Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ι.Ν. :ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ


Για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών άρχισε η υλοποίηση δράσεων στον τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών, με ευθύνη της Περιφέρειας και Τελικούς Δικαιούχους (Φορείς Υλοποίησης) τις Επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.


Συγκεκριμένα χρηματοδοτήθηκε η λειτουργία δυο βασικών κατηγοριών Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας:

1. Δομών που έχουν σχέση με τη φύλαξη βρεφών, νηπίων και παιδιών (Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί) και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών και εφήβων (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία).
2. Δομών που έχουν σχέση με την περίθαλψη κατ’ οίκον ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθεια (Βοήθεια στο Σπίτι) και την ημερήσια φιλοξενία ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων - ΚΗΦΗ ).


Η ένταξη και υλοποίηση των έργων έγινε κατά κύριο λόγο στα πλαίσια του Μέτρου 5.3 του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, Μέτρο που αφορά στην ενίσχυση της Γυναικείας Απασχόλησης, καθώς και των Μέτρων 3.4 και 5.4 που αφορούν στην εφαρμογή Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης στους Δήμους Κερκυραίων και Αργοστολίου και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (ορεινός όγκος Παντοκράτορα). Απώτερος στόχος της χρηματοδότησης και της λειτουργίας των δομών, είναι η καταπολέμηση της γυναικείας ανεργίας μέσω της απασχόλησης γυναικών για τη λειτουργία των δομών (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Νοσοκόμες, Οικογενειακές Βοηθοί, Νηπιαγωγοί, Βρεφοκόμοι, κ.α.) και την εξασφάλιση καλύτερων προϋποθέσεων ένταξης, επανένταξης και παραμονής των γυναικών στην αγορά εργασίας με την απεμπλοκή τους από την φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Έγιναν συνολικά έξι Προκηρύξεις και για τα τρία Μέτρα, οι δε πρώτες εντάξεις και ενάρξεις λειτουργίας Δομών πραγματοποιήθηκαν το 2002 και ολοκληρώθηκαν το 2005, ανήλθαν δε σε 53 Δομές όλων των κατηγοριών με προϋπολογιζόμενη δαπάνη ύψους περί τα 14.500,000 € για τη λειτουργία τους αρχικά έως 30/06/2007 με συγχρηματοδότηση από το ΕΚΤ και στη συνέχεια έως 31/08/2008 αποκλειστικά με Εθνικούς Πόρους, ύψους 3.500.000 €

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε ο περιφερειακός χάρτης Δομών Κοινωνικής Φροντίδας, ο οποίος συνοπτικά και κατά νομό της Περιφέρειας έχει ως εξής:

Στο Νομό Κέρκυρας εντάχθηκαν συνολικά είκοσι μία (21) Δομές κόστους 6.224.000 € από τις οποίες οι δέκα τέσσερις (14) είναι Μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα (1) Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, δύο (2) βρεφονηπιακοί και δύο (2) παιδικοί σταθμοί, ένα (1) Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και ένα (1) Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες.

Στο Νομό Λευκάδας εντάχθηκαν συνολικά δέκα τέσσερις (14) Δομές με 6.338.000 € από τις οποίες οι δέκα (10) είναι Μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ένας (1) βρεφικός και ένας (1) παιδικός σταθμός και ένα (1) Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Ειδικές Ανάγκες.

Στο Νομό Κεφαλληνίας – Ιθάκης εντάχθηκαν συνολικά εννιά (9) Δομές με 3.051.000 € από τις οποίες οι επτά είναι Μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και ένας παιδικός σταθμός.

Στο Νομό Ζακύνθου εντάχθηκαν συνολικά 9 Μονάδες «Βοήθεια στο Σπίτι» με 2.347.000 €.

Σήμερα, οι γυναίκες που ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από την λειτουργία των Δομών υπολογίζονται σε 2.300 (από αυτές περίπου οι 240 έχουν προσληφθεί και εργάζονται στις Δομές, ενώ οι υπόλοιπες διευκολύνονται εργασιακά). Παράλληλα οι χρήστες των υπηρεσιών που παρέχονται από τις δομές, υπολογίζονται συνολικά σε 3.200 άτομα, από τα οποία τα 250 είναι βρέφη και παιδιά και 2.950 ηλικιωμένοι.

Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος για τη λειτουργία των Δομών έως 31/08/2008 θα ανέλθει σε 17.000.000 €. Από αυτά περίπου 10.350.000 € (ποσοστό 61%) θα αποτελέσουν τη συμμετοχή του ΕΚΤ, ενώ από Εθνικούς Πόρους θα διατεθούν τα υπόλοιπα 6.650.000 (ποσοστό 39%).

Στις παραπάνω δομές που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ πρέπει να προσθέσουμε πέντε (5) «μονάδες κοινωνικής μέριμνας» και πέντε (5) δομές φύλαξης παιδιών που χρηματοδοτήθηκαν από το τομεακό πρόγραμμα ( Υπουργείο Απασχόλησης). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες κοινωνικής μέριμνας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ ,μεταβιβάστηκαν και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.


Β. ΕΣΠΑ

Η συνέχιση της λειτουργίας όλων των Δομών της Περιφέρειας εξασφαλίστηκε για την περίοδο έως 31/12/2010 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Για την περίοδο που μεσολαβεί από τη λήξη του ΠΕΠ, δηλαδή από 01/09/2008, και μέχρι την ένταξη στο ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση έχει εξασφαλισθεί από Εθνικούς Πόρους. Οι δομές φύλαξης παιδιών μεταφέρθηκαν ως προς την αρμοδιότητα παρακολούθησης στο Υπουργείο Απασχόλησης, οι δε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στο Γ΄ ΚΠΣ υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο, μεταβιβάστηκαν στις Περιφέρειες. Σύμφωνα δε με τους νέους όρους εκτέλεσης τους, Τελικός Δικαιούχος για τις δομές φύλαξης παιδιών ορίσθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και για τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων οι Διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Περιφερειών (ΔΙΣΑ). Και στις δύο περιπτώσεις οι Επιχειρήσεις των ΟΤΑ αναλαμβάνουν τη λειτουργία των Δομών ως ανάδοχοι.

Οι διαδικασίες ένταξης των σχετικών έργων στο ΕΣΠΑ έχουν ήδη αρχίσει τόσο σε περιφερειακό επίπεδο, όσο και σε Τομεακό (Υπουργείο Απασχόλησης).

Δομές φύλαξης παιδιών

Τον Ιούνιο 2008 εκδόθηκε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και στις 03/07/2008 έγινε Πρόσκληση από τον Ο.Ε.Ε. προς τις Επιχειρήσεις των ΟΤΑ για την υποβολή προτάσεων. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η έγκριση των έργων και εξασφαλίστηκε η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Δομών αυτής της κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ , ήτοι 16 Δομές, προβλέπεται δε η διάθεση περίπου 1.000.000 €.

Τον Αύγουστο, τροποποιήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλλυλεγγύης με την οποία διευρύνονται οι κατηγορίες των γυναικών που μπορούν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε αυτές τις δομές.


Δομές φροντίδας ηλικιωμένων

Η σχετική ΚΥΑ για τον καθορισμό του νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Δομών αυτής της κατηγορίας εκδόθηκε στις 27/08/2008 και περιέλαβε τόσο τις Μονάδες ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ και τα ‘’Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων’’, όσο και τις ‘’Μονάδες Κοινωνικές Μέριμνας’’ του Υπουργείου Απασχόλησης. Η ευθύνη για την υλοποίησή και των τριών αυτών κατηγοριών έργων, όπως προείπαμε, δόθηκε στις Περιφέρειες.

Στην Περιφέρειά μας έγιναν ήδη από 04/09/2008 από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή οι Προσκλήσεις προς τη ΔΙΣΑ για την υποβολή προτάσεων έργων (μία για τις Μονάδες ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’, με προϋπολογισμό δαπάνης 6.800.000 € και μία για τα ‘’Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων’’, με προϋπολογισμό δαπάνης 2.150.000 €), ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης της ΔΙΣΑ ως Τελικού Δικαιούχου. Εκτιμούμε δε ότι το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η δημοσιοποίηση των Προσκλήσεων από τη ΔΙΣΑ προς τις υποψήφιες Δομές.

ΔΗΛΩΣΗ ΒΟΣΔΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου αναφερόμενος στην συνέχιση των δομών και την ΚΥΑ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ,η λειτουργία των δομών ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη και μέριμνα για την συνέχεια της λειτουργίας τους καθώς η αρχική χρηματοδότησή τους προβλέπονταν από κοινοτικά κονδύλια και η συνέχισή τους βάρυνε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έπρεπε να χρηματοδοτούν τις δομές με ιδίους πόρους. «Με συντονισμένες ενέργειες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε την συνέχισή τους χρηματοδοτώντας τις δομές τόσο από κοινοτικά κονδύλια όσο και από εθνικούς πόρους, ενισχύοντας έμπρακτα τις προνοιακές δομές που έχουν συνεισφέρει στην Ελληνική Κοινωνία και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι τα παιδιά και οι άνεργες γυναίκες.

Στόχος μας είναι να δοθούν σε όλους τους Έλληνες οι δυνατότητες που παρέχουν οι δομές και οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και μέριμνας» τόνισε ο κ. Βόσδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: