Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

ΣΕ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ H W.T.M. -ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Σε υποτονικό κλίμα που ενισχύεται και από την αβεβαιότητα που προκαλεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, κινήθηκε τις δύο πρώτες ημέρες η λειτουργία της διεθνούς τουριστικής έκθεσης του Λονδίνου World Travel Market.

Η ανάγκη ωστόσο των Βρετανών και των Βορειοευρωπαίων για διακοπές δεν πρόκειται να ανακοπεί από την κρίση και εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν οι πλησιέστεροι και πλέον ανταγωνιστικοί προορισμοί στους οποίους μπορεί να περιληφθεί η Ελλάδα και γιατί όχι η Κέρκυρα.

Στην έκθεση η Κέρκυρα συμμετέχει με περίπτερο του οποίου ένα τμήμα έχει παραχωρηθεί από την Ε.Τ.Ι.Ν. και ένας επιπλέον συνεχόμενος χώρος από το περίπτερο του ΕΟΤ. Δύο υπάλληλοι της Νομαρχίας βρίσκονται εκεί όλες τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης διανέμοντας το διαφημιστικό υλικό και παρέχοντας πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους.

Ο αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης είχε χθες επαφές με την υπεύθυνη παραγωγής του τουριστικού γραφείου Corfu Villas Σούζι Χίλτον όπου συζήτησαν γενικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών στο νησί της Κέρκυρας.

Επίσης είχε επαφή με τον κ. Gordon Barr εκπρόσωπο της εταιρείας Port Promotion με τον οποίο συζήτησε θέματα μεταφοράς και ξεναγήσεων των τουριστών στο νησί της Κέρκυρας. Η εταιρεία Port Promotion εκπροσωπεί εταιρείες κρουαζιεροπλοίων.

Η επίσημη «πρώτη» του δικτύου CADENA

Σήμερα έγινε στο περίπτερο της Κέρκυρας (περίπτερο ΕΟΤ) και η 1η Συνάντηση των ιδρυτικών πόλεων και περιοχών – μελών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο CADENA με τη συμμετοχή εκτός του αντινομάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού και Νέας Γενιάς Χρήστου Σκούρτη και του αντιπροέδρου του Νομαρχιακού Συμβούλου, εκπροσώπου της ΕΝΑΕ σε θέματα τουρισμού Σπύρου Λυκούρη, και των: Angeles Muñoz Δήμαρχου της Μαρμπέγια, Jose Luis Hernández Συμβούλου Τουρισμού της Μαρμπέγια, Teresa Aguilar Αρχισυντονίστριας του Σχεδίου CADENA, Νίκου Μπαμπουνάκη Συντονιστή του Σχεδίου CADENA, Φοίβης Κατσούρη Γενικής Διευθύντριας του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Nikol Martin Διευθύντριας του Γραφείου Τουρισμού της Νις καθώς και του Claude Zammit Trevisan Εκπροσώπου Τουρισμού Μάλτας. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο αναφέρεται σε πόλεις και περιοχές με λιμάνια με στόχο την ανάδειξή τους με πολλαπλές ενέργειες μέσω του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και σε αυτό συμμετέχουν από την Ελλάδα η Κέρκυρα, από την Ισπανία η Μαρμπέγια, από το Μονακό το Μόντε Κάρλο, από την Κύπρο η Λάρνακα, από τη Μάλτα η Βαλέτα, από την Γαλλία η Νις και από την Ιταλία το Κάπρι.

Συμμετοχή σε ομάδα εργασίας


Το απόγευμα, ο αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Σπύρος Λυκούρης και ο σύμβουλος της Νομαρχίας Γιώργος Κάφυρης θα συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας με θέμα την διεθνή τουριστική κρίση. Ομιλητής θα είναι ο David Clover ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, και καλεσμένοι είναι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες και Έλληνες εκθέτες.

Στην έκθεση του Λονδίνου βρίσκονται και αρκετοί κερκυραίοι επιχειρηματίες του τουρισμού για επαφές με tour operators ενώ μερικοί εξ αυτών κάνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού το 2009.

Ο Διονύσης Γραμμένος στην επίσημη δεξίωση του ΕΟΤ


Στο μεταξύ, την Κυριακή το βράδυ σε αίθουσα της Royal Academy of Arts του Λονδίνου που φιλοξενεί αυτή την περίοδο την έκθεση «Βυζάντιο» πραγματοποιήθηκε η επίσημη δεξίωση του ΕΟΤ με αφορμή τη συμμετοχή του στην World Travel Market.

Στο μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς πρωταγωνιστής μετά από πρόταση της Νομαρχίας Κέρκυρας ήταν ο βραβευμένος στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Μουσικών 2008 Διονύσης Γραμμένος που χειροκροτήθηκε θερμά από εκατοντάδες προσκεκλημένους στη δεξίωση.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σας καλωσορίζουμε απόψε εδώ σ ένα ιστορικό χώρο που τον επιλέξαμε γιατί συμβολίζει τη διαχρονική δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού. Είμαι ευτυχής που βρισκόμαστε απόψε εδώ όλοι όσοι αγαπάμε την Ελλάδα. Η συνάντηση μας αυτή σηματοδοτεί τη δύναμη του τουρισμού να ενώνει τους ανθρώπους και να αμβλύνει τις διαφορές. Ο τουρισμός κατά τη δική μας εκτίμηση δεν είναι απλώς ένα οικονομικό αγαθό, ο τουρισμός για εμάς είναι ένα όχημα μετάδοσης πολιτισμού και αξιών.

Αυτήν ακριβώς την επιλογή σηματοδοτεί και η επιλογή του χώρου της βασιλικής Ακαδημίας για την αποψινή εκδήλωση για τον ελληνικό τουρισμό. Επίσης που στο χώρο αυτό φιλοξενείται μια σημαντικότατη έκθεση που είναι σταθμός για την τέχνη του Βυζαντίου. Ο Βυζαντινός πολιτισμός ο οποίος ήταν διασπαρμένος σε μια κραταιά αυτοκρατορία 11 αιώνων, ένας πολιτισμός ο οποίος έχει εξαπλωθεί σε 3 ηπείρους, παρέδωσε στην ανθρωπότητα επιτεύγματα που σπάνια έχουμε την δυνατότητα να τα απολαύσουμε και η έκθεση αυτή μας δίνει αυτή τη χαρά και κυρίως μας φέρνει για πρώτη φορά σε άμεση επαφή μ΄ αυτά τα επιτεύγματα της λαμπρής περιόδου της ιστορίας. Η συνεργασία της Βασιλικής Ακαδημίας και του μουσείου Μπενάκη και η προσφορά περίπου 300 αντικειμένων από 7 διαφορετικά ιδρύματα φωτίζει μια σπάνια και ευτυχή συγκυρία. Κυρίως φωτίζει τα 1000 χρόνια πολιτισμού, δημιουργώντας έτσι ζωντανή την προσφορά του στην ανθρώπινη μνήμη, στην παγκόσμια πολιτισμική σκέψη.

Εκθέσεις τέτοιου βεληνεκούς ανοίγουν ένα διάλογο που μας βοηθά να συνομιλήσουμε κυρίως με τον σύγχρονο κόσμο. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που είναι εξαιρετικά πλούσια και κυρίως είναι μια χώρα που τον πλούτο αυτό τον έχει όχι με τους οικονομικούς δείκτες αλλά κυρίως μέσα από την ιστορία της μέσα από την κληρονομιά της . Μια ιστορία η οποία σηματοδοτεί ότι αυτή η χώρα η οποία έχει λαμπρό παρελθόν σίγουρα μπορεί να έχει εξίσου λαμπρό παρόν αλλά και μέλλον.

Είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει πολυδιάστατες και μοναδικές εμπειρίες σε εκατομμύρια επισκέπτες σε όλο τον κόσμο. Εμείς, μέσα από τις δικές μας προσπάθειες για την ανάδειξη του Ελληνικού τουρισμού προσπαθούμε να αναδείξουμε, να προβάλουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε, αυτήν ακριβώς την ελληνική πραγματικότητα. Θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο τα δικά μας μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία έχουν εδραιώσει τη χώρα μας ως σημαντική δύναμη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: