Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ



Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια ο Όμιλος για την Unesco διοργανώνει στις 28 Σεπτεμβρίου σειρά εκδηλώσεων μνήμης και περισυλλογής.

Το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, αρχιερατικό μνημόσυνο στον τάφο του κυβερνήτη στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας και στις 7 και μισή το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων της Μητρόπολης.
Συνέντευξη τύπου
Σήμερα δόθηκε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της οποίας ο
ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κέρκυρα αποδίδει το ελάχιστο με τις εκδηλώσεις αυτές, στην πολυσχιδή προσωπικότητα του Ι. Καποδίστρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτ. Μικάλεφ επεσήμανε ότι το Έθνος δεν έχει αναγνωρίσει ως όφειλε την προσφορά του πρώτου Κυβερνήτη στην εθνική παλιγγενεσία και στη σύσταση και οργάνωση του πρώτου ελληνικού κράτους.
Πρόσθεσε ότι ο Δήμος στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση του Μουσείου Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα και ένταξής του στη σειρά επίσκεψης των τοπικών μουσείων.
Ομιλος UNESCO
Το Υπ. Παιδείας θα αφιερώσει στον Ι. Καποδίστρια το επόμενο ακαδημαϊκό έτοος, προκειμένου η δράση και η προσφορά του να γίνει γνωστή μέσα από τις σχολικές αίθουσες, σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Σκλαβούνος, πρόεδρος του τοπικού Ομίλου Φίλων της UNESCO.
“Αυτό που επιθυμούμε είπε είναι «έναν δημιουργικό διάλογο με την ιστορία μας, προκειμένου ο λαός μας να μελετά κριτικά το παρελθόν προκειμένου να μπορεί να το αξιοποιεί».
Η Μητρόπολη
Ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός επεσήμανε μεταξύ άλλων την πίστη που διέκρινε τον Ι. Καποδίστρια.
“Ο Κυβερνήτης, σημείωσε, κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο κράτος σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή που δεν μπορούμε να καταλάβουμε σήμερα”
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ι. Μ. θα αφιερώσει στον Ι. Καποδίστρια το ημερολόγιο που τυπώνει και μοιράζει δωρεάν σε 15.000 αντίτυπα κάθε χρόνο ενώ θα διοργανώσει συνέδριο προς τιμήν του το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: