Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Η ΟΜΙΛΙΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ομιλία της Άντζελας Γκερέκου, βουλευτού Κέρκυρας και Πολιτικής Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, κατά τη συζήτηση στη βουλή επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των Προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2009».

(20 Δεκεμβρίου 2008)


«Θα μου επιτρέψτε κατ’ αρχήν, να μοιραστώ μαζί σας έναν προσωπικό μου προβληματισμό: βρίσκω σχεδόν σουρεαλιστικό το να συζητάμε για τον Προϋπολογισμό, μόλις 2 εβδομάδες μετά τον εντελώς άδικο θάνατο ενός 15χρονου παιδιού, μετά το κάψιμο και την καταστροφή της Αθήνας και άλλων πόλεων στην Ελλάδα και με τους μαθητές και τους νέους ανθρώπους να βρίσκονται ακόμη καθημερινά στο δρόμο.

Τι νόημα έχει όλη αυτή η συζήτηση; Τι πραγματικό και ουσιαστικό νόημα μπορεί να έχει μια τεχνοκρατική συζήτηση, στην οποία να παραθέτουμε ο ένας στον άλλο στοιχεία, αριθμούς, δεδομένα και πίνακες, όταν γύρω μας έχουμε διάχυτη την αίσθηση της παντελούς αποτυχίας; Και η βασική αποτυχία βρίσκεται στο εξής απλό σημείο: έχουμε αποτύχει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία, στην οποία παιδιά 15 χρονών να μπορούν να βλέπουν έστω και κάποια ελάχιστη ελπίδα στο μέλλον. Σκεφθείτε όλοι τους εαυτούς σας στην ηλικία αυτών των παιδιών: θεωρούσαμε ότι «όλος ο κόσμος είναι δικός μας», ότι «μπορούμε να κάνουμε και να γίνουμε τα πάντα» και ότι «όλες οι δυνατότητες ήταν ανοικτές μπροστά μας και μας περίμεναν. Όλους! Και πλούσιους και φτωχούς». Οι σημερινοί έφηβοι δεν βλέπουν τίποτε από όλα αυτά. Βλέπουν πλήρες αδιέξοδο στα πάντα, βλέπουν τη συνεχώς αυξανόμενη δυσκολία των γονιών τους να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα, βλέπουν μια ματαιότητα σε ότι και αν επιχειρήσουν να κάνουν – αισθάνονται αλλά και είναι, παγιδευμένοι. Αυτό είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ, αν το σκεφτεί κανείς.

Δεν είναι τυχαία η αύξηση της παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης, του ποσοστού των αυτοκτονιών στους εφήβους, και η αύξηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, από όλο και πιο μικρές ηλικίες.

,

Και γι’ αυτό υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες συλλογικές αλλά και ευθύνες ατομικές. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Οφείλουμε να ακούσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αιτίες που τους έχουν οδηγήσει στους δρόμους και όχι άκριτα να τους καταδικάζουμε.

Και για μένα – ειδικά τη συγκεκριμένη χρονιά – αν θέλετε να μιλήσουμε για «επενδύσεις», για «δαπάνες» και για «προϋπολογισμούς», θα πρέπει να τα εννοήσουμε όλα αυτά και με άλλη έννοια, πέρα από την τεχνοκρατική: Θα «επενδύσουμε» στη νέα γενιά της χώρας μας; Θα «επενδύσουμε» επιτέλους σε μια σοβαρή Παιδεία, σε μια σοβαρή Δημόσια Υγεία; Θα κάνουμε τις «δαπάνες» που χρειάζονται, για να μπορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να δουν ότι υπάρχει μέλλον μπροστά τους; Θα μπορέσουμε να κάνουμε έναν «προϋπολογισμό», που να αφορά το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ κεφάλαιο της χώρας και όχι τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού οικονομικά συμφέροντα;

Η απάντηση φυσικά, είναι όχι. Γιατί τίποτε, μα τίποτε από όλα αυτά δεν αποτυπώνεται σε αυτόν τον απαράδεκτο προϋπολογισμό τον οποίο συζητάμε σήμερα, εδώ.

Αναγκαστικά λοιπόν, ας αποδεχθούμε τη σύμβαση αυτή και ας μιλήσουμε για το αν έχουμε πρόβλημα ή όχι στα οικονομικά της χώρας μας. Αφήνω κατά μέρους όλα τα υπόλοιπα, και θα εστιάσω απλά και μόνο σε ένα από τα μεγάλα «θύματα» - ίσως το μεγαλύτερο – της συνολικής πολιτικής της ΝΔ, και αυτό είναι ο Τουρισμός. Ο Ελληνικός Τουρισμός, πλήττεται από 3 εξαιρετικά αρνητικούς παράγοντες: 1) Από τη παγκόσμια οικονομική κρίση, 2) Από την εσωτερική συγκυρία και 3) Από την πλήρη ανεπάρκεια και ανικανότητας της Κυβέρνησης της ΝΔ.

Ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά αυτούς τους 3 παράγοντες:

Μαζί με τον τομέα των κατασκευών, ο Τουρισμός είναι ο τομέας που θα πληγεί σοβαρότερα από την οικονομική κρίση. Στην Ελλάδα ο Τουρισμός συνεισφέρει – με συντηρητικούς υπολογισμούς – το 18-22% του ΑΕΠ και άρα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα, σημαίνει σοβαρό πρόβλημα συνολικά για τη χώρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την έννοια της διάχυσης των θετικών αποτελεσμάτων, ο τουρισμός είναι ο τομέας με την ευρύτερη λαϊκή συμμετοχή και βαθύτερη διείσδυση στην Ελληνική κοινωνία.

Όμως, το τέλος του 2008 επεφύλασσε άλλη μία «κακή» έκπληξη για τον Ελληνικό Τουρισμό, με τις πρόσφατες ταραχές να κάνουν το γύρο του κόσμου, δείχνοντας από τη χώρα μας εικόνες φρίκης, κάθε άλλο παρά ελκυστικές για τους πιθανούς επισκέπτες. Τα ξενοδοχεία ερήμωσαν, οι ακυρώσεις για τις γιορτές φθάνουν 80-90% και η συνολική εικόνα της χώρας μας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα ως προς το θέμα «ασφάλεια των επισκεπτών». Μια ματιά μόνο στα μεγάλα ταξιδιωτικά forum στο Internet, θα σας πείσει για τη ζημιά που έχει υποστεί η εικόνα της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού...

Περιφέρειες υψηλού τουριστικού προορισμού, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Χαλκιδική…., εκπέμπουν και αυτές σήματα κινδύνου.

Και πώς να μην ισχύει αυτό για την Κέρκυρα, όταν η Ν.Δ. αντί να ολοκληρώσει έστω και ένα έργο υποδομής, όπως αυτό του νέου Νοσοκομείου που έχει πια στοιχειώσει, έχει εγκαταστήσει διμοιρίες ΜΑΤ για οκτώ μήνες τώρα, σε μια από τις τουριστικότερες περιοχές της Κέρκυρας, τη Λευκίμμη.

Αλλά η βασική ατυχία του Ελληνικού Τουρισμού, είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ στη χώρα βρίσκεται η Κυβέρνηση της ΝΔ. Στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των φορέων για στήριξη, ο Πρωθυπουργός απάντησε μόλις προχθές, ανακοινώνοντας τα μέτρα για τον Τουρισμό. Και με τα μέτρα αυτά, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται η σύγχυση στην οποία βρίσκεται η Κυβέρνηση: με τις ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής δημιουργεί πολύ περισσότερες εστίες προβλημάτων και αντιδράσεων από αυτές που επιχειρεί να λύσει.

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα μέτρα – ήδη ο Τομέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση – αλλά θα πω μόνο το εξής: τα μέτρα αυτά, είναι πολύ απλά, το πρόσχημα, για την αδυναμία επίλυσης του μεγαλυτέρου προβλήματος του Τουρισμού αυτή τη στιγμή, που δεν είναι άλλο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Αν η Κυβέρνηση δεν φροντίσει να διαχειριστεί την κρίση και την αναταραχή σύντομα, κανένα «μέτρο» δεν θα είναι αρκετό για να σώσει τον Τουρισμό μας. Είναι σα να ετοιμάζεται να γκρεμιστεί το σπίτι μας και εμείς να ασχολούμαστε με το τι χρώμα θα έχουν οι κουρτίνες… Φανταστείτε μόνο την τραγελαφικότητα της κατάστασης, όταν από το ένα μέρος θα προβάλλονται spots που θα προσκαλούν τους τουρίστες να «ζήσουν το μύθο τους στην Ελλάδα» και από το άλλο μέρος, θα προβάλλονται εικόνες κόλασης από τις ταραχές και τις συγκρούσεις…

Και όποιος διαθέτει κοινή λογική, μπορεί να καταλάβει ότι κατάρρευση του Ελληνικού τουρισμού, σημαίνει άμεση απειλή για την ευρύτερη οικονομία μας.

Κατά τα λοιπά, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό στην Ελλάδα, από το 2004 έως και σήμερα, πρέπει να έχουν ακούσει γύρω στις 100 (μπορεί και παραπάνω) εξαγγελίες για «έργα» και «πρωτοβουλίες» του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης - χωρίς στην πράξη να έχουν δει το παραμικρό!! Είναι ενδεικτικό ότι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ Υπουργείο το οποίο δεν έχει φέρει στη Βουλή ΟΥΤΕ ΕΝΑ σοβαρό Νομοσχέδιο προς ψήφιση.

Όμως, την κατάσταση ανέλαβε να ... «σώσει» το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Μόνο μία πρόταση θα πω επ’ αυτού: Κύριε Σουφλία, κύριε Σπηλιωτόπουλε, κύριε Πρωθυπουργέ, εάν νομίζετε ότι η τουριστική ανάπτυξη ταυτίζεται απόλυτα με την αγορά ακινήτων (real estate) κάνετε ΤΡΟΜΕΡΟ ΛΑΘΟΣ. Εάν νομίζετε ότι με το να χτίσουμε μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό ελεύθερης γης, «αξιοποιούμε» τουριστικά τη χώρα μας, κάνετε ΤΡΟΜΕΡΟ ΛΑΘΟΣ. Από τη Βουλή έχετε αποφύγει να περάσετε το συγκεκριμένο Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό. Δεν θα αποφύγετε όμως να το περάσετε από την κοινωνία – και αυτή θα σας σταματήσει.

Κλείνοντας να πω ότι για άλλη μια χρονιά, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είναι στα όρια του «αστείου». Κατά τα άλλα, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στηρίζεται στο ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Μόνο που οι φετινές δαπάνες για το ΕΣΠΑ είναι εξαιρετικά χαμηλές και το πρόγραμμα ουσιαστικά, 2 σχεδόν χρόνια μετά την επίσημη έναρξή του, έχει...«ξεκινήσει» μόνο στην τηλεόραση με το βομβαρδισμό μας με τα σχετικά spot. Στην πράξη το ΕΣΠΑ, είναι στο ΜΗΔΕΝ.

Δεν τίθεται καν θέμα ψήφισης του συγκεκριμένου Προϋπολογισμού από πλευράς μας. Αν μη τι άλλο, για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας και εντιμότητας προς τους Πολίτες. Πληρώνοντας το τίμημα της Κυβερνητικής της αποτυχίας, η ΝΔ είναι απολύτως μόνη της στο δρόμο «δρόμο προς την έξοδο», και το ΠΑΣΟΚ, είναι έτοιμο -όταν οι πολίτες το θελήσουν- να οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον, με ασφάλεια και προοπτική!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: