Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ DURELL ΣΤΟ ΜΠΟΣΚΕΤΟ

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο «Μποσκέτο», παρουσία του Δημάρχου Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και συγγενών των δύο συγγραφέων, τα αποκαλυπτήρια των προτομών των αδελφών Durrell οι οποίοι με το συγγραφικό τους έργο διέδωσαν τις ομορφιές και τις λαϊκές παραδόσεις της Κέρκυρας ανά την υφήλιο.
Η σύζυγος του Gerald Durrell, Lee Durrel που έλαβε πρώτη το λόγο, ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Κερκυραίων για την μεγάλη τιμή προς τους συγγραφείς.
Στη συνέχεια μίλησε ο εκπρόσωπος του School of Durell, ο αντιπρόσωπος του ομίλου Louis Group που είναι ο χορηγός των προτομών, ο φυσιοδίφης David Bellamy και ο Σπύρος Γιούργας, συνδετικός κρίκος του ιδρύματος Durrell με τους απογόνους των συγγραφέων στην Κέρκυρα.
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Δήμαρχος Κερκυραίων, οποίος ανέφερε τα εξής:
«Όταν η οικογένεια Ντάρελ εγκαθίσταται στην Κέρκυρα, το 1935,δύο νέα αδέλφια, ο Λόρενς και ο Τζέραλντ, βιώνουν ένα νησί που αλλάζει την ζωή τους.
Ίσως επειδή όλα τα πράγματα έχουν αμφίδρομη επιρροή, και το ίδιο το νησί άλλαξε μέσα από το έργο τους.
Ανήσυχα πνεύματα με διεισδυτικό βλέμμα, θα μπορούσαν να πλησιάσουν το νησί μας μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις: τον θαυμασμό, την ιστορία, την αναψυχή, την γκρίνια. Προτίμησαν και οι δύο την αγάπη.
Η ζωή τους οδήγησε και σε άλλους τόπους ,σημάδεψε τα βήματά τους αποφασιστικά. Αλλά στην Κέρκυρα, βρήκαν «την σπηλιά του Πρόσπερο» δηλαδή τα βήματα της Σαιξπηρικής «Τρικυμίας» που είναι μια προσωπική περίληψη της Οδύσσειας του κάθε ανθρώπου.
Ακριβώς, η σύζευξη τοπίου και ανθρώπων, ανάλυσης του εσωτερικού κόσμου και παιγνιώδης αποτύπωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, οδήγησε τους αδελφούς Ντάρελ ,από διαφορετικά μονοπάτια, σε μία κοινή μόνιμη παρουσία στην Κέρκυρα. Δυο προτομές, φιλοτεχνημένες από ευαίσθητο χέρι, θα μας συντροφεύουν σε έναν ταιριαστό τόπο, ταιριαστό την τέχνη και στην ζωή τους, δίπλα στα πρόσωπα που αγάπησαν και πρόβαλαν το νησί μας, όχι μέσα από τεχνικές επικοινωνίας και τουριστικής προσέγγισης, αλλά μέσα από την κατάθεση της καρδιάς τους.
Η Οικογένεια Ντάρελ είναι, εδώ και καιρό, μια δική μας οικογένεια. Αισθάνομαι ευτυχής που παρουσιάζω σήμερα στο κοινό την μόνιμη παρουσία των αδελφών Ντάρελ στο νησί μας, και σας καλώ να ταξιδεύουμε πάντοτε μαζί τους, σε αυτό το ταξίδι που μας βοήθησαν να αποκαλύψουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: