Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Tον απολογισμό δράσης του, παρουσίασε απόψε ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, τόνισε τα εξής:

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας έκαναν ένα βήμα μπροστά. Αποδυνάμωσαν τα δύο μεγάλα κόμματα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενίσχυσαν σημαντικά το ΚΚΕ και έστειλαν στη βουλή για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια κομμουνιστή βουλευτή. Aυτό το βήμα πρέπει να σταθεροποιηθεί αδυνατίζοντας τα κόμματα του δικομματισμού, ενισχύοντας το ΚΚΕ, , αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο Ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση τσακίζει κόκκαλα, σήμερα που τα δύο μεγάλα κόμματα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αλλά και τα στηρίγματά τους ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ με τις προτάσεις τους που διατυπώνουν ψάχνουν να βρούν τρόπους ώστε να διαφυλάξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν ανάστημα και να περάσουν στην αντεπίθεση. Να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν κάθε είδους ενίσχυση για τη στήριξη του κεφαλαίου ανεξαρτήτως μορφής τραπεζιτικού, χρηματιστικού και βιομηχανικού να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών τους.

Σήμερα πιο αποφασιστικά πρέπει να αντεπιτεθούν γιατί αυτό που θα κρίνει την πορεία των εξελίξεων και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, των αγώνων είναι η λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση. Ο λαός έχει τη δύναμη στα χέρια του και επιβάλλεται να την αξιοποιήσει. Τα προβλήματα δεν οξύνονται τυχαία, έχουν αιτίες, υπάρχουν υπεύθυνοι. Η ανάπτυξη, η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες και αυτό αφορά τόσο την ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν όλα τα χρόνια. Αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μαζί με τις Κυβερνήσεις βάζει σφραγίδα σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο. Στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και την κινητοποίηση τους το ΚΚΕ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο με την παραπέρα ενίσχυση του.

Η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στην Κέρκυρα είναι κατάκτηση για την εργατική τάξη, είναι ένα ακόμα όπλο στη συνεχή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των λίγων που διαφεντεύουν την ζωή των πολλών που παράγουν τον πλούτο.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ

Προεκλογικά έγινε πολύ συζήτηση από τους αντιπάλους του ΚΚΕ , για το τι θα μπορούσε να προσφέρει ένας κομμουνιστής βουλευτής. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται και μετά τις εκλογές. Βάζουν τους 3 βουλευτές του Νησιού στο ίδιο τσουβάλι και αναρωτιούνται τι προσφέρουν στην Κέρκυρα.

Καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες για τα τοπικά λαϊκά προβλήματα γενικώς στους βουλευτές, βγάζοντας έτσι αθώα την πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία είναι η βασική υπεύθυνη και αποκρύπτουν την ριζικά διαφορετική πολιτική και δράση του βουλευτή του ΚΚΕ.

Η αστική και μικροαστική αντίληψη και οι κάθε λογής εκπρόσωποι της, βλέπουν το ρόλο του βουλευτή ως μεσάζοντα ανάμεσα στα τοπικά μεγαλοσυμφέροντα και την εκάστοτε Κυβέρνηση. Τον παράγοντα που θα πιέζει την Κυβέρνηση ή με άλλους τρόπους θα αποσπά αποφάσεις και μέτρα που κατά κανόνα θα διευκολύνουν τα μεγάλα συμφέροντα. Τον παράγοντα που θα κάνει μικροδιευκολύνσεις, ρουσφέτια, διαπλεκόμενος με την κεντρική εξουσία και τα τοπικά μεγαλοσυμφέροντα.

Ο κομμουνιστής βουλευτής έχει εντελώς διαφορετικό πόλο και προτεραιότητες.


Το ΚΚΕ, απευθύνθηκε και προεκλογικά, αλλά και σήμερα απευθύνεται στην εργατική τάξη, τους μικρούς επαγγελματίες, τους μικρούς αγρότες, τη νεολαία, τους άνεργους. Αυτών τα συμφέροντα υπηρετεί με την πολιτική του, και ο βουλευτής του ΚΚΕ σε αυτούς απευθύνεται. Αυτούς στηρίζει με την δράση του και μέσα στο κοινοβούλιο και έξω από αυτό, στους χώρους όπου ζουν, δραστηριοποιούνται, εργάζονται.

Στο κοινοβούλιο αγωνίζεται μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΚΚΕ για να αναδειχθούν και να δοθούν λύσεις στα δικά τους προβλήματα, της εργασίας, της ασφάλισης, της παιδείας, της υγείας, της επιβίωσης του μικρού επαγγελματία και αγρότη, των έργων που διευκολύνουν τη ζωή τους, το περιβάλλον κ.α. Επίσης αγωνίζεται για να εμποδίσει να παρθούν αποφάσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Έξω από το κοινοβούλιο, ενημερώνει το λαό για την πολιτική και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Αποκαλύπτει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και την στάση των άλλων κομμάτων.

Ακούει το λαό, για να μεταφέρει τα προβλήματα και τις αγωνίες του στο κοινοβούλιο, διεκδικώντας λύσεις.

Βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, για να υπερασπισθεί τα δικαιώματα τους.

Συμπαραστέκεται ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Προβάλλει τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ, δείχνοντας την πραγματική διέξοδο για την ουσιαστική και οριστική λύση των προβλημάτων του λαού, τη συγκρότηση του μετώπου της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, τη ρήξη με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του και την ανατροπή του συστήματος τους, του καπιταλισμού, για την λαϊκή εξουσία και τον σοσιαλισμό.

Οι θέσεις και η δράση του κομμουνιστή βουλευτή είναι ριζικά αντίθετες με τις θέσεις και τη δράση των βουλευτών των αστικών κομμάτων.

Η παρουσία και η δράση του κομμουνιστή βουλευτή είναι στήριγμα για την εργατική τάξη και το λαό. Είναι αγκάθι για την πλουτοκρατία και τους εκπροσώπους της. Στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δράσης τη χρονιά που πέρασε:

>Συμμετείχαμε σε σημαντικές δραστηριότητες της κομματικής οργάνωσης της Κέρκυρας, αλλά και του ΠΑΜΕ, για την κοινωνική ασφάλιση, κατά των αντιλαϊκών νομοσχεδίων και του νόμου Πετραλιά που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει, καθηλώνει τις συντάξεις, χτυπώντας ιδιαίτερα τους νέους, τις γυναίκες και τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Απαιτήσαμε συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες. Απαιτήσαμε κατώτερο μισθό 1400 ευρω και κατώτερη σύνταξη 1120 ευρώ. Σήμερα παλεύουμε να μην περάσει το έκτρωμα της κατάργησης των βαρέων-ανθυγιεινών που θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία αλλά και σε άλλους κλάδους να βρεθούν μαζικά στην ανεργία και κατά 5-7 χρόνια περισσότερα χρόνια εργασίας. Παλεύουμε να μην περάσει το 65ωρο η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας μέτρα που μεθοδεύουν στο όνομα της αντιμετώπισης της οικ. κρίσης.

>Διεκδικήσαμε το δικαίωμα στην πλήρη – σταθερή εργασία, αντιπαλεύοντας τις απολύσεις και τις ελαστικές μορφές εργασίας. Σταθήκαμε κοντά στην εργατική τάξη της Κέρκυρας αναδεικνύοντας βασικά προβλήματα της, κυρίως εργασιακά κ.λ.π. στους ναυτεργάτες, καβοδέτες, στους ξενοδοχοϋπάλληλους για να εξοφληθούν δεδουλευμένα ή για την διασφάλιση δικαιωμάτων τους σε ξενοδοχεία που με τον ένα ή άλλο τρόπο προσπαθούσαν να απολύσουν εργαζόμενους σε αυτά. Βρεθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ και στους εργαζόμενους του « ΝΟΤΟΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.».

>Αναδείξαμε τις αρνητικές συνέπειες που υπάρχουν τόσο τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία όσο και στους μικρούς επαγγελματίες από το «all inclusive" και ζητήσαμε την κατάργησή του.

>Στηρίξαμε – διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε μαζί και με τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος μας, μέσα και έξω από την βουλή και με επερωτήσεις τα δίκαια αιτήματα των αγροτών αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μικρή και μεσαία αγροτιά του νησιού μας εξαιτίας της ΚΑΠ της ΕΕ του ΠΟΕ. Βρεθήκαμε δίπλα στους αγώνες των αγροτών για:

Την αύξηση της τιμής του λαδιού 3,5 ευρώ για το 5αρι και 4 ευρώ για τον άσσο. Την κατάργηση του χαρατσιού που επιβάλλεται κάθε χρόνο για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Για να δίνεται ολόκληρο το ποσό της επιδότησης σε όλους τους παραγωγούς μέσα στο χρόνο της επιδότησης. Το διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες στα 55 για τις αγρότισσες. Την κατάργηση της εισφοράς της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της εισφοράς στα φάρμακα. Για να μην περάσει το καινούργιο φρούτο που ακούει στο όνομα επιχείρηση υγείας της ΚΑΠ και που στόχο έχει να κόψει την επιδότηση στους μικρούς αγρότες καλλιεργητές μέχρι 10 στρεμμάτων ή όσων παίρνουν επιδότηση μέχρι 250 ευρώ. Και μία σειρά άλλα ζητήματα και διεκδικήσεις.

Για τους κτηνοτρόφους του νησιού

Την στήριξη του εισοδήματος των Κερκυραίων κτηνοτρόφων με προγράμματα προληπτικής υγιεινής των ζώων. Την αξιοποίηση κτηνοτροφικών προϊόντων. Την κατασκευή σύγχρονων σφαγείων κ.λ.π.

Για τους αλιείς [ψαράδες] της παράχθειας αλιείας του νησιού


Την προστασία της παράχθειας αλιείας με την δημιουργία έργων υποδομής και εκσυγχρονισμού των αλιευτικών καταφυγίων του νησιού. Την κατάργηση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στραγγαλίζουν την μικρομεσαία αλιεία και καταδικάζουν τους μικρούς αλιείς στην ανεργία.

Συνεχίζουμε το ίδιο αποφασιστικά να στηρίζουμε την μικρή και μεσαία αγροτιά του νησιού μας και τα δίκαια αιτήματα της. Να στηρίζουμε τους αγώνες της που αναπτύσσει με όρους κινήματος σε κατεύθυνση αντιμονοπωλιακή με την ΠΑΣΥ

>Συμπαρασταθήκαμε στους αγώνες των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών ενάντια στην συγχώνευση των ταμείων και τα νέα φορολογικά μέτρα σε βάρος τους.

>Αντισταθήκαμε στο διώξιμο των «Καρνάγιων» από το λιμάνι και διεκδικήσαμε όχι μόνο να μην απομακρυνθούν αλλά να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνει ο χώρος στο λιμάνι που ώστε να μην μείνουν στον αέρα λαϊκές οικογένειες που ζουν από αυτά και καταστραφεί η μεγάλη πλειοψηφία από τα 3000 ξύλινα καράβια που επισκευάζονται εκεί.

>Εντείναμε τη δράση για τα προβλήματα υγείας και πρόνοιας σε όλο το νομό. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, είναι επικίνδυνη. Χαρακτηριστικό στοιχείο και αποτέλεσμα της πολιτικής των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η εμπορευματοποίηση , ιδιωτικοποίηση της Υγείας – Πρόνοιας, οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ελλείψεις σε ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Αυτό παρατηρείται στο Νοσοκομείο, στα κέντρα Υγείας αλλά και σε όλες της υπηρεσίες που παρέχουν δημόσια υγεία που οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις των εργατικών σωματείων του ΠΑΜΕ και απαιτήσαμε με πολύμορφες παρεμβάσεις πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα για ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας – πρόνοιας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

>Αντιπαλέψαμε την πολιτική της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοποίησης της παιδείας, απαιτώντας δημόσια δωρεάν παιδεία που θα δίνει πραγματική μόρφωση στα παιδιά. Κάναμε παρέμβαση για τα προβλήματα σχολικής στέγης στο Νομό, για τα προβλήματα λειτουργίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς επίσης και για τα σχολεία ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

>Αναπτύξαμε σημαντική δράση για τα προβλήματα του περιβάλλοντος ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος για το ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμμη καθώς επίσης και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Κάναμε παρέμβαση και αποτρέψαμε την καταστροφή της λίμνης Αντινιώτη από ξενοδοχειακά συμφέροντα, αποτρέψαμε την υπέργεια δεξαμενή που πήγαν να κατασκευάσουν στον αερολιμένα.

>Αντιπαλέψαμε την τρομοκρατία και συμπαρασταθήκαμε στους κατοίκους που σύρθηκαν στα δικαστήρια στις κινητοποιήσεις που έγιναν στο Τεμπολόνι και στη Λευκίμμη ενάντια στη συνέχιση αφενός και κατασκευή αφετέρου ΧΥΤΑ στις περιοχές αυτές.

>Κάναμε παρεμβάσεις για το οδικό δίκτυο στο νομό π.χ. [παράκαμψη Μπενιτσών – Περάματος]. Δρόμος Πάγοι παραλία και για τις καταστροφές στο επαρχιακό δίκτυο



>Τέλος ιδιαίτερο βάρος ρίξαμε στο ζήτημα του πολιτισμού αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο εφορίες αρχαιοτήτων [ 8η και 21η]. Αντιταχθήκαμε στην παραχώρηση της Ακρόπολης του Νέου Φρουρίου στην Τράπεζα Πειραιώς. Ζητήσαμε επιχορήγηση για τα πολιτιστικά μνημεία της Κέρκυρας.
Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη επιμονή

Οι δραστηριότητες που ανέπτυξε το Κόμμα μας και οι πρωτοβουλίες που πήρε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν περιορίζονται στα παραπάνω ζητήματα, είναι πολλαπλάσιες και θα συνεχιστούν.

Θα συνεχιστούν με στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών που μας δίνουν δύναμη και πραγματικά αναγνωρίζουν τη συμβολή της πάλης των κομμουνιστών.

Θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη επιμονή και διεύρυνση της θεματολογίας.

· Για άμεση κάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατρικό - τεχνολογικό εξοπλισμό. Για την ολοκλήρωση και την στελέχωση του νέου νοσοκομείου.

· Για σύγχρονο οδικό δίκτυο.

· Για πλήρη, σταθερή εργασία, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για να μην περάσει η κατάργηση των Βαρέων - Ανθυγιεινών.

· Για να εμποδιστεί ο "Καποδίστριας II" που είναι εργαλείο επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής.

· Για όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, της νεολαίας, των γυναικών, των μεταναστών

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα, να ξεπεράσουν τις παγίδες του δικομματισμού και των κάθε λογής αναχωμάτων, όπως είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. που συμφωνούν με τις αντιλαϊκές στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφωνούν με την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου και την κερδοφορία των επιχειρήσεων και διαμαρτύρονται για τις συνέπειες της πολιτικής που στηρίζουν. Να στηρίξουν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ στην καθημερινή δράση, στις ευρωεκλογές, στις πολιτικές μάχες που έρχονται.

Μέσα σ' αυτή την πορεία μπορεί να μπαίνουν γερά θεμέλια και να ανοίγει ο δρόμος για ριζικές, βαθιές αλλαγές.


Δηλαδή, να προωθείται η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τη μικρή αγροτιά και τους επαγγελματίες, να αλλάζουν οι συσχετισμοί δύναμης και να οικοδομείται το μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων που θα παλεύει για την εξουσία και την οργάνωση της οικονομίας με κριτήριο τις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων`

Δεν υπάρχουν σχόλια: