Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ! -ΛΙΓΟΙ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

H μειωμένη συμμετοχή των τοπικών φορέων παρότι είχαν προσκληθεί χαρακτήρισε τη σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε η ΟΕΒΕΚ και ο Ομοσπονδία Κερκυραϊκού Εμπορίου, στο Φαληράκι, γύρω απο τα προβλήματα που ταλανίζουν το νομό, όπως η καθαριότητα το κυκλοφοριακό, το παραεμπόριο ο σχεδιασμός της τουριστικής προβολής της Κέρκυρας για το 2009 κ.α.
Στο κάλεσμα των δύο επαγγελματικών φορέων ανταποκρίθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους, ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος, ο Δήμαρχος Παξών Σπ. Μπογδάνος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφορίας Α. Κουρής εκπροσωπώντας το Δήμο Κερκυραίων, Αντιδήμαρχοι περιφερειακών Δήμων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Ν. Σπίγγος, ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Δ. Χαρίτος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Π.Πόλης Σπ. Μητσιάλης.
Στη αρχή της σύσκεψης το μέλος της Διοίκησης της ΟΕΒΕΚ, Κ. Κιτσάκης, υπογράμμισε ότι ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος του νησιού, περνά δύσκολες ώρες βαδίζει στα τυφλά και αναμένει ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του πρόεδρου της ΟΕΒΕ Κέρκυρας Π. Τσιτσέ που τόνισε: "φθάσαμε στον πάτο, δεν πάει άλλο". Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για την χαμηλή συμμετοχή των κερκυραικών φορέων στη σύσκεψη.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κερκυραικού Εμπορίου Λ. Λιντοβόης επέκρινε τόσο τους δύο βουλευτές για την απουσία τους από τη σύσκεψη οσο και τους εκπροσώπους ΤΕΔΚ, Περιφέρειας, Επιμελητηρίου, Ξενοδόχων και των ιδιοκτητών Στάθηκε κυρίως στην υστέρηση που παρατηρείται στις υποδομές, τον πολιτισμό και την τουριστική διαφήμιση.
“Τις τελευταίες δεκαετίες τι έχουμε να επιδείξουμε, μόνο τις Φιλαρμονικές μας; Είμαστε όλοι υπεύθυνοι και οι επαγγελματίες. Ωστόσο εμείς έχουμε απο χρόνια επενδύσει στον τουρισμό και τώρα καταλήξαμε όλοι με υποθήκες στις τράπεζες.’
Διεθνές φαινόμενο η κρίση
“Η οικονομική κρίση είναι γενικευμένη” σημείωσαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους, όσο και ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος.
Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως υπάρχει μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, στάθηκε στο all inclusive “που χτυπά τους επαγγελματίες” και στα γενικότερα προβλήματα υποδομών που επιβαρύνουν τον τουρισμό.
“Οι συσκέψεις είναι πολλές, τα συμπεράσματα τα ίδια, ωστόσο λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Σ’όλη τη χώρα αλλά και πανευρωπαικά ο τουρισμός αντιμετωπίζει κρίση”.
Ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος αφού επεσήμανε ότι η τουριστική κρίση είναι εμφανής τόσο σε πολλές περιοχές της χώρας όπως η Κρήτη και η Ρόδος, όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
“Το θέμα είναι πως μέσα στις συνθήκες γενικευμένης κρίσης μπορεί η Κέρκυρα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και ν’αντέξει".
Η απάντηση όπως είπε ο Νομάρχης, έρχεται μέσα απ’όλα όσα κατά καιρούς επισημαίνονται : την ποιότητα των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη συμμετοχή ή μη του πρωτογενή τομέα στην τοπική οικονομία, από το επίπεδο της καθαριότητας, τη συμπεριφορά των ίδιων των πολιτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο έλλειψε να προκληθεί επεισόδιο μεταξύ του κ. Λιντοβόη και του προέδρου της Επιτροπής Κυκλοφορίας Α. Κουρή όταν ο δεύτερος με αφορμή τηλεοπτικό σποτ που έγινε με πρωτοβουλία των διοργανωτών της σύσκεψης τόνισε ότι "δυσφημείται στην ουσία το τουριστικό προϊόν της Κέρκυρας, εξέλιξη που πλήττει τον εσωτερικό τουρισμό μεσούσης της θερινής σεζόν".
Στα χαρακτηριστικά της χθεσινής σύσκεψης καταγράφεται επίσης η αποχώρηση του πρόεδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης Σπ. Μητσιάλη που εξέφρασε τη διαμαρτυρία του ότι “εδώ και 18 χρόνια ακούει τα ίδια πράγματα για την τουριστική κρίση”.•

Δεν υπάρχουν σχόλια: