Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

35 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ


Με αφορμή την 35η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ έδωσε στην δημοσιότητα την κάτωθι ανακοίνωση:

"35 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Νοέμβρη του 1973, από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, επική σελίδα της ιστορίας του Ελληνικού λαού και της πρωτοπόρας νεολαίας του, του φοιτητικού κινήματος, που εμπνέει πάντοτε τους αγώνες για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για κοινωνική πρόοδο και ευημερία του λαού μας.


Η φετινή επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου επαναφέρει αιτήματα της εποχής που είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. «Ψωμί, Παιδεία. Ελευθερία».

Ψωμί και εργασία ζητούν οι σημερινοί νέοι, η γενιά των 700 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, η γενιά της ανεργίας, η γενιά που δεν τολμά να ονειρεύεται μέσα στην ζοφερή και σκληρή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα

Καλύτερη Παιδεία ζητούν οι νέοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Περισσότερα και καλύτερα σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα σύγχρονα, υποστηρικτική διδασκαλία, ενισχυμένο Δημόσιο Πανεπιστήμιο με νέα ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών, πραγματική δωρεάν παιδεία.

Ελευθερία να διαμορφώνουν τη ζωή τους χωρίς την ανελευθερία που δημιουργεί η ανέχεια, η ανεργία και η ανασφάλεια, συχνά δυστυχώς η αστυνομική βία και ακόμα πιο συχνά η κυβερνητική «κομματική» πίεση και η αδιαφάνεια.


Η 17 Νοέμβρη του 1973 δεν είναι απλώς ένα ορόσημο, το πιο φωτεινό στην σκοτεινή εκείνη περίοδο, είναι ένα σύμβολο διαχρονικό των διεκδικήσεων της νεολαίας και του ελληνικού λαού στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Εκείνη η δύσκολη δεκαετία σημαδεύτηκε από την άνοιξη της Πράγας, το ελληνικό Πολυτεχνείο, τον Μάη του ’68 στο Παρίσι, έκφραση της ανάγκης των λαών και των νέων για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.


Η σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων παγκοσμιοποιημένων πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών κάνουν φανερή την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού κινήματος, ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης στην Ευρώπη που θα αφυπνίσει, θα εξεγείρει, θα επιβάλει άλλες πολιτικές, με κοινωνική ευαισθησία, δημοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.


Καλούμε όλους τους Κερκυραίους, τους δημοκράτες πολίτες και ειδικότερα τους νέους και τις νέες να συμμετάσχουν αγωνιστικά στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου που διοργανώνουν οι οργανώσεις των φοιτητών και της νεολαίας, που δεν είναι και δεν πρέπει να είναι εκδηλώσεις μνήμης αλλά αγώνα και αφύπνισης".


• “Η εξέγερση του Νοέμβρη δεν έχει καταστεί μουσειακό είδος, όπως πολλοί θα ήθελαν, αλλά παραμένει σημείο αναφοράς όλων των σύγχρονων διεκδικητικών αγώνων της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων”, επισημαίνει η νεολαία του ΣΥΝ.
• “Τριανταπέντε πέντε χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο συγκινεί, εμπνέει, θυμίζει πως τα οράματα τού τότε είναι ακόμα και σήμερα επίκαιρα. Κόντρα σε όσους επιδιώκουν, τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης και τις ευθύνες του ιμπεριαλισμού”, τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών.
• “Ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αποτελεί ζωντανή παρακαταθήκη των αγώνων της νεολαίας και του λαού μας, ενάντια στην ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών”, αναφέρει στο μήνυμά της η ΑΔΕΔΥ.
• Μήνυμα εξέδωσε και ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.























Δεν υπάρχουν σχόλια: