Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΖ. ΓΚΕΡΕΚΟΥ- ΕΛ.ΤΣΟΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ


Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Άντζελα Γκερέκου και Ελπίδα Τσουρή αντιστοίχως, σχετικά με τη μείωση της επιβατικής κίνησης στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της Ελλάδας, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
"Ήδη εδώ και πολύ καιρό, έχουμε επισημάνει ότι ο τομέας του Ελληνικού Τουρισμού, είναι ένας τομέας κρίσιμος, πολυεπίπεδος και με εκτεταμένα πεδία συναρμοδιοτήτων - και για το λόγο αυτό απαιτείται μια καλά σχεδιασμένη, κεντρική και συνολική κυβερνητική πολιτική.
Δυστυχώς τα νέα στοιχεία που διαρκώς βλέπουν το φως τη δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει και η αρνητική εικόνα του Ελληνικού Τουρισμού συνεχίζει να επηρεάζεται άμεσα από τις πολιτικές που εφαρμόζουν τα διάφορα συναρμόδια Υπουργεία, πέρα από το καθ' ύλην αρμόδιο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, το οποίο έχει κρατήσει για τον εαυτό του τη θέση του «παρατηρητή των εξελίξεων».
Για του λόγου το αληθές, αρκεί να λάβουμε υπόψη πως καταγράφεται η επιβατική κίνηση και τα δρομολόγια στην ακτοπλοΐα για το 2008. Ενδεικτικά, για το διάστημα μεταξύ 1ης Ιουνίου και 11ης Αυγούστου του 2008, καταγράφηκε πτώση 3,5% στη συνολική επιβατική κίνηση, από τα τρία λιμάνια της Αττικής, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Στο 4,69% ανέρχεται η μείωση αναχωρήσεων στο μεγαλύτερο Λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά.
Είναι προφανές ότι η εκτόξευση των ναύλων στα ύψη, ως μέρος της γενικότερης έκρηξης της ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελεί την κύρια αιτία αυτής της πτώσης. Για άλλη μια φορά, η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ανεξέλεγκτης απελευθέρωσης των ναύλων στην ελληνική ακτοπλοΐα, αποδεικνύεται μια αποτυχημένη και καταστροφική επιλογή που εφαρμόζεται από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές των ναύλων έχουν εκτοξευθεί σε ποσοστό ακόμη και 20%, προκαλώντας μια αλληλουχία καταστρεπτικών συνεπειών. Τα οικονομικά βάρη που προκαλούν οι αυξήσεις αυτές για το επιβατικό κοινό, συνεπάγονται άμεσα τις γνωστές σε όλους πλέον συνέπειες, για τους Ελληνικούς Τουριστικούς προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.
Μέχρι σήμερα, το εν λόγω Υπουργείο αποτυγχάνει ή αδιαφορεί να περιορίσει το μέγεθος του προβλήματος. Επιπλέον, αποτυγχάνει να καταστήσει πειστικό και το επιχείρημα ότι «για όλα φταίει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου», όταν όλοι γνωρίζουμε πως η τιμή του πετρελαίου μειώνεται, ενώ τα ναύλα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Για άλλη μια φορά, η έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού και συνεργασίας αλλά και η έλλειψη ευαισθησίας για τους Έλληνες πολίτες είναι προφανής. Όπως προφανείς είναι και οι ευθύνες τόσο των συναρμοδίων υπουργών, όσο φυσικά και του ιδίου του πρωθυπουργού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: