Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ 46ΧΡΟΝΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΙΩΤΙΣΑΣ-ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΝΟΜΑΡΧΗ

Aναβολή για την 1-10-09 πήρε η εκδίκαση της 46χρονης που συνελήφθη για τα επεισόδια στη Λευκίμμη, λόγω της κινητοποίησης δικηγόρων και δικαστικών υπαλληλων.
Κάτοικοι της Λευκίμμης, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από τα δικαστήρια και στη συνέχεια επιχείρησαν να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Κερκυραίων και Πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριότητας Σ. Μικάλεφ, χωρίς αποτέλεσμα.
Ακολούθως είχαν συνάντηση με τον Νομάρχη Σ. Πουλημένο,ο οποίος δήλωσε τα εξής:
«Μια αντιπροσωπεία διαδηλωτών από τη Λευκίμμη οι οποίοι από ότι έμαθα ήρθαν στην Κέρκυρα για το δικαστήριο στο οποίο είχε παραπεμφθεί μια συντοπίτισσά τους η οποία είχε συλληφθεί στα τελευταία επεισόδια στη Λευκίμμη, με επισκέφθηκε σήμερα και με την ευκαιρία αυτή μου επανέθεσαν το θέμα του αιτήματός τους για την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη και τα γνωστά αιτήματα για την μη λειτουργία του ΧΥΤΑ εκεί.
Ξαναέθεσαν το θέμα της χωροθέτησης των εγκαταστάσεων, το συνδέουν ασφαλώς με τις επιχειρήσεις τους και τις κατοικίες και τις περιουσίες τους γύρω από τον υπό κατασκευή ΧΥΤΑ και επανέλαβαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν με κανένα τρόπο τη λειτουργία αυτής της εγκατάστασης.
Είχα την ευκαιρία συζητώντας μαζί τους να τους επαναλάβω ότι η θέση της Νομαρχίας είναι υπέρ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς την οποία πρέπει να πορευτούμε ως τόπος, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, με χωροθέτηση του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθούν οι όποιες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων και με ξεκαθαρισμένη την πηγή χρηματοδότησης και το τι σημαίνει αυτό για όλους τους πολίτες της Κέρκυρας, δεδομένου ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση ή οι άλλες εναλλακτικές λύσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί θα αυξήσουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων από τρεις φορές και πάνω. Είναι αυτά δεδομένα, τα οποία έχουμε μπροστά μας και έναντι των οποίων οφείλουμε όλοι να έχουμε μια ξεκάθαρη θέση. Το θέμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι μόνο της Λευκίμμης αλλά είναι ολόκληρου του νομού και σχετίζεται με το αντίστοιχο αίτημα του Συλλόγου Τεμπλονίου και θα συζητηθεί σε μια προσεχή συνεδρίαση, μέσα στο Δεκέμβρη, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο».
Σε ερώτηση σχετικά με την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ο κ. Πουλημένος τόνισε: «Ξεκαθάρισα ότι το αίτημα χορήγησης άδειας για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης όταν αυτός ολοκληρωθεί συνδέεται με την τήρηση των όρων που προβλέπει ο νόμος, ανάμεσα στους οποίους είναι η πιστή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και η παρουσίαση του φορέα διαχείρισης με το στελεχιακό δυναμικό το οποίο είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά ένας χώρος υγειονομικής ταφής. Πέραν αυτών, ξεκαθάρισα ότι σέβομαι απόλυτα και την προσφυγή τους στο ΣτΕ και ότι και αν ακόμη υπάρξουν οι προϋποθέσεις του νόμου θα πρέπει να περιμένουμε την έκδοση και της απόφασης του ΣτΕ. Δεν θα πρέπει να προτρέξουμε».
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να είναι θετική η απόφαση του ΣτΕ για τις θέσεις των Λευκιμμιωτών ο Νομάρχης κ. Στ. Πουλημένος, υπογράμμισε: «Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη πορεία προς την διαδικασία σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, και ξεκάθαρη πορεία σημαίνει χρονοδιάγραμμα. Σημαίνει ξεκαθάρισμα του από πού θα έχουμε τη χρηματοδότηση, πόσα κεφάλαια απαιτούνται, πόσο προσωπικό και πόσο θα κοστίζει αυτό για να λειτουργήσει και πόσο τελικά θα επιβαρυνθεί ο κάθε πολίτης από τη διαδικασία σύγχρονης και ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση έτσι ώστε να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος πολίτης ότι υπάρχει σχέδιο, ότι υπάρχει πρόγραμμα, και ότι μπορεί αυτός ο τόπος να επιζήσει και να αντιμετωπίσει ακόμη και τα πιο δύσκολα προβλήματα τα οποία έχουμε μπροστά μας». Σε δεύτερη ερώτηση, για το ίδιο θέμα, ο Νομάρχης πρόσθεσε: «Έχω την αίσθηση ότι ούτε ο Σύνδεσμος Καθαριότητας θα μπορέσει να λειτουργήσει μια εγκατάσταση εάν το ΣτΕ πει ότι είναι παράνομη και επ’ αυτού νομίζω ότι έχει τοποθετηθεί. Εμείς δίνουμε την αδειοδότηση αλλά και ο Σύνδεσμος δεν νομίζω ότι θα μπορεί να πάει σε λειτουργία.
Ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς άδεια. Εδώ μιλάμε για πριν το ξεκίνημα».


"Άκρως προκλητική η στάση της Αστυνομίας" (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ BLOG ΧΥΤΑ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ)
.

Άκρως προκλητική η στάση της Αστυνομίας και άμεσα υπεύθυνη για τα αποτελέσματα των επεισοδίων της Πέμπτης 20 Νοεμβρίου 2008. Αυτή ήταν η 7η κατά σειρά επίθεση των δυνάμεων καταστολής ΜΑΤ κατά των κατοίκων της Λευκίμμης.

Το κλίμα πυροδότησε η απόφαση του αστυνομικού διευθυντή κ. Γιώτη να συλλάβει άτομο που λάμβανε μέρος στην διαμαρτυρία καθώς και ο αδέξιος τρόπος που χειρίστηκε την όλη υπόθεση.

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης (γυναίκες επί το πλείστον) δεν είχαν μαζευτεί εκεί προκειμένου να συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ασκούσαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα μέσω μιας ΚΑΘΙΣΤΙΚΗΣ διαμαρτυρίας προκειμένου να δείξουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό τους.

Τις ειρηνικές τους διαθέσεις άλλωστε αποδεικνύουν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις πού όλες άρχιζαν ειρηνικά και τελείωναν ειρηνικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: