νομιμότητας, την ανάκληση τυχόν παράνομων αναγνωρίσεων τίτλων σπουδών και την ακύρωση των σχετικών διορισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: