Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

Στις 22-23 Νοεμβρίου 2008, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Προγραμματική Σύσκεψη του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχετική ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, τονίζονται τα εξής:


"Συγκεντρωθήκαμε γυναίκες που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο μέσω των συνιστωσών τους όσο και ως ανένταχτες. Παρευρέθησαν επίσης μέλη αυτόνομων φεμινιστικών–γυναικείων συλλογικοτήτων που προσέφεραν την εμπειρία τους και τις απόψεις τους στις συζητήσεις. Η συμμετοχή, τόσο από την Αθήνα, όσο και από την επαρχία, που ξεπέρασε τα διακόσια άτομα, μας γέμισε αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Είχε προηγηθεί μια πορεία οχτώ μηνών με τακτικές ανοικτές συνελεύσεις που οι επεξεργασίες τους μαζί με την μέχρι τώρα δράση μας αποτέλεσαν την βάση αυτής της Σύσκεψης. Ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε στις δύο κεντρικές ολομέλειες, οι θέσεις που διαμορφώθηκαν στις επί μέρους θεματικές της Συνδιάσκεψης, δημοκρατία και εκπροσώπηση, εργασία, φτώχεια και κοινωνικό κράτος, βία κατά των γυναικών, σεξισμός, μεταναστευτική πολιτική, εθνικισμός και μιλιταρισμός, αλλά και τα αιτήματα που παρήχθησαν, αποτελούν προτάσεις στην κατεύθυνση εμπλουτισμού του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος μας είναι κάθε άξονας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, κάθε πρωτοβουλία δράσης να διατρέχεται από τη γυναικεία διάσταση, τη φεμινιστική προβληματική. Στόχος μας επίσης είναι αυτή η φεμινιστική προβληματική να ανοίξει νέους δρόμους στην παρέμβασή μας προς την κοινωνία με δράσεις κινητοποιήσεις, καμπάνιες. Θέλουμε το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα, να συνδεθεί με κάθε τοπική του ΣΥΡΙΖΑ, να γειωθεί με την κοινωνία.

Ζούμε σε μια συγκυρία κρίσης του νεοφιλελευθερισμού και όλα δείχνουν ότι αυτή η παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει βάθος και διάρκεια, παράγει και πολιτική κρίση. Σε αυτό το ζοφερό και θολό τοπίο βιώνουμε με αγωνία την επιδείνωση της ανέχειας και της δυστυχίας αλλά και την ανάγκη οράματος μιας άλλης κοινωνίας. Σήμερα ο νεοφιλελευθερισμός, σε συνεργασία με την πατριαρχία, συμπιέζει τις ανάγκες των γυναικών υψώνοντας τους δείκτες της ανεργίας, της επισφάλειας και της φτώχειας τους. Παράλληλα, τα σεξιστικά πρότυπα ξεσπούν σε γεγονότα βίας κατά των γυναικών ακόμη και δολοφονίες.

Ο νεοφιλελευθερισμός αξιοποιεί τις υπάρχουσες πατριαρχικές δομές και ωθεί τις γυναίκες ακόμη περισσότερο στον παραδοσιακό ρόλο της μητέρας-νοικοκυράς- νοσοκόμας. Οι γυναίκες αναπληρώνουμε το κοινωνικό κράτος, αφού το κέρδος δεν φθάνει για να υποστηριχθούν οι κοινωνικές δομές, είμαστε φθηνό εργατικό δυναμικό δεν αποφασίζουμε εμείς για τη σεξουαλικότητα μας, αλλά τα εκάστοτε εμπορικά πρότυπα, μας αναγκάζουν με όρους οικονομικού εκβιασμού να πουλάμε το σώμα μας και τη σεξουαλικότητα μας στις βιτρίνες των Μ.Μ.Ε του internet, του δρόμου, η σεξουαλική παρενόχληση δικαιολογείται στο δημόσιο χώρο ως κομπλιμέντο και έτσι νομιμοποιείται, ντρεπόμαστε αν η σεξουαλική μας ταυτότητα διαφέρει . Αυτή η τάση πρέπει να ανακοπεί, οι γυναίκες να μην θεωρούνται άτομα δεύτερης κατηγορίας.

Θέλουμε ίσα δικαιώματα για όλες τις γυναίκες, τις μετανάστριες, τις λεσβίες, τη νεολαία, τις γυναίκες της τρίτης ηλικίας. Ως Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει μια νέα πρωτότυπη φεμινιστική ταυτότητα, και να μπορέσουμε όλες και όλοι μαζί να διεκδικήσουμε μια άλλη κοινωνία που θα χωρά την απελευθέρωση των γυναικών, μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις εξουσιαστικές πατριαρχικές δομές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: