Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΝΥΜΦΕΣ-ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΟΥΣ ΕΓΚΑΝΙΑΣΕ Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ



Με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, εγκαινιάστηκε επίσημα το πρωί, το νέο κτίριο του Σχολικού Κέντρου του Δήμου Θιναλίων, στον Πλάτωνα Νυμφών.

Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ Νεκτάριος, επικεφαλής των ιερέων της περιοχής. Παραβρέθηκαν ακόμα στην τελετή, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου, ο βουλευτής Νίκος Δένδιας, ο νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, ο Δήμαρχος Θιναλίων Σπύρος Βάρελης, ο γενικός γραμματέας και οι ειδικοί γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος ‘Ανθης, νομαρχιακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιών, καθώς και πλήθος γονέων και μαθητών.

Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι η σύσσωμη παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου, αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανάπτυξη και την επένδυση στο χώρο της εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε ακόμα με αριθμητικά στοιχεία στο έργο που υλοποιεί το Υπουργείο σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην Κέρκυρα, καθώς και στην έγκαιρη φετινή προετοιμασία, σχετικά με τα θέματα του διδακτικού προσωπικού και των σχολικών βιβλίων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θιναλίων Σπύρος Βάρελης αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου του Σχολικού Κέντρου, από το σχεδιασμό και τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης, έως την κατασκευή και την ολοκλήρωσή του, ευχαριστώντας όλους όσους, με κάθε τρόπο, συνέβαλλαν στην υλοποίησή του. Αναφέρθηκε ακόμα, στο σύνολο του έργου που υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Δήμου, όσον αφορά στην εκπαίδευση, με την κατασκευή του νέου Σχολικού Κέντρου στον Πλάτωνα, την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Λούτσες, την ολοκλήρωση του ημιτελούς κτιρίου δίπλα από το Σχολικό Κέντρο στην Αχαράβη και την ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στις Νυμφές, καθώς και το σχεδιασμό για την κατασκευή δύο νηπιαγωγείων.

Το σημαντικό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για την εκπαίδευση, επισήμανε στην παρέμβασή του ο Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, τονίζοντας ότι το οικόπεδο του Σχολικού Κέντρου, ήταν δική της δωρεά.

Τέλος, στο έργο που επιτελείται και σχεδιάζεται στον τομέα της εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, επικέντρωσαν τις παρεμβάσεις τους, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου, ο βουλευτής Νίκος Δένδιας, ο νομάρχης Στέφανος Πουλημένος και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Άνθης.

Μετά το «κόψιμο» της κορδέλας των εγκαινίων, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του υπερσύγχρονου νέου σχολικού κτιρίου, η λειτουργία του οποίου θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση των συνθηκών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα δυτικά χωριά του Δήμου Θιναλίων, καθώς και στην αποσυμφόρηση του Σχολικού Κέντρου της Αχαράβης.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ- ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Υλοποιώντας μια εθνική στρατηγική για την εκπαίδευση και κάνοντας πράξη την πολιτική της αποκέντρωσης, έχουμε περιοδεύσει ήδη σε 30 νομούς της χώρας, συνδυάζοντας τις επισκέψεις μας με την επίλυση τοπικών προβλημάτων, με τα εγκαίνια συγκεκριμένων σχολικών μονάδων και βέβαια με την επίβλεψη της κατασκευής κάποιων από αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα 3,5 τελευταία χρόνια έχουν κατασκευασθεί 580 καινούριες σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, έχουν αναπλασθεί 300 παλαιά σχολεία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται φιλόδοξο πρόγραμμα για την κατασκευή 1.233 σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Πιστεύουμε ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με νέα αυτοπεποίθηση και με μια σύγχρονη νοοτροπία.

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία, τα προβλέψιμα κενά έχουν καλυφθεί και όλες οι διοικητικές πράξεις για την εύρυθμη λειτουργία του κάθε σχολείου στην ελληνική περιφέρεια ή στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν γίνει τουλάχιστον δυο μήνες νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Θεωρούμε ότι η δουλειά που έγινε από το Υπουργείο έχει αποδώσει σημαντικά, βεβαίως τα προβλήματα ποτέ δεν τελειώνουν, αλλά είμαστε εδώ για να βελτιώνουμε τις συνθήκες, δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές προοπτικές για τη νέα γενιά του τόπου μας.

Ειδικότερα για την επίσκεψή μας στην Κέρκυρα, θα ήθελα να σας πω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα κατασκευής 19 σχολικών μονάδων. Σε αυτές έχουν προστεθεί οι εγκρίσεις για κατασκευή 12 νέων Νηπιαγωγείων σε όλο το μήκος και το πλάτος του νησιού. Η συνολική δαπάνη για το Νομό είναι 24 εκατομμύρια ευρώ για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ποσό όμως που θ’ αυξηθεί περαιτέρω με βάση τις ανάγκες που συναντάμε κατά την επίσκεψή μας και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα που θα βγουν από τη σύσκεψη στη Νομαρχία, όπου θ’ αποφασίσουμε τον περαιτέρω προγραμματισμό. Σ’ αυτό το ποσό προστίθενται επίσης και οι δαπάνες για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την αναβάθμιση της οποίας προσδοκούμε και επιδιώκουμε όλοι μας στο Υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα έχουμε ήδη εγκαινιάσει δυο σχολικές μονάδες, και, ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Νομαρχίας, του Δήμου Αχιλλείου και πιστεύω και στο αίτημα του Δήμου Κερκυραίων για αποφόρτιση του σχολικού πληθυσμού, συμφωνήσαμε να προσθέσουμε αίθουσες στη σχολική μονάδα που μας φιλοξενεί τώρα εδώ στο Αχίλλειο και με μια προγραμματική συμφωνία που θα συναφθεί μεταξύ του Υπουργείου και της Νομαρχίας, να προβλεφθεί η συγκέντρωση περισσότερου μαθητικού πληθυσμού εδώ που θ’ αποφορτίσει τον Δήμο Κερκυραίων, θα δημιουργήσει μια πρότυπη σχολική μονάδα και θα μας δώσει τη δυνατότητα οικονομικά ν’ αναπλάσουμε αυτό το υπέροχο μοναστήρι, δίνοντας την εικόνα συνάντησης του ιστορικού παρελθόντος του νησιού με το παρόν και το μέλλον του, σε αυτή την πραγματικά υπέροχη περιοχή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: