Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Συνάντηση της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ με το γεν. γραμ. της ΠΙΝ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Σωτήρη Βόσδου είχε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γραμματέα Χρυσόστομο Μπούκα.
Ο Γραμματέας και τα μέλη της Νομ. Επιτροπής συζήτησαν με τον Γ.Γ. όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Κέρκυρας και της Περιφέρειας και του εξέθεσαν τις απόψεις τους όσον αφορά στη διαχείριση και εξέλιξη των μεγάλων έργων, τη διαφάνεια στη λειτουργία των οργάνων και των υπηρεσιών, το σχεδιασμό της επόμενης περιόδου του ΕΣΠΑ, την στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές της απαιτήσεις.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΠΟΥΚΑ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο κ. Μπούκας για τη συνάντηση που έγινε την 30η του Οκτώβρη μεταξύ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ και Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ι.Ν. ανέφερε ότι τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ:

Νομάρχης:


Πριν από μερικούς μήνες Κερκυραίοι πολίτες έκαναν προσφυγή εναντίον του Νομάρχη για ασυμβίβαστο της πολιτικής του εξουσίας και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος του.

Μετά από αρκετό διάστημα, ο Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Βόσδου, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο χωρίς να καταλήξει σε πόρισμα και, τουλάχιστον, δεν δημοσιοποίησε τα συμπεράσματα της έρευνας.

Στην συνάντησή μας ζητήσαμε εκ νέου να σεβαστεί το δικαίωμα του Κερκυραίου πολίτη να γνωρίζει την αλήθεια.

Ο Λαός είναι μεγάθυμος. Συγχωρεί, επιβραβεύει αλλά και κρίνει.

Εκείνο που δεν συγχωρεί είναι η συγκάλυψη της αλήθειας.



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ:



Περιφερειακό Συμβούλιο:

Προ πενταετίας περίπου, υπηρετώντας την έννοια του δημοκρατικού προγραμματισμού, δηλαδή του αναπτυξιακού σχεδιασμού, της οικονομικής συμφωνίας, του δημοκρατικού διαλόγου, πραγματοποιούνταν τρεις με τέσσερεις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων κάθε χρόνο.

Την τελευταία πενταετία έγιναν συνολικά τέσσερα τέτοια Συμβούλια.

Τα έργα, όσα τέλος πάντων γίνονται, κατανέμονται σύμφωνα με την κρίση του Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αντιλαμβάνεστε ότι η κρίση του Γραμματέα είναι συνήθως μονόπλευρα γαλάζια.

Έτσι νοείται η περιφερειακή ανάπτυξη!

Στην καλύτερη περίπτωση παρακολουθούμε Δημάρχους να ευχαριστούνε τον Γραμματέα για την ελεημοσύνη του, σε σημείο που θα πιστέψουμε ότι χαρίζει στους Δημάρχους έργα, γιαυτό και εκείνοι χρωστούν υποτέλεια στο πρόσωπό του και στην παράταξη που εκπροσωπεί, δηλαδή στην Ν.Δ.

Έργα απεντάσσονται των προγραμμάτων, άλλα εντάσσονται χωρίς λόγο που να δικαιολογεί τέτοιες αλλαγές. Ο Γραμματέας της Περιφέρειας αποφασίζει.

Προσλαμβάνονται ημέτεροι ως σύμβουλοι της Περιφέρειας με παχυλές αποζημιώσεις, αντί να προσλαμβάνεται το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό στους Δήμους, ώστε να φανούν χρήσιμοι στον τόπο και αποτελεσματικοί στις απαιτήσεις των έργων.



ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ:



Γ! Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης:

Στην Κέρκυρα αντιστοιχούσαν περίπου 133 εκατομμύρια Ευρώ για τα αναπτυξιακά της έργα την περίοδο 2000-2006.

Αυτή την στιγμή οι Κερκυραίοι πολίτες στερούνται Νέου Νοσοκομείου, κυκλοφοριακού κόμβου στο Κοντόκαλι, παράκαμψης της πόλης για την ελάχιστη δυνατή ανακούφιση της κυκλοφορίας των οχημάτων, παράκαμψης Μπενιτσών για την ταχύτερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων.

Στερούνται οι Κερκυραίοι πολίτες της μαρίνας στο παλαιό λιμάνι, επαρκούς οδικού δικτύου.

ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΤΑΝ, ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!



Δ! Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΕΣΠΑ):

Ουσιαστικά όλα τα μεγάλα έργα του Γ! Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης μεταφέρονται στο ΕΣΠΑ.

Όσα δεν μπορούν να μεταφερθούν, θα γίνει προσπάθεια χρηματοδότησης από τις δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή θα πληρωθεί η ανικανότητα περάτωσης των έργων με χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη.

Τα αναπτυξιακά έργα που θα σχεδιαστούν για το επόμενο διάστημα και θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης, εξαρτώνται από τους ρυθμούς έντασης μελετών και υλοποίησης των έργων, καθόλου ενθαρρυντικό στοιχείο με τις μέχρι τώρα επιδόσεις Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και Περιφέρειας.

Φυσικά έχει περάσει ένας περίπου χρόνος από την έναρξη του προγράμματος και κανένα έργο δεν άρχισε να υλοποιείται.

Ούτε καν στο επίπεδο του σχεδιασμού και των μελετών.



Πρόγραμμα Θησέας:

Πρόκειται περί χρηματοδότησης από τον Εθνικό Προϋπολογισμό και απευθύνεται αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η απορρόφηση πόρων τα τελευταία χρόνια από το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται περίπου στο 50%.

Η κυβέρνηση με τον εκπρόσωπό της στην Περιφέρεια, δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα είναι δομικό, και έτσι όχι μόνο δεν έγινε προσπάθεια επίλυσης, αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε και η κυβέρνηση το κάνει ασφυκτικό και εντέλει χωρίς σχεδιασμό συνολικής ανάπτυξης.



ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ:

Στην προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βρει το βηματισμό της με αυτοτελείς πόρους, αρμοδιότητες και κοινωνικό διάλογο δημοκρατικού προγραμματισμού, ενίσχυση του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού που είναι αναγκαίο για την επιτάχυνση του αναπτυξιακού προγράμματος,

έρχεται το κράτος της δεξιάς αντίληψης και του αθηνοκεντρικού συγκεντρωτισμού,

και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τοπικό επίπεδο αποφασίζει για όλα σε όλους.

Με αυτή τη νοοτροπία αποκλείεται οποιαδήποτε ανάπτυξη της περιφέρειας δηλαδή και της Κέρκυρας.

Τελικά θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία δεν λάβαμε απαντήσεις ή σε όσα ερωτήματα δόθηκαν απαντήσεις, αυτές ήταν από αόριστες μέχρι παράλογες.

Τα θέματα που θέσαμε στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας, μεταξύ άλλων, ήταν:



Παξοί:

· Διάχυση στο περιβάλλον καρκινογόνου διοξίνης από την φωτιά που συνεχίζεται στην χωματερή του νησιού.

· Αναφορά της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια για παρατυπίες ή παρανομίες σε διαγωνισμούς προμήθειας υλικών του Δήμου.



Λευκίμμη:

· Να φύγουν τα ΜΑΤ από την Λευκίμμη.

· Υπάρχει ανάγκη επανασχεδιασμού συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με προοπτική μεγάλου χρονικού ορίζοντα.



Παράκαμψη Μπενιτσών



Κέρκυρα:

· Παράκαμψη πόλης.

· Παράκαμψη αεροδρομίου.

· Διαχωριστική νησίδα στην Εθνική Παλαιοκαστρίτσας, όπως προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό του έργου διαπλάτυνσης στην περιοχή Σολάρι.

· Χρονοδιάγραμμα περάτωσης του Νοσοκομείου.

· Προσλήψεις προσωπικού.

· Κυκλοφοριακός κόμβος στο Κοντόκαλι για το Νοσοκομείο.



Οδικό δίκτυο – Αγροτική Οδοποιϊα



Κασσιώπη:

· Περιβαλλοντική μελέτη για αίτημα μετεγκατάστασης ιχθυοτροφείου στη θέση "Καπαρέλι".

· Πληροφόρηση και δεσμεύσεις για την περιοχή "Ερημίτης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: