Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ Η ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΑ ΠΑΤΟΥΝΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Με ικανοποίηση και αίσθημα δικαίωσης χαιρετίζει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας το χαρακτηρισμό ως μνημείου του κτηρίου και του ενσωματωμένου βιομηχανικού εξοπλισμού της κερκυραϊκής Σαπωνοποιίας Πατούνη με τη κύρωση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της Υπουργικής Απόφασης «η ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑ ΠΑΤΟΥΝΗ αποτελεί σημαντική μαρτυρία της βιομηχανικής άνθησης στην Κέρκυρα του 19ουκ αι., που εξακολουθεί να λειτουργεί χρησιμοποιώντας μέρος του αρχικού εξοπλισμού, με τις ίδιες παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής, και για το λόγο αυτό είναι σπάνια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της μνήμης της παραγωγής και επεξεργασίας προϊόντων της ελιάς, που σταδιακά εκλείπουν».

Λαμβάνει έτσι αίσιο τέλος η υπόθεση της διάσωσης του Σαπωνοποιείου Πατούνη την οποία υποστήριξε σθεναρά και απαρέγκλιτα ο συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης και επιχείρησης Απόστολος Πατούνης μετά την υποβολή από τον ίδιο σχετικού αιτήματος το Φεβρουάριο του 2006.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας συντάχθηκε ανεπιφύλακτα με το συγκεκριμένο αίτημα προστασίας και θεωρεί προνόμιό του το ότι «συμπολέμησε» με τον Απόστολο Πατούνη και πλειάδα επιστημόνων για τη διάσωση αυτού του πολύτιμου στοιχείου της υπό διωγμόν κερκυραϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς.

Εξυπακούεται ότι αναμένουμε σε «ένοπλη ετοιμότητα» τις πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει πλέον η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για τη βελτίωση της όψης και λειτουργίας της χαρακτηρισμένης ως μνημείου Σαπωνοποιίας Πατούνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: