Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΑΛΗΘΗ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΛΕΝΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Για αναληθή στοιχεία σχετικά με τις αφίξεις ξένων τουριστών αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας, κάνουν λόγο σε ερώτηση τους προς τον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Γρηγόρης Ψαριανός.

Οπως αναφέρουν:


Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρεται σε «στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ)» για το 9μηνο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2008, που αφορούν συνολικά τις αφίξεις ξένων τουριστών και ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα αύξησε κατά 2,6% τους ρυθμούς τουριστικής ανάπτυξης». Από την ανάγνωση, όμως, του κειμένου, προκύπτει ότι δεν πρόκειται για αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά για αύξηση (κατά τον υπουργό πάντοτε) των αφίξεων ξένων τουριστών στα σύνορα και μάλιστα για μόνο αεροπορικές και οδικές αφίξεις.

Όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, ο ΕΟΤ από τα τέλη του 2004 δεν διαθέτει υπηρεσία η οποία να παρακολουθεί την πορεία της ζήτησης και των αγορών, παρά μόνο μέσω της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ούτε καν τα πρώτα προσωρινά στοιχεία αφίξεων για το 2008, πολύ δε περισσότερο για το πρώτο 9μηνο, που μόλις έληξε, αφού τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιούνται πάντοτε με σχετική καθυστέρηση. Άλλωστε, η ΕΣΥΕ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία μόνο για αεροπορικές και οδικές αφίξεις, αλλά για αφίξεις με όλα τα μέσα και σε όλους τους σταθμούς εισόδου της Χώρας.

Εκτός αυτού, πλην των προτάσεων του στρατηγικού συμβούλου (μάρκετινγκ πλαν), δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα τίποτε άλλο σχετικό. Συγκεκριμένα, δεν έχει δοθεί ούτε το πρόγραμμα προβολής,, ούτε τα μέσα, οι διατιθέμενοι πόροι ανά αγορά και μέσο, ούτε και οι τυχόν τροποποιήσεις, που η τρέχουσα ήδη κρίση επέβαλε στο πρόγραμμα αυτό.

Εξ άλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων, που τηρούνται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), για το ίδιο 9μηνο η κίνηση σημείωσε στασιμότητα, αφού αυξήθηκε κατά 0,3% και αυτό μόνο αν συνυπολογιστούν οι αφίξεις αλλοδαπών αλλά και ελλήνων (που επαναπατρίζονται από ταξίδια στο εξωτερικό) στους αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αρκεί να σημειώσουμε, ότι χωρίς να υπολογίζεται το αεροδρόμιο της Αθήνας, η μεταβολή έναντι του ίδιου 9μήνου του 2007 είναι αρνητική (-0,8%), ότι οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί της Χώρας (συμπεριλαμβανομένης της Κέρκυρας, της Κρήτης και της Ρόδου) εμφανίζουν μειώσεις και ότι η αεροπορική κίνηση καλύπτει περίπου το 80% του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος. Τα στοιχεία αυτά, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Χώρα εισήλθε σε τουριστική κρίση, πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, και το γεγονός αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε χωρίς υπερβολές και πανικό, αλλά έγκαιρα και με τη δέουσα σοβαρότητα, αντί να προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε και να ξορκίσουμε την κατάσταση..

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης :

* Ποια υπηρεσία του ΕΟΤ συγκέντρωσε τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, ποιος είναι ο φορέας που τα τηρεί ή τα συλλέγει πρωτογενώς και με ποια μεθοδολογία συλλέγονται από τον ΕΟΤ ή άλλο φορέα ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσεγγίζονται οι οδικές αφίξεις στη Χώρα μας (εξαιρουμένων των στοιχείων της ΕΣΥΕ, στα οποία προφανώς δεν αναφέρεται η ερώτησή μας αυτή);
* Σε τι συνίσταται (πέραν της εξαγγελίας της σύστασης επιτροπής διαχείρισης κρίσεων) το νέο «σχέδιο προώθησης και ανάδειξης του ελληνικού τουρισμού» και οι «στοχευμένες παρεμβάσεις προβολής του τουριστικού μας προϊόντος»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: