Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΤΖ. ΓΚΕΡΕΚΟΥ: ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑΘΕΤΕΙ ΑΛΛΟΥ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ


Την εκτίμηση ότι με την απάντηση της ηγεσίας του Υπ. Παιδείας για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στους Παξούς, , επιχειρείται η μετάθεση ευθυνών αλλού, κάνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, μετά τα όσα δημοσιοποίησε ο υφυπ. Παιδείας κ. Λυκουρέντζος στην αναφορά που είχε καταθέσει η ίδια στις 17 Ιουνίου 2008, ύστερα από σχετική επιστολή που της είχε κοινοποιήσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου- Λυκείου Παξών.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης, έχει ως εξής:

«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφό σας και στην επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Παξών Ν. Κερκύρας, την οποία κατέθεσε ως αναφορά η Βουλευτής κ. Αγγελική Γκερέκου σχετικά με τη στελέχωση σχολείων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Α. Πρωτοβάθμια Εκπ/ση

Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά και χωρίς ελλείψεις η νέα σχολική χρονιά 2008-2009, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μεταθέσεων και της πρώτης φάσης των αποσπάσεων, θα προβεί στην κάλυψη όλων των οργανικών κενών θέσεων, οι οποίες θα προκύψουν, βάσει των προτάσεων και της τεκμηρίωσης των κατά τόπους Διευθύνσεων Α/θμιας Εκπ/σης, με την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών όλων των κλάδων Α/θμιας Εκπ/σης, ήτοι εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ 60-Νηπιαγωγών, ΠΕ 70-Δασκάλων, ΠΕ 06-Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ 11-Φυσικής Αγωγής και ΠΕ 16-Μουσικής, οι οποίοι θα τοποθετηθούν τόσο στα κανονικά, όσο και στα ολοήμερα σχολεία.

Για τη διαδικασία αυτή λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των οργανικών κενών που έχει προκύψει στο σύνολο και ανά Διεύθυνση λόγω αποχώρησης-παραίτησης των εκπαιδευτικών αλλά και της προαγωγής, ίδρυσης και υποβιβασμού των σχολείων.

Πέραν αυτών, εάν μετά την έναρξη του σχολικού έτους αλλά και καθ΄όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δημιουργηθούν λειτουργικά κενά από αναρρωτικές άδειες, εκπαιδευτικές άδειες, άδειες άνευ αποδοχών κ.λ.π., το ΥΠ.Ε.Π.Θ. θα προβεί και στην πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, ευρισκόμενο σε διαρκή συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 περίπτ. Β΄του Ν. 3255/2004, με σκοπό να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων, κανονικών και ολοήμερων, προς τούτο δε και στα πλαίσια του προγραμματισμού του, έχει συμπεριλάβει τον αναγκαίο αριθμό πιστώσεων για πρόσληψη αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω διαδικασιών το ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε συνεργασία και με τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κέρκυρας, θα καλύψει όλα τα υφιστάμενα οργανικά κενά των σχολείων του Ν. Κέρκυρας συμπεριλαμβανομένου και του Σχολικού Κέντρου Παξών, με το μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών όλων κλάδων και θα προβεί και στην πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά κενά των σχολείων, που μπορεί να δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μονίμων διορισμών και των αποσπάσεων, έτσι ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς όλα τα σχολεία του Ν. Κέρκυρας να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού.

Β. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Όσον αφορά στην κάλυψη των διδακτικών κενών στα Δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. θα προβεί σε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών για το διδακτικό έτος 2008-2009.

Συγκεκριμένα, τη φετινή σχολική χρονιά θα γίνουν συνολικά δύο χιλιάδες επτακόσιοι σαράντα τρεις (2743) διορισμοί εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων, μέσω του διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π. (ποσοστό 60%) και του ενιαίου πίνακα αναπληρωτών (ποσοστό 40%). Επιπλέον, πρόσθετοι διορισμοί εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθούν μέσω του πίνακα 24μήνου και 30μήνου, βάσει του προσφάτως ψηφισθέντος εκπαιδευτικού νομοσχεδίου. Επιπλέον, έπονται και οι διορισμοί των πολύτεκνων εκπαιδευτικών.

Τα λειτουργικά κενά τα οποία δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν, καλύπτονται με την τοποθέτηση μονίμων, αποσπασμένων από άλλες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή με τη διάθεση υπεραρίθμων εκπαιδευτικών σε σχολεία άλλης περιοχής της αρμοδιότητας του ίδιου Π.Υ.Σ.Δ.Ε. ή με την ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας στους μονίμους εκπαιδευτικούς της ίδας σχολικής μονάδας. Σε κάθε περίπτωση που θα απαιτηθεί το ΥΠ.Ε.Π.Θ μεριμνά για την άμεση τοποθέτηση αναπληρωτών ή ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Για τη φετινή σχολική χρονιά το ΥΠ.Ε.Π.Θ., έχει ήδη προβεί και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να μην παρουσιαστούν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ούτε στην αρχή αλλά ούτε και στη διάρκεια του νέου σχολικού έτους για τα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κερκύρας, όπως και για τα σχολεία όλης της χώρας.

Τέλος, όλες οι προσπάθειες του ΥΠ.Ε.Π.Θ. αποσκοπούν στην εξασφάλισης της διαρκούς παρουσίας εκπαιδευτικών στα σχολεία αλλά και στην επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται, στο πλαίσιο των εφικτών λύσεων, γεγονός το οποίο εξασφαλίζεται τόσο με την ορθή διαχείριση του προσωπικού, όσο και με ενέργειες και δραστηριότητες, οι οποίες συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα των πρωτοβουλιών και αποφάσεων, που αφορούν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Σταθερή επιδίωξη της πολιτικής του ΥΠ.Ε.Π.Θ., με βάση το σχεδιασμό και το νέο χρονοδιάγραμμα, είναι με την έναρξη κάθε νέου σχολικού έτους, τα σχολεία να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού εφόσον κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί το γεγονός, ότι η εκπαίδευση θεωρείται ο άξονας της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής της χώρας μας.».

Μετά την απάντηση του Υφυπουργού, η κα Γκερέκου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία της Κέρκυρας και των Παξών, παραμένουν ένα μεγάλο και άλυτο πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό στις 17 Ιουνίου, με τη λήξη του προηγούμενου σχολικού έτους δηλαδή, είχαμε καταθέσει σχετική αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, για την οποία στις 4-8-2008 πήραμε και τη σχετική απάντηση.

Βάσει αυτής της απάντησης η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, προσπαθώντας προκαταβολικά να μεταθέσει τις ευθύνες αλλού, μας διαβεβαίωνε πως ύστερα από τις προτάσεις και τις τεκμηριώσεις των κατά τόπους διευθύνσεων Α και Β βάθμιας εκπαίδευσης, θα καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά, ή διαφορετικά, θα προσληφθούν αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.

Η σημερινή πραγματικότητα όμως, είναι τελείως διαφορετική. Τα κενά και οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και στα σχολεία των Παξών, παραμένουν.

Θα ήθελα να σημειώσω επίσης πως τόσο το πρόβλημα των Παξών, όσο και τα τόσα άλλα που αφορούν την παιδεία στο νομό, τα είχαμε αναφέρει λεπτομερώς στον Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη, κατά την πρόσφατη έλευση του στην Κέρκυρα.

Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθούν τα προβλήματα, αντιθέτως, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, επιμένει στη λογική του «Στρουθοκαμηλισμού» και της ωραιοποίησης των πάντων, ενώ περιορίζεται σε ευχολόγια και γενικολογίες. »

Δεν υπάρχουν σχόλια: