Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ Ν.Σ.


Την συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως τις 29 Νοεμβρίου αποφάσισαν κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική τους συνέλευση οι φαρμακοποιοί της Κέρκυρας που από την 1η Οκτωβρίου δεν εκτελούν συνταγές των ασφαλισμένων του Δημοσίου. Το θέμα αυτό απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά την οποία το Σώμα εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καλεί την πολιτεία να δώσει λύση στο οξύ κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους του δημόσιου από την μη χορήγηση φαρμάκων αλλά και τον ΟΠΑΔ να προχωρήσει στην άμεση αποπληρωμή των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ν.Σ. Μ. Σκορδίλη, η συζήτηση ήταν γόνιμη, ακούστηκαν όλες οι πλευρές του Νομαρχιακού Συμβουλίου και κατατέθηκαν 3 προτάσεις.
Η πρόταση του προεδρείου με την οποία διαμαρτύρεται και καλεί την κυβέρνηση και τον ΟΠΑΔ να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή και αντοχή, η πρόταση από την πλευρά της ΝΑΣΥ για έκδοση ψηφίσματος που αναφερόταν σε όλα τα θέματα υγείας και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στην Κέρκυρα και η πρόταση από την παράταξη του κ. Μαχειμάρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας να κλείσουν οι υπηρεσίες της Ν.Α. για μια μέρα.

Το Ν.Σ. κατά πλειοψηφία ψήφισε την πρόταση του προεδρείου του Ν.Σ.

Μετά την λήξη της συζήτησης αυτής αποχώρησε η παράταξη του κ. Μαχειμάρη διότι κατά δήλωση του κ. Μεταλληνού θα έπρεπε πολύ καιρό νωρίτερα να συζητηθεί το θέμα του τουριστικού προϊόντος της Κέρκυρας. Το θέμα δηλαδή του τουρισμού.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίαση του Ν.Σ. ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος ανέφερε και τα εξής:

Όπως μου εξήγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών το χρέος αυτό είναι δυσβάστακτο και από το γεγονός ότι οφείλονται σημαντικά ποσά από την αξία φαρμάκων που χορηγήθηκαν από τους φαρμακοποιούς στους ασφαλισμένους του ΤΑΞΥ, των οποίων το ταμείο ενσωματώθηκε με το ΙΚΑ.

Το τελευταίο τρίμηνο αυτοτελούς λειτουργίας του ΤΑΞΥ ακόμη χρωστάει, τουλάχιστον πριν λίγες ημέρες που είχαμε συνάντηση με τον κ. Γκιάτη μου είπε ότι τους χρωστούσε και ένα τρίμηνο φάρμακα το ΤΑΞΥ και συνεπώς αυτό το χρέος των τριών μηνών μαζί με το χρέος του δημοσίου τους οδήγησε σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις διάθεσης φαρμάκων επιπλέον στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διότι δεν το αντέχουν οικονομικά. Η στάση αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, προσπάθησα να ενημερωθώ και από πλευράς του ΟΠΑΔ για το τι συμβαίνει, μου εξήγησαν ότι δεν έχει διαφορετική μεταχείριση η Κέρκυρα από τις άλλες περιοχές της χώρας και ζήτησα από τον τοπικό προϊστάμενο να μου δώσει τα στοιχεία των συνεργατών του στην Διοίκηση του ΟΠΑΔ για να επικοινωνήσω μαζί τους, γιτί εγώ δεν είχα ποτέ καμία επικοινωνία με αυτήν την ηγεσία. Μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΑΔ τον κ. Φαρμάκη ο οποίος με ενημέρωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμες πιστώσεις στον ΟΠΑΔ αλλά δεν είναι δυνατή η διάθεση τους εδώ στις κατά τόπους υπηρεσίες λόγω της απεργίας του προσωπικού του ΟΠΑΔ.

Αυτό το στοιχείο επιβεβαιώθηκε και από άλλες πηγές και σήμερα διαβάζω στις διάφορες ιστοσελίδες σχετική είδηση, επιβεβαιώνεται και από την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Υγείας ο κ. Αβραμόπουλος με τους εκπροσώπους των Φαρμακοποιών όπου ξεκαθαρίστηκε ότι θα πληρωθούν μόλις λήξει η απεργία των εργαζομένων των διακοσίων τόσων των εργαζομένων στον ΟΠΑΔ και ότι τα χρήματα είναι κατετέθημενα στο ταμείο του Οργανισμού αλλά δεν μπορεί να γίνει η εκταμίευση τους και να πάνε στις κατά τόπους υπηρεσίες και να πληρωθούν οι Φαρμακοποιοί.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο κ. Λουράτος είπε ότι αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αυτό που άκουσε από τον Υπουργό ότι είναι κατατεθημένα στο ταμείο του ΟΠΑΔ αλλά επιφυλάχτηκε να απαντήσει για το συζητήσει με την Διοίκηση των Φαρμακοποιών. Ανάλογη συζήτηση έγινε για θέματα λειτουργίας των νοσοκομείων.

Εμείς εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή την συμπαράσταση μας την ενεργό συμπαράστασή μας προς τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, συνταξιούχους και εν ενεργεία Δημοσίους Υπαλλήλους και όχι μόνο αυτό αλλά προχωρήσαμε και σε μία κίνηση η οποία βοήθησε στο να αντιμετωπιστεί το άλλο σκέλος του προβλήματος, όχι αυτό των φαρμάκων αλλά αυτό της θεώρησης των ιατρικών εξετάσεων καθώς η απεργία του Διευθυντή του μοναδικού υπαλλήλου στην Κέρκυρα που απεργούσε συνοδεύτηκε και από την σφράγιση του γραφείου στο οποίο υπήρχε η σφραγίδα της υπηρεσίας με αποτέλεσμα ο γιατρός ελεγκτής που δεν απεργούσε, γιατί είναι συμβεβλημένος δεν είναι υπάλληλος του ΟΠΑΔ έχει σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και οποίος υπηρετεί στη τοπική υπηρεσία να μην μπορεί να θεωρήσει εκεί τις ιατρικές εξετάσεις χιλιάδων ασφαλισμένων. Ετσι σε συνεργασία με τα κέντρα υγείας στα οποία υπηρετούν άλλοι γιατροί του Ε.Σ.Υ συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ, βρήκαμε την λύση το να γίνατε η θεώρηση, αντί να πηγαίνουν από την πόλη στα κέντρα υγείας να έρχονται από τα κέντρα υγείας σε ένα γραφείο που διαθέσαμε στην Νομαρχία και μέσω αυτού του γραφείου και της λύσης που δόθηκε εξυπηρετήθηκαν χιλιάδες στην κυριολεξία πάνω από 2.000 σε εφτά οκτώ μέρες που λειτούργησε το σύστημα αυτό, πάνω από 2.000 ασφαλισμένοι εξυπηρετήθηκαν με την θεώρηση των ιατρικών εξετάσεων από τους γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ που εξυπηρετούν στα κέντρα υγείας και οι οποίοι ήρθαν εδώ για να εξυπηρετήσουν αυτόν τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: