Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΔΕΥΑΚ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Για ενημέρωση των συμπολιτών, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου, η ΔΕΥΑΚ έδωσε στη δημοσιότητα την κάτωθι ανακοίνωση:
"Για την παραλαβή των λυμάτων του Ιστορικού Κέντρου κατασκευάστηκε προ ετών ο Βόρειος Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός και ένα ειδικό φρεάτιο παραλαβής του παντορροϊκού δικτύου του Ιστορικού Κέντρου μπροστά στο κατάστημα «Μαύρος Γάτος».Λόγω του παντορροϊκού χαρακτήρα του δικτύου αποχέτευσης του Ιστορικού Κέντρου στον Βόρειο Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό δεν καταλήγουν μόνον τα λύματα του Ιστορικού Κέντρου αλλά και όποια φερτά υλικά παρασύρονται από τη βροχή μέσα στους παντορροϊκούς αγωγούς. Έτσι, οι εργασίες που έγιναν κατά καιρούς στο Ιστορικό Κέντρο και κυρίως οι εργασίες της εργολαβίας «Χαραλαμπάκη» στο Καμπιέλο και οι εργασίες στην πλατεία Λεμονιάς, διοχέτευσαν όλα αυτά τα χρόνια, μετά από νεροποντές, μεγάλο όγκο υλικών οδοστρωσίας στο αρχικό τμήμα του Βόρειου Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού.Ακόμη μεγάλος όγκος φερτών υλικών είχε καταλήξει στο αντλιοστάσιο Μαντουκιού με συνέπεια να απαιτηθεί μεγάλης έκτασης επιχείρηση για τον καθαρισμό του, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί.Η επιβάρυνση αυτή του Βόρειου Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού οδήγησε πρόσφατα σχεδόν σε πλήρη έμφραξή του και τα συνεργεία της αποχέτευσης κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του. Επιβαρυντικό αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της κατασκευής των έργων στην Μαρίνα της Σπηλιάς φράχτηκαν οι έξοδοι των αγωγών ομβρίων προς τη θάλασσα (μπούκες). Μελετάται από την Υπηρεσία μας η κατασκευή διάταξης για να μετριαστούν τα ανωτέρω δυσμενή αποτελέσματα στον Βόρειο Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό καθώς και κυρίως επίσης σχεδιάστηκε μεγάλο έργο απορροής των ομβρίων στην περιοχή της Σπηλιάς, εκτιμώμενης δαπάνης περίπου 500.000 € που βρίσκεται στη φάση της έναρξης των διαδικασιών αδειοδοτήσεων, η δε χρηματοδότησή του, όπως και στο παρελθόν έχει αναφερθεί, θα εξασφαλισθεί από της Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μετά και από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επέδειξε ο Γεν. Γραμματέας της Π.Ι.Ν. κ. Σωτ. Βόσδου.
Καθόσον αφορά στα προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιοχή του Λιμένα, πρέπει να αναφέρουμε ότι υπήρχε ο σχεδιασμός αλλά οι συγκυρίες δεν μας επέτρεψαν, λόγω της εξέλιξης των έργων για την νέα προβλήτα (απέναντι από την τάφρο του Νέου Φρουρίου), την εκτέλεση από μέρους της ΔΕΥΑΚ του έργου που επρόκειτο να κατασκευαστεί στην οδό Ιωάννη Θεοτόκη για την περισυλλογή των ομβρίων της περιοχής Αβραμίου, παρόλο που είχε δημοπρατηθεί, είχε εργολάβο και εξασφαλισμένη πίστωση.
Κλείνοντας θα θέλαμε να αναφερθούμε στο προσωπικό της ΔΕΥΑΚ το οποίο κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου όλα τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα να παραμείνουν «μάχιμα», με ορατό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας να μην παρουσιασθούν πλημμυρικά φαινόμενα στις ευπαθείς περιοχές Μαντούκι, Γαρίτσα, Ανεμόμυλος, την ίδια ώρα που σύμφωνα με όλα τα στατιστικά στοιχεία η ένταση της βροχόπτωσης ξεπέρασε σχεδόν κάθε προηγούμενο (6 χιλιοστά ανά λεπτό)".

Δεν υπάρχουν σχόλια: