Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΕΤΟ


Νέες διαστάσεις παίρνει η αντιπαράθεση του Σωματείου “Λαζαρέτο” με το ΚΚΕ και το Δήμο Κερκυραίων, μετά την κατάθεση στην αρμόδια Επιτροπή της ΠΙΝ, αίτησης ακύρωσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων περί της κατασκευής μνημείου του ΚΚΕ στο Λαζαρέτο, για τους εκτελεσθέντες εκεί την περίοδο του Εμφυλίου.Σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. και νομικού εκπρόσωπου του Σωματείου Κ. Μανταίο, με αφορμή την εκδήλωση της Κυριακής διαπιστώθηκε ότι έχει τοποθετηθεί ήδη μαρμάρινη πλάκα του ΚΚΕ στη νησίδα.
“Είναι ενέργεια διχαστική και δεν συνάδει με τον χαρακτήρα συμφιλίωσης που μπορεί να προκύψει μέσα από την αντιστασιακή δράση όλων όσων έχασαν τη ζωή του στο Λαζαρέτο. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να έχει νομική ισχύ αφού ο Δήμος διαθέτει μόνο τη χρήση της νησίδας, όπως του την έχει παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης του χώρου που είναι η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα. Δεν μπορεί να προβεί ο ίδιος σε παραχώρηση καμιάς έκτασης επί της νησίδας”.
Ανέφερε ακόμη ότι αν ισχύσει το πολιτικό σκεπτικό της απόφασης, κάθε άλλο αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΝ ή το ΚΚΕ- ΜΛ, θα μπορεί να ζητήσει την τοποθέτηση ξεχωριστού μνημείου.
“Κάτι τέτοιο αλλοιώνει ακυρώνει ολοκληρωτικά τον ενιαίο χαρακτήρα της Εθνικής Αντίστασης και Εθνικής Συμφιλίωσης που επιδιώκεται να αναδειχθεί μέσα από το Λαζαρέτο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: