Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ISO 9001 : 2000


Διενεργήθηκε στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου επιθεώρηση για την πιστοποίηση 5 διευθύνσεων της Νομαρχίας (Τεχνικών Υπηρεσιών, Οικονομικών, Προγραμματισμού, Πληροφορικής και του Τμήματος Χωροταξίας) κατά ISO 9001:2000. Την επιθεώρηση ανέλαβε διαπιστευμένη για αυτό το σκοπό από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης) εταιρεία EQA (Ευρωπαϊκή Διασφάλιση Ποιότητας).
Η 8μηνη προσπάθεια της Νομαρχίας για αναβάθμιση και τυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας και των παρεχόμενων υπηρεσιών κρίθηκε εξαιρετική και της απονεμήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου το Πιστοποιητικό Διασφάλισης Ποιότητας κατά ISO 9001:2000 για τις 5 προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το ότι ο αρχικός στόχος ήταν η πιστοποίηση για τις λειτουργίες εκείνες που αφορούσαν ειδικότερα τη διαχείριση των έργων και προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το σύστημα επεκτάθηκε σε κάθε διαδικασία και εργασία των διευθύνσεων αυτών. Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, αναμένουμε τις προσεχείς μέρες και την επιβεβαίωση της Διαχειριστικής Επάρκειας της Νομαρχίας από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, ώστε να συμμετέχουμε από την 1η κιόλας προκήρυξη στο ΕΣΠΑ με την υποβολή προτάσεων για ένταξη των νέων έργων.
Βέβαια, οι δυσκολίες τώρα ξεκινούν καθώς θα κληθούμε να εφαρμόσουμε και να διατηρήσουμε το σύστημα. Μάλιστα μια από τις απαιτήσεις του συστήματος είναι όχι απλά η διατήρησή του, αλλά και η συνεχής και δυναμική βελτίωσή του, αφού το σύστημα θα επιτηρείται και επιθεωρείται κάθε χρόνο. Η εφαρμογή του συστήματος και η δική μας πολιτική ποιότητας επικεντρώνεται από τη μια, στην αποδοτική και με διαφάνεια παραγωγή των δημοσίων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος και από την άλλη στο σεβασμό του πολίτη που έρχεται σε συναλλαγή με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας. Για αυτό τον δεύτερο στόχο σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα διαδικασίες μέτρησης της ικανοποίησης των πολιτών από τις υπηρεσίες που τους παρέχει η Νομαρχία, αλλά και καταγραφή των παραπόνων των πολιτών και η προσπάθεια γρήγορης επίλυσής τους.
Ο στόχος μας είναι επίσης να πιστοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και συνεχίζουμε άμεσα με τις διευθύνσεις Διοίκησης, Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια με τις υπόλοιπες.

Στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

Διενεργήθηκε με επιτυχία στις 25 Ιουλίου επιθεώρηση από την διαπιστευμένη εταιρεία TUV AUSTRIA HELLAS για την πιστοποίηση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών κατά ISO 9001:2000 και ISO 14001:2004. Για την πιστοποίηση αυτή υπεύθυνος φορέας ήταν η Νομαρχία Κέρκυρας στα πλαίσια της συμμετοχής της στο πρόγραμμα Interreg III – ARCHIMED.
Η προσπάθεια πιστοποίησης είχε ξεκινήσει από τη Νομαρχία Κέρκυρας από τις αρχές του χρόνου και για το σκοπό αυτό συνεργάστηκε με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τον Σύνδεσμο Καθαριότητας Κέρκυρας, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τον εργολάβο που έχει την ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ανακύκλωσης Κέρκυρας είναι η πρώτη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα όπου επιτυγχάνεται τέτοιος στόχος, να πιστοποιείται δηλαδή για την ποιότητα λειτουργίας του και για τις μεθόδους περιβαλλοντικής διαχείρισης που χρησιμοποιεί.
Θέση της Νομαρχίας είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αυτή καθώς είναι επιτακτική ανάγκη, με την αφορμή αυτή, να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για την υποχρέωση όλων μας να συμμετέχουμε στη διαδικασία ανακύκλωσης όλων των υλικών που περιλαμβάνονται στα οικιακά απορρίμματα, ενώ μπορούν να ανακυκλωθούν και να παραχθούν νέα προϊόντα απ’ αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: