Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ 21η ΕΒΑ

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Πολιτισμού για προβλήματα που χρίζουν άμεσες λύσεις στην 21η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

"Πρόσφατα, στα πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μας καθηκόντων, επισκεφθήκαμε την 214 Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, την έλλειψη προσωπικού, την υποχρηματοδότηση της Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα'.

Το εργαστήριο συντήρησης είναι ένας μεγάλος χώρος μεν, αλλά σι συνθήκες είναι απαράδεκτες αφού δεν υπάρχει απαγωγός, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να απορροφά τις τοξικές ουσίες από τους διαλύτες κλπ, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τις εισπνέουν με σοβαρά γιο την υγεία τους προβλήματα. Επίσης η μυρωδιά από τις τουαλέτες είναι ανυπόφορη αφού οι αποχετεύσεις είναι χαλασμένες και βρίσκονται δίπλα στο συγκεκριμένο χώρο. Οι χώροι στους οποίους στεγάζεται η Εφορία είναι ακατάλληλοι και επιεικώς απαράδεχτοι.

Στην Υπηρεσία δουλεύουν 40 άτομα συνολικά με διάφορες σχέσεις εργασίας. Μόνιμοι, συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιοι ακόμα και με προγράμματα slage. Υπάρχει έλλειψη προσωπικού, κυρίως σε τεχνικό και επιστημονικό. Για παράδειγμα υπάρχουν 3 μόνιμοι αρχαιολόγοι , ενώ έπρεπε να υπάρχουν Θ. Επίσης υπάρχουν ελάχιστοι νυχτοφύλακες με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταστρατηγείται το ωράριό τους. Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των συμβασιούχων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο που οι συμβασιούχοι καθυστέρησαν να πληρωθούν 4 ολόκληρους μήνες.

Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι η υποχρηματοδότηση αφού τα κονδύλια που διατίθενται για τον πολιτισμό είναι ελάχιστα και φυσικά αυτά που διατίθενται για την Κέρκυρα, σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν, είναι κυριολεκτικά «σταγόνα στο ωκεανό». Τα χρήματα από το Γ Κ.Π.Σ. τελειώνουν ενώ δεν υπάρχουν ουσιαστικές χρηματοδοτήσεις για πολιτιστικά έργα στο ΕΣΠΑ. "Έτσι δεν υπάρχει ούτε πρόβλεψη χρηματοδότησης για πολλά και καυτά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως π.χ. είναι οι περιμετρικές οχυρώσεις, το παλαιό φρούριο, το νέο φρούριο, το ρυμοτομικό κ.λ.π. Τα χρήματα νια την ανακατασκευή του κάβου του Αγίου Ισιδώρου (ΚΑΒΟΣΙΔΕΡΟ) χάθηκαν από το Γ' Κ.Π.Σ. μέσο από δικαστικές διαμάχες των ατιμαχόμενων εργολάβων. Τέλος τα 2.500.000 ευρώ που προβλέπεται να δοθούν στην Τράπεζα Πειραιώς για την κατασκευή Μουσείου Τυπογραφίας, (χρήματα που η Τράπεζα Θα διεκδικήσει από πόρους της Ε.Ε.), θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των πολιτιστικών αναγκών της 210ς Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα Θα λάβει ώστε:

1. Να υπάρξει άμεση και επαρκής χρηματοδότηση προς την 21ή ΕΒΑ για να μπορέσει με επάρκεια να ανταποκριθεί στο έργα.

2. Να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμα προσωπικό για την σωστή λειτουργία της 21 Ες ΕΒΑ και

3. Να εξευρεθούν οι αναγκαίοι χώροι για την μεταστέyαση της 21πt ΕΒΑ και την άμεση ανακαίνιση του εργαστηρίου συντήρησης καθώς και την τοποθέτηση απαγωγών στο εν λόγω εργαστήριο".


Οι βουλευτές

Μπάμπης Χαραλάμπους

Κώστας Αλυσανδράκης

Κώστας Καζάκος

Εύα Μελά




Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


"Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 9371/5.11.08 Ερώτησης των Βουλευτών Κ.Κ. Μπάμπη Χαραλάμπους, Κώστα Αλυσανδράκη, Κώστα Καζάκου και Εύας Μελά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με την αρ. 3Κ/2008 Προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στο αριθμ. 226/16-5-2008 Τεύχος Προκηρύξεων ΑΣΕΠ, έχουν προκηρυχτεί είκοσι οκτώ (28) Θέσεις του κλάδου ΠΕ Αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων δύο (2) Θέσεις θα καλύψουν αντίστοιχες κενές θέσεις στην 21η ΕΒΑ στην Κέρκυρα.

Με την αριθμ. ΔΙΠΠΙΦ/ΕΓΚΡ.11/89/21377ττε/15.12.2007 εγκριτική απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της αριθμ. 3312008 ΠΕΙΣ, παρασχέθηκε η έγκριση για την πλήρωση τετρακοσίων (400) κενών οργανικών θέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και αναμένεται να εκδοθεί προκήρυξη που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας, ενενήντα τεσσάρων (94) κενών οργανικών θέσεων ταυ κλάδου ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης και εκατό (100) κενών οργανικών Θέσεων του κλάδου ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, εκ των οποίων για την 21^ ΕΒΑ δόθηκαν προς πλήρωση δύο (2) θέσεις του κλάδου ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων στο «Μουσείο Αντιβουνιώτισσας Παλαιοφρούριο και Βυζαντινά Μνημεία Κέρκυρας».

Με την αριθμ. ΥΠ.ΠΟ./ΔΙΟΙΚΙΑ6/97234/10.10.08 Ανακοίνωση - Πρόσκληση -Μετάταξη του ΥΠ.ΠΟ. που αφορά στην πλήρωση των κενών οργανικών Θέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού με μετάταξη Υπαλλήλων από άλλα Υπουργεία ή Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και ΔΕΚΟ, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 71, 73 και 74 του Ν. 3528/2007 και του όρθρου β του Ν. 3673/07 έχει προβλεφθεί να καλυφθούν με μετάταξη μία (1) οργανική θέση στην 21^ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων των (Κέρκυρα) του κλάδου ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης,; στο Μουσείο Αντιβουνιωτισας Παλαιοφρούριο και Βυζαντινά Μνημεία Κέρκυρας» και μία (1) θέση του κλάδου ΔΕ Σχεδιαστών.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων μόνιμου προσωπικού έτους2D08, με το αριθμ. 2/31287/11.7.08 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, παρασχέθηκε έγκριση για την πλήρωση συνολικά τριακοσίων (300) κενών οργανικών θέσεων του ΥΠ.ΠΟ.. εκ των οποίων ογδόντα (80) θέσεις για τον κλάδο ΔΕ

Φύλαξης – Πληροφόρησης και εβδομήντα (70) θέσεις για τον κλάδο ΑΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων και επίκειται η κατανομή τους ανά Υπηρεσία.

2. Κατατίθεται συνημμένα πίνακας στον οποίαν εμφανίζονται τα έργα που υλοποιούνται στο Νομό Κέρκυρας, στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ.

Πια συγκεκριμένα, αναφέρονται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, α κωδικός ΟΠΣ, ο κωδικός στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο τέλος του, ο φορέας υλοποίησης, ο προόπολογισμός, οι δαπάνες και το ποσοστό απορρόφησης.

Σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούνται ο Νομό Κέρκυρας στο πλαίσια του Γ' ΚΟΣ (Ε.Π. «Πολιτισμός», ΠΕΠ Ιονίων Νήσων, interreg Ελλάδα Αλβανία), όπως φαίνεται και στό συνημμένο πίνακα, σας ενημερώνουμε ότι προβλέπεται να ολοκληρωθούν στα σύνολό τους εντός του 2008, πλην του έργου της ανέγερσης του Λυρικού Θεάτρου Κέρκυρας και του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας, τα οπή βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό του Υπουργείου για το Νομό Κέρκυρας στο πλαίσιο του ΕΙΠΑ 2007-2093, σας πληροφορούμε ότι στο Ε.Π. «Πολιτισμός», όπως φαίνεται και στο συνημμένο πίνακα, έχουν ενταχθεί μελέτες ωρίμανσης για έργα των Εφορειών Αρχαιοτήτων που στη δικαιοδοσία τους ανήκει και ο Νομός Κέρκυρας. Οι χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία για τα οποία θα ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες μέχρι το τέλος του 2008, θα αποτελέσουν, κατά προτεραιότητα, τις προτάσεις του Υπουργείου για έργα που θα υλοποιηθούν στο ΕΙΠΑ.

Παράλληλα, συνεχίζεται με εντατικά ρυθμό η διαδικασία καταγραφής των προτάσεων των Υπηρεσιών του Υπουργείου, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες της 21^ς ΕΒΑ, οι οποίες θα προωθηθούν ανάλογα με τον βαθμό ωριμότητας, σ α μέλλον προς ένταξη στα Επιχειρησιακά Προγράμματα ταυ ΕΙΠΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: