Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

Ο Βουλευτής Νίκος Δένδιας ήταν ομιλητής στη συζήτηση στη Βουλή επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Προστασία Δανειοληπτών και άλλες διατάξεις».

Η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 5 επί της οποίας ο Νίκος Δένδιας εστίασε την ομιλία του, άλλαξε και έγινε ευρύτερη προς όφελος των δανειοληπτών. Μεταξύ άλλων ο Βουλευτής τόνισε:

«Νομίζω ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν προσφέρεται κατ’ αρχήν για λαϊκίστικες κορώνες. Όμως, μ’ αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάμε την επίλυση του προβλήματος, δεν βοηθάμε τη χώρα και την κοινωνία να ξεπεράσει το τεράστιο πρόβλημα, το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει.
Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι εδώ θα πρέπει οπωσδήποτε, εάν θέλουμε αυτό το νομοθέτημα να εκπληρώσει το σκοπό του, να επέλθουν αλλαγές οι οποίες να βοηθούν την εκπληρώσει αυτού του σκοπού. Αναφέρομαι κυρίως σε νομοτεχνικές μεταβολές, αλλά όσον αφορά το άρθρο 5 και σε μεταβολές ουσίας. Το άρθρο 5 είναι το κύριο άρθρο αυτού του νομοθετήματος.

Αναφέρομαι στην παράγραφο α’ του άρθρου 5. Ενώ το άρθρο 5 στο σώμα του κατ’ αρχήν αναφέρεται σε απαιτήσεις γενικά πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών παροχής πιστώσεων, δηλαδή όχι μόνο στενά στις τράπεζες, αλλά ευρύτερα στα πιστωτικά ιδρύματα, παραδείγματος χάρη θα μπορούσαν να μπουν μια σειρά από άλλες περιπτώσεις όπως εταιρείες leasing κ.λπ., στην παράγραφο α’ συστέλλει πάρα πολύ την εφαρμογή και αναφέρεται μόνο στην απαίτηση της τράπεζας. Η παράγραφος γ’ του άρθρου 5 δεν μπορεί να ψηφιστεί ως έχει από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Και εξηγούμαι. Τι λέει η παράγραφος γ’; Λέει: Ο οφειλέτης βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση. Για να σώσει δηλαδή τη μοναδική του κατοικία, την οικογενειακή του στέγη ο οφειλέτης, όπως προβλέπεται στην πρόταση, πρέπει να βρεθεί σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία.
Η λέξη «αποδεδειγμένη» σημαίνει ένα σαφές πράγμα: ότι το βάρος απόδειξης της ανακοπής μετακυλίεται στον οφειλέτη. Ο οφειλέτης πρέπει να αποδείξει. Αν δεν αποδειχθεί τίποτε, τότε αυτό που θα συμβεί είναι ότι ο οφειλέτης θα χάσει το σπίτι του. Επί ίσοις όροις κερδίζει η τράπεζα.
Πάμε τώρα στο τι πρέπει να αποδείξει, με αυτό το βάρος το οποίο του μετακυλύουμε, ο οφειλέτης. Πρέπει να αποδείξει ανυπαίτια αδυναμία. Τι σημαίνει ανυπαίτια αδυναμία; Σημαίνει ότι και η περίπτωση της ελαφράς αμέλειας του οφειλέτη εξαιρείται. Σε φανταστική, λοιπόν, αντιδικία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη έστω και για αμελή κατανάλωση ενός ευρώ που θα μπορούσε να ανταποδείξει η τράπεζα στον οφειλέτη, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η ανακοπή αυτή. Δεν υπάρχει όριο σε αυτό. Κατά συνέπεια, παρακαλώ πολύ, κύριε Υπουργέ, να φύγει η παράγραφος γ΄ και να αναθεωρηθεί συνολικά το άρθρο. Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να ενσκήψουμε και πριν ψηφίσουμε το νομοθέτημα να κάνουμε αυτές τις αλλαγές που θα διασφαλίσουν την επίτευξη του σκοπού του νομοθετήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: