Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Τέσσερις νέες επιχειρήσεις, θα δημιουργηθούν στο Δήμο Κερκυραίων και θα αντικαταστήσουν τις σημερινές, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων ενέκρινε κατά πλειοψηφία την οικονομοτεχνική μελέτη,καθώς υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση (κυρίως από την παράταξη Σαρλή).
Από πλευράς της πλειοψηφίας, τονίστηκε και πάλι ότι δεν υπάρχει πρόθεση να χαθεί καμία θέση, των εργαζομένων στις σημερινές επιχειρήσεις μετά το διαχωρισμό τους.
Ειδικότερα, το ΔΗΠΕΘΕ θα λειτουργεί ως αυτόνομη δημοτική επιχείρηση, το ΚΕΚ το ίδιο. Η ΑΝΕΔΚ θα μετεξελιχθεί σε κοινωφελή επιχείρηση που θα έχει τις δράσεις που αυτή τη στιγμή έχουν κυρίως οι προγραμματικές . Η σημερινή ΕΤΕΔΚ εξελίσσεται σε εταιρεία τεχνικών έργων και μονομετοχική επιχείρηση αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου, της αξιοποίηση των υπαρχουσών και νέων χώρων στάθμευσης, της υλοποίηση ς μέρους του τεχνικού προγράμματος, ενώ θα έχει δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Στο Δημ. Συμβούλιο κατατέθηκε επίσης, δέσμευση του Δημάρχου ότι σύντομα θα έλθει προς συζήτηση πρόταση για την αξιοποίηση του Βίδο.
“Είναι ζητήματα που οφείλουμε να τα κάνουμε με στόχο να αποκτήσει ο Δήμος αποτελεσματικότητα, λειτουργικότητα και να ξεφύγει από τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει σήμερα με αντίκτυπο στη λειτουργία της δημοτικής μηχανής, στην αποτελεσματικότητα του έργου του αλλά και στην παύση της ταλαιπωρίας δεκάδων εργαζομένων οι οποίοι εδώ και χρόνια παραμένουν απλήρωτοι με συνεχείς κινητοποιήσεις” επεσήμανε ο πρόεδρος της ΑΝΕΔΚ Γ. Χονδρογιάννης.
Όπως επεσήμανε, η χρηματοδότηση της κοινωφελούς επιχείρησης θα γίνεται από τον Δήμο, ο οποίος θα πρέπει να εξασφαλίζει τα απαραίτητα για τις κοινωνικές του δράσεις.
Είναι όμως και υποχρέωση του κράτους να στηρίζει ανάλογες δραστηριότητες. Ήδη έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΟ η εκχώρηση μέρους των πόρων στην Τ.Α. Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα γίνει με παράλληλη συνετή διαχείριση.
Δείγματα γραφής, στο θέμα των εργαζομένων, τα έχει δείξει η Δημοτική Αρχή και το δέχονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η δέσμευσή μας ότι δεν θα χαθεί ούτε μια θέση εργασίας που είναι εν ισχύ
”.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΝΕΔΚ με βάση το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, αν υπάρχουν τρεις ζημιογόνες δράσεις, οι επιχειρήσεις αυτές κλείνουν.
Η αντιπολίτευση
Στην ουσία δεν αλλάζει κάτι με το νέο νόμο για τις δημοτικές επιχειρήσεις, ο Δήμος θα κληθεί και πάλι να καλύψει οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας, τόνισε ο πρώην Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, που επεσήμανε ότι δεν εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και η βιωσιμότητα των νέων επιχειρήσεων. Η ΑΝΕΔΚ έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πόλη, δε πρέπει να κλείσει, γυρνάτε την πόλη δεκαετίες πίσω, σημείωσε ο Χρ. Σαρλής. Για πρόχειρη μελέτη χωρίς αρχή και τέλος,επέκρινε την πλειοψηφία ο Χ. Μάστορας.
Τελικά η εισήγηση της πλειοψηφίας πέρασε με 14 θετικές ψήφους, 6 αρνητικές (Σαρλής, Μπούκας, Γαβαλάς, Μάστορας, Κότσης, Λιντοβόης), ενώ απείχε η παράταξη Τρεπεκλή.
Ναι στο ΚΚΕ για Λαζαρέτο
Αρκετή σύγχυση προκάλεσε το αίτημα του ΚΚΕ για την παραχώρηση 4 τετραγωνικών μέτρων στο Λαζαρέτο προκειμένου να στηθεί μνημείο (με έξοδα του ΚΚΕ) για να τιμηθούν οι νεκροί που εκτελέστηκαν εκεί και ήταν μέλη του Δημοκρατικού Στρατού.
Τελικά και ενώ τέθηκαν σε ψηφοφορία, διαφορετικές προτάσεις, το Σώμα με 12 θετικές ψήφους, ενέκρινε την εισήγηση του πρώην Δημάρχου Γ. Κούρκουλου, υπέρ δηλαδή του αιτήματος του ΚΚΕ.
Τρείς δημοτικοί σύμβουλοι οι (Σαρλής, Μπούκας και Λευτέρης Κουλούρης) ψήφισαν την πρόταση Σαρλή η οποία προέβλεπε στο έργο που ήδη εκτελείται, να υπάρξει προσθήκη με ειδική μνεία για τους νεκρούς μέλη του ΚΚΕ, προκειμένου να μην κατασκευαστούν δύο μνημεία στο Λαζαρέτο.
Απείχαν οι Γ. Τρεπεκλής και Δ. Πουλιέζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: