Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΟΥ "ΘΗΣΕΑ" ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Υστέρηση, διαπιστώθηκε μεταξύ των οριστικά ενταγμένων έργων (όσον αφορά τον προϋπολογισμό) και του συνολικού προϋπολογισμού που έχει εγκριθεί για το ΘΗΣΕΑ στα Ιόνια Νησιά, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επ. Παρακολούθησης του Προγράμματος.
Ο περιφερειάρχης Σωτ. Βόσδου ,ε με αφορμή αυτή την εξέλιξη έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” στους δημοτικούς άρχοντες για τις δυνατότητες που έχουν, εκτιμώντας ότι είναι κρίμα διαθέσιμα χρήματα που μπορούν να εκταμιευθούν, σήμερα να μην έχουν ενεργοποιηθεί όπως θα έπρεπε.
Οι προτάσεις που συζητήθηκαν στην Επ. Πα. αφορούν προεντάξεις, απεντάξεις αλλά και οριστικοποιήσεις ενεργειών με ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 4.143,300 ευρώ.
“Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός για τα Ιόνια Νησιά και οι νομικές δεσμεύσεις οδηγούν στο συμπέρασμα οτι βρισκόμαστε κάτω από το 50%. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2009 και έχουν οι δήμοι τη δυνατότητα ακόμα και φέτος να εκταμιεύσουν όλα τα κονδύλια που αντιστοιχούν μέχρι τέλος περιόδου, σημαίνει ότι θα πρέπει οι Δήμοι να ενεργοποιηθούν άμεσα για να μην έχουν απώλεια πόρων”.
Συγκεκριμένα, μέχρι χθες σε σύνολο 58. 19 εκατ. ευρώ, (στο 45% του προγράμματος) και για όλα τα Ι.Ν. οι νομικές δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από μεριάς των δήμων ανέρχονταν στα 27.8 εκατ. ευρώ. Στη δε προγραμματική κατανομή του 35% σε σύνολο εγκεκριμένου προϋπολογισμού 44.6 εκατ. ευρώ, οι νομικές δεσμεύσεις μόλις ξεπερνούν τα 10.7 εκατ. ευρώ. Τα διαδημοτικά, από τα 102.8 εκατ. ευρώ (σε νομικές δεσμεύεις) ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 38.5 εκατ.
Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Πρέπει οι δήμοι να ενεργοποιηθούν άμεσα” συνόψισε ο κ. Βόσδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: