Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ


Την κατάθεση των πρώτων προτάσεων της Νομαρχίας προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος παρουσία του αντινομάρχη Κώστα Λέσση, του Δημάρχου Παλαιοκαστριτών Κώστα Χαλικιά και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Νικήτα Καραλή. Οι προτάσεις της Νομαρχίας αφορούν σε δύο πολύ σημαντικά έργα στον άξονα Βορρά – Νότου αυτό της παράκαμψης Σκριπερού και της βελτίωσης της οδού από τη Γέφυρα Γιατρών έως το Σκριπερό, έργα τα οποία θα βελτιώσουν με την κατασκευή τους τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε μια ιδιαίτερα προβληματική περιοχή.

Η παράκαμψη Σκριπερού


Το πρώτο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά την παράκαμψη Σκριπερού, η μελέτη του οποίου ανατέθηκε το 1999 με χρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ύψους 88.000 ευρώ. Στη συνέχεια ακολούθησε το 2004 χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ύψους 200.000 ευρώ και πέρυσι χρηματοδοτήθηκε η ολοκλήρωσή της από τη Νομαρχία με το ποσό των 160.000 ευρώ. Η μελέτη η οποία κόστισε συνολικά περί τις 450.000 ευρώ αναφέρεται σε έργο μήκους 2.100 μέτρων . Ο νέος δρόμος θα έχει πλάτος 14,5 μέτρα, στη διαδρομή περιλαμβάνονται δύο υπόγειες διαβάσεις και μία επίγεια ενώ μετά από συνεργασία της Νομαρχίας με τον Δήμαρχο Παλαιοκαστριτών και τους συνεργάτες του καθώς και εκπροσώπους του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκριπερού, υπήρξε μέριμνα ώστε να γίνουν και όλες οι δυνατές συνδέσεις με το υφιστάμενος παλιό επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό δίκτυο ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των κατοίκων από και προς το Σκριπερό.

Σήμερα, ο Νομάρχης υπέγραψε την σχετική αίτηση και τα τεχνικά δελτία τα οποία κατατέθηκαν στη Διαχειριστική Αρχή της ΠΙΝ. Σημειώνεται ότι η Νομαρχία έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001 και αναμένεται η τελική επικύρωση της πιστοποίησης από τη Δ.Α. ώστε να καταστεί ουσιαστικά η Νομαρχία ο πρώτος φορέας στο Νομό μας ο οποίος να ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης ευχαρίστησε όσους όσους συνέπραξαν και δραστηριοποιήθηκαν ώστε όπως είπε «σήμερα, έγκαιρα και πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας που έχει δημοσιοποιηθεί, να είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις πρώτες μας προτάσεις». Επίσης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Παλαιοκαστριτών για την άψογη συνεργασία την οποία είχαν στον τομέα των επιμέρους κυκλοφοριακών συνδέσεων, τον αντινομάρχη Κ. Λέσση για την επιμέλεια της ολοκλήρωσης της μελέτης και τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καραλή ο οποίος μαζί με τους με τους συνεργάτες του παρακολούθησαν όλα τα στάδια στην μακρά πορεία κατάρτισης αυτής της τόσο σημαντικής μελέτης.

Όπως επεσήμανε ο Στεφ. Πουλημένος, η μελέτη δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση καθώς περιλαμβάνει την οριστική μελέτη οδοποιίας, την γεωτεχνική μελέτη της οδού και των τεχνικών έργων, την μελέτη σήμανσης και ασφάλειας, την οριστική μελέτη αποχέτευσης και στράγγισης των όμβριων υδάτων, την οριστική μελέτη των τεχνικών έργων (τοίχων αντιστήριξης και γεφυρών), την τροποποιητική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την μελέτη κτηματολογίου και σύνταξης διαγραμμάτων και πινάκων αναλογισμού που προβλέπει ο νόμος, την φυτοτεχνική μελέτη, την μελέτη εφαρμογής επί του εδάφους και την μελέτη των ηλεκτρομηχανολογικών έργων. Πρόκειται λοιπόν, για μία απολύτως ολοκληρωμένη μελέτη σε όλα τα επίπεδα η οποία δεν απομένει παρά να εφαρμοστεί στην πράξη με την εκτέλεση του έργου.

Όπως διευκρίνισε ο Νομάρχης η προκήρυξη την οποία έδωσε στην δημοσιότητα η Π.Ι.Ν. ανέρχεται συνολικά για όλη την περιφέρεια στα 20.000.000 ευρώ και περιλαμβανόταν περιοριστικός όρος οι προτάσεις τις οποίες καταθέτουν οι τέσσερις Νομαρχίες να μην υπερβαίνουν η καθεμία το ύψος των 7.000.000 ευρώ ούτε μπορούν να είναι μικρότερες των 2.000.000 ευρώ.

Βελτίωση του δρόμου Γέφυρα Γιατρών – Σκριπερό


Η δεύτερη πρόταση της Νομαρχίας αφορά στο έργο βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου από Γέφυρα Γιατρών έως το Σκριπερό μήκους 3.000 μέτρων, πλάτους 14,5 μέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επεσήμανε ο αντινομάρχης Κώστας Λέσσης, με τις συγκεκριμένες προτάσεις τίθενται στέρεες βάσεις για την κατασκευή και ολοκλήρωση ενός τμήματος του άξονα Βορρά – Νότου, συνολικού μήκους 5.200 μέτρων.

Η μελέτη του συγκεκριμένου έργου ανατέθηκε τον Μάιο του 2007 και ολοκληρώθηκε άμεσα ενώ το κόστος αυτής ανήλθε στις 60.000 ευρώ. Ο αντινομάρχης Κ. Λέσσης ανέφερε ότι το κόστος της μελέτης είναι μικρότερο στο συγκεκριμένο έργο λόγω και της βελτίωσης της οργάνωσης του τμήματος μελετών της Νομαρχίας, εξέλιξη για την οποία ευχαρίστησε τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Καραλή.

Ο κ. Λέσσης τόνισε τέλος ότι τον ερχόμενο Μάιο, όπου αναμένεται δημοσίευση νέας προκήρυξης για το ΕΣΠΑ, η Νομαρχία θα είναι έτοιμη να καταθέσει και τις υπόλοιπες προτάσεις που αφορούν στην υλοποίηση του έργου του άξονα Βορρά - Νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: