Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ Η ΠΙΝ


Πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών Σ. Βόσδου ημερίδα με θέμα την διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κέρκυρας και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας.

Η διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων αποτελεί ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό και αφορά όλους τους Κερκυραίους αφού σχετίζεται άμεσα τόσο με την λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων όσο και με την προστασία του περιβάλλοντος και κατ΄ επέκταση με την αναβάθμιση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος.

Στην εκδήλωση, αφού αναλύθηκε η σημερινή κατάσταση τόσο από την Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης όσο και από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΠΙΝ, παρουσιάστηκε ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου που βασίζεται στη μέθοδο της συγκοποστοποίησης ως εναλλακτικής περιβαλλοντικά φιλικής μεθόδου διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στο Καταστάρι της Ζακύνθου και τα αποτελέσματα της εφαρμογής επίσης αναλύθηκαν από τον επιχειρηματία ελαιοτριβέα που την εφήρμοσε. Συγκεκριμένα ο ελαιοτριβέας ανέπτυξε το σκεπτικό που τον οδήγησε στην υλοποίηση της επένδυσης για την διαχείριση των αποβλήτων του ελαιοτριβείου του, ανέλυσε την διαδικασία εφαρμογής της μεθόδου και ανέφερε τα σχετικά οικονομικά στοιχεία. Τέλος αναφέρθηκε στα οφέλη που καταγράφηκαν στην επιχείρηση του και στο περιβάλλον, από την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Εισηγητές των θεμάτων ήταν οι Δ/ντες Γεωργικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΙΝ κ. Μαρία Κανάρη και κ. Γιάννης Χαλμούκης, οι καθηγητές κ. Απόστολος Βλυσίδης και Δημήτρης Κουρής Μαρίνος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο κ. Παναγιώτης Παρτινός στο ελαιοτριβείο του οποίου στη Ζάκυνθο εφαρμόστηκε η μέθοδος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πέραν του Γενικού Γραμματέα της ΠΙΝ κ. Σωτηρίου Βόσδου, ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Νίκος Δένδιας, ο Αντινομάρχης κ. Δημήτριος Σουβλάκης, οι Δήμαρχοι Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ , Αχιλλείων κ. Ερωτόκριτος Καρύδης, Εσπερίων κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Θιναλίων κ. Σπύρος Βάρελης, Κασσωπαίων κ. Γιώργος Πανταζής, Φαιάκων κ. Μιχάλης Κάρρας, Παρελίων κ. Σπύρος Κροκίδης, Αγίου Γεωργίου κ. Σπύρος Τριβυζάς, Μελιτειέων κ. Γιάννης Λειβαδιώτης, Παλαιοκαστριτών κ. Κώστας Χαλικιάς και Λευκιμαίων κ. Σπύρος Γατσούλης. Επίσης παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνετερισμών Κέρκυρας κ. Γιώργος Μάνδυλας, ο πρόεδρος των Ελαιοτριβέων Κέρκυρας κ. Σωκράτης Κρητικός καθώς και μεγάλος αριθμός ελαιοτριβέων του Νομού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: