Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΙ Η ΤΕΔΚ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ



Mέχρι το κλείσιμο των Δήμων είναι αποφασισμένοι να φτάσουν οι Δήμαρχοι,ως αντίδραση στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, για μείωσης του τέλους διαμονής των παρεπιδημούντων απο 2 σε 0,5%.

Αυτή τη θέση εξέφρασε το σημερινό Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, το οποίο συντάχθηκε με την πρόσφατη θέση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικ. Κακλαμάνη.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μιχ. Κάρρας δε μπορεί σε καμία περίπτωση να συνδέεται η αύξηση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τα τέλη κυκλοφορίας με τα τέλη παρεπιδημούντων που έχουν ξεκάθαρα άλλο σκοπό.
Αν θέλουμε να πούμε ότι η δραστική αυτή μείωση των τελών παρεπιδημούντων έχει μια γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική για την τουριστική πολιτική της χώρας μας, δεν είναι αυτός ο τρόπος.
Δε μπορεί να παίρνουμε μια τέτοια απόφαση ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κατάργησή του θα οδηγήσει σε ένα πλήρη οικονομικό μαρασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δε θα μπορούμε να λειτουργούμε και να κατασκευάζουμε κανένα έργο και θα φέρει εντελώς το αντίθετο αποτέλεσμα"
.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έλαβε χρήματα από άλλους πόρους, δηλαδή από την αύξηση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς η αύξηση αυτή στην ουσία είναι μόνο η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και των μεταβιβαζόμενων αρμοδιοτήτων.
Με τη μείωση του τέλους, σταματάνε αυτόματα, όπως πρόσθεσε οι χρηματοδοτήσεις τις οποίες μέχρι και χθες διέθεταν οι ΟΤΑ για δημοτικούς σταθμούς, δημοτική αστυνομία, κοινωνική πολιτική κλπ.
“Θα συμμετέχουμε και θα διεκδικήσουμε τους πόρους αυτούς με δυναμικές κινητοποιήσεις. Δε θα διστάσουμε καθόλου σε κλείσιμο των δήμων, ακόμα και την παράδοση των κλειδιών, καλώντας εκείνους που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, να έρθουν να διοικήσουν τους δήμους”.
Δηλώσεις
Καρύδη, Αυλωνίτη

Ο Δήμαρχος Αχιλλείων Τ. Καρύδης σε δήλωσή του σημείωσε ότι υπάρχει πλήρης σύμπλευση με τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ, ότι δηλαδή δεν πρόκειται οι ΟΤΑ να δεχθούν μείωση του τέλους παρεπιδημούντων.
Μετα τις τελευταίες εξελίξεις οι Δήμοι καλούνται στους προϋπολογισμούς του 2009 και σε κάθε επόμενο προϋπολογισμό, εκτός των κινητοποιήσεων, να εγγράψουν το συγκεκριμένο έσοδο.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μελιτειέων Αλέκος Αυλωνίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανερμάτιστη και ασυντόνιστη οικονομική πολιτική στον τομέα του τουρισμού, με την αναγγελία της μείωσης των τελών παρεπιδημούντων.
“Στηρίζουν ουσιαστικά την πλευρά των μεγαλοξενοδόχων γιατί αυτή είναι η κεντρική πολιτική οικονομική κατεύθυνση για να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που αφορούν στην κρίση στον τουρισμό. Η Τ.Α. στο σύνολό της θα αντιταχθεί με δυναμικά μέτρα”.
Η ΔΥ.ΠΑ.
Τις σχετικές εξαγγελίες για μείωση του τέλους παρεπιδημούντων σχολίασε αρνητικά και η παράταξη “Δύναμη Παρέμβασης”.
Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: “για άλλη μια φορά το κεντρικό κράτος καταφέρει ένα συντριπτικό χτύπημα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Αυτή τη φορά μάλιστα κομιστής των κακών μαντάτων ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε τη μείωση στα τέλη παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%.
Η ΔΥΠΑ δηλώνει την πλήρη αντίθεση της σ’ αυτό το μέτρο, διότι χρήματα που ανήκουν στην τοπική κοινωνία, χαρίζονται στο μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα εισπράξει ουσιαστικά τα ωφέλη από αυτό το μέτρο.
Καλούμε το Δήμαρχο κερκυραίων κ Μικάλεφ και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ Κάρρα να διαμαρτυρηθούν έντονα και δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξη και συμπαράσταση μας σε κάθε ενέργεια που θα κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: