Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΜΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ: ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ

Επανήλθε στο θέμα της Παράκαμψης αεροδρομίου, ο αντιδήμαρχος Κερκυραίων Γ. Μάμαλος, μετά τις προ διημέρου δηλώσεις του Περιφερειάρχη Σωτ. Βόσδου.
Οπως δήλωσε σήμερα, “το θέμα της απόκτησης γης έχει λήξει, καθώς έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις και η γη είναι στην κυριότητα του Δήμου».

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος επεσήμανε τα εξής:
"Αν δεν είχαμε ενδιαφερθεί για το έργο, τότε το έργο πως έχει προχωρήσει μέχρι αυτό το σημείο που είναι σήμερα, από μόνο του; Δεν δημοπρατήθηκε από μόνο του.
Εμείς όταν παραλάβαμε το Δήμο, για το συγκεκριμένο έργο είχε εξασφαλισθεί μόνο η χρηματοδότησή του από το Γ’ ΚΠΣ και από το ΘΗΣΕΑΣ.
Ξεκινήσαμε μία χρονοβόρα διαδικασία βάση της πολεοδόμησης της περιοχής και διάνοιξη δρόμο βάση της πράξης εφαρμογής. Ότι δηλαδή ορίζει ο νόμος 1337/83.
Αξίζει να αναφέρω γραφειοκρατικά πως κινηθήκαμε ως εξής: Το 2007, έγινε αγώνας δρόμου για να προλάβουμε χρονοβόρες διαδικασίες ορισμού τιμής μονάδος αποζημίωσης μιας και είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας της εμμονής της προηγούμενης Δ.Α. για υλοποίηση του έργου με απαλλοτρίωση.
Συντάξαμε διορθωτικές πράξεις εφαρμογής για 22 ιδιοκτήτες προκειμένου να αναγραφούν στους κτηματολογικούς πίνακες οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, αντί των αγνώστων. Στην συνέχεια μεριμνήσαμε να κυρωθούν αυτοί οι πίνακες απ’ τον Νομάρχη. Απαιτήθηκε γι’ αυτό έρευνα για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών, συμπλήρωση δηλώσεων ιδιοκτησίας, εξέταση τίτλων, επιτόπιες αυτοψίες κλπ.
Ετοιμάστηκαν φάκελοι για κάθε ιδιοκτήτη με τα στοιχεία της πράξης εφαρμογής που αφορούσαν την σύνταξη περιληπτικού πίνακα υποχρεώσεων δικαιωμάτων και παραδόθηκε το υλικό στον κάθε έναν ιδιοκτήτη και στο δικαστήριο, μαζί με την αγωγή για ορισμό τιμής μονάδος.
Έγινε καταγραφή των επικειμένων που υπάρχει πάνω στα οικόπεδα που θα περάσει ο δρόμος.
Έγινε ο ορισμός τιμής μονάδος από τη Νομαρχία. Δημιουργήθηκε επιτροπή.
Στις 12 Ιουνίου του 2007 έγινε αγωγή από την οικογένεια Βεντούρα για ορισμό τιμής μονάδος όπως είχαν το δικαίωμα και μετά από απόφαση του Δ.Σ. και απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κέρκυρας, ορίσθηκε τιμή μονάδος η τιμή του 2006, δηλαδή 212 ευρώ το μέτρο.
Με αγωγή του Δήμου που δικάστηκε στις 13 Νοεμβρίου του 2007, πετύχαμε την ίδια μονάδα και για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, βάση των οποίων έγιναν διορθωτικές πράξεις.
Υπήρξαν συμπληρωματικές μελέτες, ή καλύτερα, σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν νέες μελέτες, καθώς σε μία περίπτωση, ο δρόμος περνούσε πάνω από την τάφρο Τσάκα. Ζητήθηκαν συμπληρωματικές μελέτες, όπως υδρογεολογική, εδαφολογική κλπ.
Αυτήν την στιγμή το έργο έχει δημοπρατηθεί και σήμερα, οι υπηρεσίες συντάσουν έγγραφο για να στείλουν τις τελευταίες αποζημιώσεις που δόθηκαν χθες στην οικογένεια Βεντούρα και από εκεί και ύστερα μπορούμε να πάμε σε συμβασιοποίηση.
Αναφορικά με τα χρήματα, όχι μόνο δεν τα φάγαμε, αλλά δώσαμε επιπλέον 500.000 από δικά μας έσοδα.
Για τα όσα ακούγονται ότι ακόμα και αν πληρώσουμε στο παρακαταθηκών, δεν απελευθερώνεται η γη, απ’ όσα μου μεταφέρουν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί.
Το θέμα της απόκτησης γης έχει λήξει. Έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις και η γη είναι στην κυριότητα του Δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: