Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

ΥΨΗΛΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Τρίτη 15 και αύριο Τετάρτη 16 Ιουλίου στην Κέρκυρα σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Η Κέρκυρα περιλαμβάνεται στις περιοχές της χώρας με βαθμό επικινδυνότητας 4 στην πενταβάθμια κλίμακα και ο υψηλός βαθμός κινδύνου πυρκαγιάς οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες, την αυξημένη ξηρασία και τους ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους (5-6 μποφόρ, ενισχυόμενους) που θα πνέουν στην περιοχή μας.
Ο Νομάρχης, ως επικεφαλής του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου (Σ.Ν.Ο.) καλεί όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Δασική υπηρεσία, Αγροφυλακή, Δημοτικές Αρχές και τις υπηρεσίες τους, την Αστυνομία κ.α.) να βρίσκονται σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας και συνεργασίας μεταξύ τους και καλεί τις εθελοντικές οργανώσεις να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην αποτροπή του κινδύνου της φωτιάς.
Επίσης, απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υπενθυμίζει ότι το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο απαγορεύεται καθ' όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου (έως 31 Οκτωβρίου), ενώ συνιστάται να αποφεύγονται υπαίθριες εργασίες με συσκευές οξυγονοκόλλησης, τροχό ή άλλο εργαλείο που δημιουργεί σπινθήρα.
Ακόμη, επισημαίνεται στους πολίτες να μην αφήνουν σκουπίδια ή γυάλινα αντικείμενα στο δάσος γιατί μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη και να μην πετάνε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο. Ακόμη, όσοι μένουν κοντά σε δασώδεις και αγροτικές περιοχές να φροντίζουν να κλαδεύουν τα δέντρα γύρω από τα σπίτια τους και να καθαρίζουν τη γύρω περιοχή, τις αυλές, τις ταράτσες από χορτάρια, σκουπίδια, ξερά φύλλα και κλαδιά καθώς επίσης να αποθηκεύουν σε κλειστούς χώρους και μακριά από το σπίτι χρώματα, βενζίνες και άλλα εύφλεκτά υλικά, να έχουν βρύσες στις αυλές και πυροσβεστήρες.
Σε περίπτωση πυρκαγιάς οι πολίτες να επικοινωνούν αμέσως με το 199 και να δίνουν ακριβείς πληροφορίες, ενώ παράλληλα να απομακρύνονται και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: