Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ


Tη δημοπράτηση της πράξης «Μελέτη αναβάθμισης συστήματος συλλογής και επεξεργασίας στερεών αστικών αποβλήτων του Νομού Κέρκυρας» με φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Καθαριότητας Κέρκυρας, ενέκρινε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών Σωτ. Βόσδου.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 715.480 ευρώ.
Με την εκπόνηση της μελέτης θα υλοποιηθούν οι κάτωθι επιμέρους μελέτες:
•Μελέτη Κατασκευής Κυττάρων Β΄ Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου
• Μελέτη Προμήθειας Εξοπλισμού Συλλογής Αποκομιδής Αστικών Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας
•Μελέτη επέκτασης - Αναβάθμισης Καθαρισμού ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
•Μελέτη Οργάνωσης Συστήματος Ανακύκλωσης και προγράμματος ευαισθητοποίησης.
Σημειώνεται ότι η μελέτη είναι ενταγμένη στο ΠΕΠ (συγχρηματοδοτούμενη από Εθνικούς Πόρους και Ευρωπαϊκή Ένωση) στα πλαίσια των μελετών προετοιμασίας για την Δ΄ προγραμματική περίοδο.
Εξάλλου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, στην προσπάθεια της να ενισχύσει τις δραστηριότητες του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.Ν.), που είναι και ο αρμόδιος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Κέρκυρας, για την περιβαλλοντικά ορθολογική διαχείριση των δημοτικών στερεών αποβλήτων, έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στις παρακάτω ενέργειες:
1. Στα πλαίσια του σχεδίου διευθέτησης που έχει εγκριθεί, χρηματοδοτεί με 1.300.000 ευρώ τα έργα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, και αφορούν, μεταξύ των άλλων, την ολοκλήρωση του δικτύου συλλογής και καύσης του Βιοαερίου, την κατασκευή περιμετρικών τοιχείων και την επέκταση του συστήματος της βιολογικής επεξεργασίας των στραγγιδίων.
2. Χρηματοδοτεί από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με 523.000 ευρώ τις μελέτες αποκατάστασης των ΧΑΔΑ και έργα σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων
3. Χρηματοδοτεί με 715.000 ευρώ την εκπόνηση μελετών αναβάθμισης συστήματος συλλογής και επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων για την Διαχειριστική Ενότητα της Κέρκυρας
4. Χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ την εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή μικρών ΧΥΤΑ.
Για την ενίσχυση των ΟΤΑ όσον αφορά την συλλογή των απορριμμάτων, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 9 έργα από ΟΤΑ της Κέρκυρας για την αγορά εξοπλισμού καθαριότητας συνολικού προϋπολογισμού 2.131.161 ευρώ.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, έχει προγραμματίσει έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 10.000.000 για την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ.
Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι:
1. για θέματα που αφορούν την συλλογή και την μεταφορά των Δημοτικών Στερεών Αποβλήτων αρμόδιοι είναι οι Δήμοι του Νομού και
2. για θέματα που αφορούν την λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης, την λειτουργία ΧΥΤΑ, της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, της μείωσης της ποσότητας των απορριμμάτων που οδηγούνται σε τελική διάθεση είτε μέσω της ανακύκλωσης είτε μέσω της επεξεργασίας τους (π.χ. κομποστοποίηση), αρμόδιος φορέας είναι ο ΣΥΔΙΣΑΝ ως Φορέας Διαχείρισης της Διαχειριστικής Ενότητας του Νομού Κέρκυρας.
Όλες αυτές οι δράσεις καλύπτονται από τον υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ και υπάρχει και η πρόθεση χρηματοδότησης τους με την αυτονόητη απαίτηση να εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και να έχει μελετηθεί η οικονομική τους βιωσιμότητα.

Συνεδρίασε ο
Σύνδεσμος Καθαριότητας


Θέματα που σχετίζονται με το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, της ολοκλήρωσης των έργων στο ΧΥΤΑ Νότου αλλά και της πορείας της ανακύκλωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου Καθαριότητας (φωτο).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Σωτ. Μικάλεφ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην ανακύκλωση.
Σε πίνακα που παρουσίασε αποτυπώνεται αυξητική πορεία του ανακυκλώσιμου υλικού κατά το πρώτο 9μηνο του 2008.
Συγκεκριμένα, καταγράφηκε αύξηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε σχέση με το 2007, που φτάνει το 34,25% (2.731.914 τόνοι, έναντι 2.034.880 πέρυσι).
“Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια για την ανακύκλωση. Τα στοιχεία αυτά είναι απάντηση σε όσους δαιμονοποιούν το Σύνδεσμο Καθαριότητας”.
Ειδικότερα, στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται στο Δήμο Κερκυραίων για την ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, μπαταριών κλπ.
Ζήτησε περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω στο θέμα αυτό, ενώ υπενθύμισε ότι λειτουργούν οι εγκαταστάσεις που υποδέχονται τις συγκεκριμένες συσκευές.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι μετά από απόφαση του Συνδέσμου τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης θα τα διαχειρίζονται οι Δήμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: