Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΤΕΔΚ ΓΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 -ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ



Η έλλειψη ξεκάθαρης πρότασης από πλευράς της ΤΕΔΚ και οι αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις των αιρετών της Τ.Α. για τη διοικητική αναδιάρθρωση σε τοπικό επίπεδο στο πλαίσιο του “Καποδίστρια 2”, αποτυπώθηκαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο βουλευτής Ν. Δένδιας με τη συμμετοχή της ολομέλειας των Δημάρχων.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς η ΚΕΔΚΕ έχει ζητήσει από τις ΤΕΔΚ να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 5 Οκτωβρίου.
Στη γραμμή της ΚΕΔΚΕ
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μιχ. Κάρρας στην αρχική του τοποθέτηση σημείωσε πως μέχρι στιγμής ακολουθείται η θέση της ΚΕΔΚΕ να μην υπάρξει δηλαδή κανένας εσωτερικός διάλογος αν πρώτα δεν υλοποιηθούν αυτά που έχουν από καιρό κατατεθεί προς την κυβέρνηση (ενίσχυση με πόρους κλπ).
“Όλοι θέλουμε ο Καποδίστριας 2 να καλύψει τις αδυναμίες της προηγούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης. Χρειάζεται να θεσμοθετηθούν οι πόροι οι αρμοδιότητες για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει, η κυβέρνηση έχει κριθεί αφερέγγυα στα λεγόμενα της. Με υποσχέσεις δε μπορούμε να προχωρήσουμε”.
Ανέφερε ακόμα ότι ο διάλογος εντός της ΤΕΔΚ θα ξεκινήσει ίσως την επόμενη εβδομάδα.
Ναι στη μεταρρύθμιση
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αχιλλείων Τ. Καρύδης σημείωσε πως πράγματι δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα των πόρων, ωστόσο τόνισε πως οι Δήμοι καλυμμένοι πίσω από αυτό το γεγονός δε συζητάνε το θέμα, σε επίπεδο ανάπτυξης της Κέρκυρας.
Ο Καποδίστριας 2 θα πρέπει να προχωρήσει σημείωσε ο Δήμαρχος Κασσωπαίων Γ. Πανταζής που διαφώνησε πλήρως με την γραμμή της ΚΕΔΚΕ, καθώς το θέμα που προβάλει είναι καθαρά οικονομικός, τη στιγμή που ο στόχος της Τ.Α. είναι η προσφορά αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τους δημότες.
Ο Δήμαρχος Εσπερίων Αλ. Αυλωνίτης στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούνται οι απόψεις των Δημάρχων τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και δεν έχει προσδιορίσει καν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προσδιοριστούν οι συζητήσεις και θα γίνει η εξαγωγή των συμπερασμάτων. “Πρόκειται για πολιτική δειλία απο πλευράς της κυβέρνησης” τόνισε χαρακτηριστικά
ΔΕΝΔΙΑΣ: Χρειάζεται ομόφωνη θέση
Στο κλείσιμο της σύσκεψης ο βουλευτής Ν. Δένδιας επεσήμανε ότι ο Καποδίστριας 2 αποτελεί ένα μεγάλο εργαλείο ανάπτυξης. “Η συζήτηση θα πρέπει να συνεχίσει έγκαιρα και ειλικρινά για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλες τις διαφορετικές απόψεις και τελικά να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη πρόταση προς την κυβέρνηση.
Υπάρχουν πολλά και σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν όπως π.χ. τι θα γίνει ο Δήμος Κερκυραίων, τα Διαπόντια Νησιά, ποιά τα κριτήρια της διοικητικής μεταρρύθμισης, ποιά η νέα χωροταξική διάρθρωση”.
Μετά απο σχετικό ερώτημα, για την εικόνα που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις των Δημάρχων στη σύσκεψη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι Δήμαρχοι φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο πνεύμα που θα τους επιτρέψει να διαμορφώσουν πρόταση.
“Περιμένω μια ομόφωνη πρόταση. Πρόταση με διαφωνίες με υποσημειώσεις με διαγραφές με προσθήκες δε θα τη στηρίξω”.
Μετά απο ερώτημα για τις τοποθετήσεις του Δημάρχου Παξών Σπ. Μπογδάνου και του εκπροσώπου της κοινότητας Οθωνών που ζήτησαν οι περιοχές τους να διατηρήσουν την αυτοτέλεια τους και να μην ισχύσει καμία αλλαγή, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κ. Δένδιας δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τη θέση τους, αν και όπως τόνισε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και αρωγή απ’όλους για να στηριχθεί αυτό το αίτημα.
•Στη σύσκεψη παραβρέθηκε το σύνολο των Δημάρχων, πλην του Δημάρχου Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ που εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Σπ. Ζουμπουλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: