Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ-ΚΑΠΝΟ

Η τοποθέτηση του Βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους στη Βουλή στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά.
Στην δευτερολογία του ο σ.Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην τοποθέτηση βουλευτών της ΝΔ ότι [ όλα τα κόμματα συμφωνούν, όμως για αντιπολιτευτικούς λόγους δεν το δείχνουν]. Το ΚΚΕ τόνισε, "δεν μασάει¨τα λόγια του. Δεν λέει άλλα και κάνει άλλα.Έχει καθαρή θέση και στη βουλή και στο λαό" . Ακόμη κατάγγειλε ως "ανοίκεια" επίθεση των βουλευτών του ΛΑΟΣ Γεωργιάδη και Ρομπούλη ενάντια στο ΚΚΕ και στον ίδιο προσωπικά.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ:
"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει γίνει έθιμο πια για το Υπουργείο Υγείας να καταθέτει νομοσχέδια-σκούπες, τα οποία να αναφέρονται επί παντός επιστητού. Άρθρα που δεν έχουν καμία συνοχή και συνάφεια μεταξύ τους και άρα καμία κοινή αρχή δεν τα συνδέει. Το ίδιο ακριβώς γίνεται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Εκτός από τα πρώτα έξι άρθρα, τα υπόλοιπα είκοσι δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους και καμιά κοινή αρχή δεν τα συνδέει. Άρα, ποια αρχή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα ψηφίσουμε;
Όσον αφορά τα πρώτα έξι άρθρα που αναφέρονται στο νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά, από την αρχή τοποθετούμαστε και λέμε πως και υποκριτικό είναι και ψευδεπίγραφο. Ακόμη και η λέξη «προστασία» που αναφέρεται στον τίτλο είναι ψευδεπίγραφη, αφού το νομοσχέδιο αφορά εξολοκλήρου την καταστολή και καθόλου την πρόληψη. Υποκριτική και η αναφορά στην ολοκληρωμένη αντικαπνιστική πολιτική. Δεν γίνεται καμία αναφορά στις αιτίες που κάνουν τους νέους να στρέφονται στο κάπνισμα και στο αλκοόλ, αιτίες βαθύτατα πολιτικές, οικονομικές, αλλά και κοινωνικές. Αιτίες που έχουν άμεση σχέση και συνάφεια με το άδικο κοινωνικοπολιτικό σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό, που προσφέρει με το παραπάνω στους νέους ανθρώπους, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον τους, το άγχος, την ανεργία, την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και δυνατοτήτων για δωρεάν άθληση και δημιουργική απασχόληση.
Στην ουσία δηλαδή η χρήση συνδέεται με τις σύγχρονες συνθήκες και όρους ζωής, που επιδεινώνονται συνεχώς από τις πολιτικές ενίσχυσης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και προσαρμογής της ζωής των νέων στις ανάγκες των μονοπωλίων.
Επιπλέον, με στόχο την αύξηση της πελατείας και της κερδοφορίας τους, τα μονοπώλια προβάλλουν συγκεκριμένα καταναλωτικά πρότυπα, αξίες και συμπεριφορές που σπρώχνουν τα παιδιά στη χρήση του καπνού και του αλκοόλ, εκμεταλλευόμενοι την έτσι και αλλιώς ευάλωτη ψυχοσωματική τους κατάσταση.
Αφού, λοιπόν, δεν γίνεται καμιά αναφορά στις αιτίες, είναι βέβαιο πως δεν αναζητούνται μέσα από το νομοσχέδιο και η αιτιολογική και άρα ριζική θεραπεία του προβλήματος. Θέλουν απλά συντηρητικές, αποσπασματικές λύσεις και γι' αυτό βασίζονται μονομερώς στην καταστολή, που, αν δεν οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα, οδηγεί σίγουρα σε μηδαμινά, για να μην πω αστεία, αποτελέσματα.
Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ούτε θέλησαν ούτε άλλωστε μπορούν να δώσουν ριζικές λύσεις στο πρόβλημα. Γιατί ριζικές λύσεις σημαίνει αφενός μεν τη διακρίβωση και εκρίζωση των αιτιών που οδηγούν τους νέους σε εξαρτησιογόνες αιτίες και όλοι γνωρίζουμε πως και η νικοτίνη και το οινόπνευμα είναι εξαρτησιογόνες ουσίες, αφετέρου δε σε σύγκρουση με ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα, συμφέροντα που από το εμπόριο των τσιγάρων και των αλκοολούχων ποτών νόμιμα ή και παράνομα κερδίζουν τεράστια κέρδη.
Ουσιαστικά η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό και την τεράστια προβολή που του έχει κάνει μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσπαθεί να πετύχει και μάλιστα αβρόχοις ποσί ουσιαστικά τα αδύνατα. Προσπαθεί, λοιπόν, και να συμβαδίζει και με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συμφωνεί με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπως και να μη δυσαρεστήσει καθόλου τους κεφαλαιοκράτες που απομυζούν τεράστια οικονομικά οφέλη από τα νόμιμα, αλλά και τα παράνομα εμπόρια τσιγάρων και αλκοολούχων ποτών.
Με λίγα λόγια τα θέλει όλα. Τα θέλει και αυτά αλλά κακείναι μη αφιέναι. Πώς αλήθεια θα τα καταφέρει αυτά κατά τη γνώμη της; Με πραγματικά αποσπασματικά αστεία και αφελή μέτρα τα οποία αναφέρονται στο νομοσχέδιο: Απαγόρευση πώλησης καπνού σε ανηλίκους, αλλά βέβαια τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης καπνού, θα απαγορευτούν μετά από ένα χρόνο. Και βέβαια εμείς κάναμε ένα πρόχειρο γκάλοπ ανάμεσα σε ανήλικους, όταν τους λέγαμε ότι ξέρετε θα απαγορευτεί να μπορείτε να αγοράζετε τσιγάρα, γελούσαν. Διότι είναι πολύ απλό και πολύ εύκολο να έχουν ένα φίλο πάνω από 18 χρονών ο οποίος μπορεί και να αγοράζει τσιγάρα κα να τους προμηθεύει.
Με την απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού αλλά μόνο σε μερικά και επιλεγμένα μέρη. Με τη μερική απαγόρευση της δωρεάν διανομής προϊόντων καπνού. Και εδώ, κύριε Υφυπουργέ, μου κάνει εντύπωση, που ενώ είχατε πει ότι θα αποσύρετε τη διάταξη αυτή της διανομής τσιγάρων σαν διαφήμιση, σε σημερινό χαρτί που μας δώσατε, δεν αναφέρεται η απόσυρση αυτής της διάταξης.
Καθορισμός χώρου για καπνίζοντες. Αλλά το άκρον άωτον πραγματικά αν θέλετε της υποκρισίας, είναι ότι αυτό δεν ισχύει για μαγαζιά εμβαδού κάτω 70 τ.μ., δηλαδή δεν ισχύει για κανένα μπαρ ούτε βέβαια και για τα παραδοσιακά καφενεία που βρίσκονται στα χωριά.
Απαγορεύει στους ανηλίκους την είσοδο σε κέντρα διασκέδασης, χωρίς καν να το ξεχωρίζει, παρόλο ότι δεσμευτήκατε να το κάνετε, ότι με τη συνοδεία ενηλίκου, των γονιών τους δηλαδή, θα μπορούσαν σε ιδιωτικές τελετές όπως είναι μια γαμήλια τελετή, να μπορούν τα παιδιά τα ανήλικα να συμμετάσχουν και αυτά.
Μας αναφέρει μέσα το νομοσχέδιο για ειδικές υπηρεσίες, με τις οποίες ουσιαστικά εμείς δεν διαφωνούμε, αλλά που καθόλου δεν μας λέει με ποια σχέση εργασίας θα δουλεύουν τα άτομα που θα είναι σ' αυτές τις υπηρεσίες. Μάλιστα λέει, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, με ελαστικές ουσιαστικά σχέσεις εργασίας, αλλά και καθόλου δεν αναφέρεται ποιες ειδικότητες θα απαρτίζουν τις επιτροπές αυτές.
Και βέβαια στις κυρώσεις, αφενός μεν οι διοικητικές κυρώσεις είναι αστείες, αφετέρου είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να μπαίνουν ποινές σε ανηλίκους.
Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, σαν Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, προτείνουμε μια διαφορετική πολιτική που θα πρέπει να συνδυάζει τα μέτρα απαγόρευσης, μαζί με ένα σύνολο όρων ζωής, που θα αντιμετωπίζουν και θα εξαλείφουν τις αιτίες που σπρώχνουν τους ανήλικους στη χρήση καπνού και αλκοόλ. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να κατακτιέται συνειδητά η μη χρήση αλκοόλ και καπνού, χωρίς την ανάγκη κατασταλτικών μέσων και μηχανισμών. Η παρέμβαση, οι δράσεις πρέπει να είναι μακροχρόνιες, να στοχεύουν στους όρους ζωής, στις κοινωνικές αιτίες, στις αξίες και τα πρότυπα που δημιουργούν τα παιδιά. Κατά την άποψή μας πρέπει και απαιτείται εξασφάλιση δωρεάν δημόσιας παιδείας, με περιεχόμενο που θα οξύνει την κριτική και τη δημιουργική σκέψη, θα προβάλει αξίες και ιδανικά που θα εξυψώνουν τον άνθρωπο και την προσωπικότητά του.
Επίσης παρότρυνση σε υγιείς δράσεις, δραστηριότητες με την εξασφάλιση δημόσιων δωρεάν δικτύων κέντρων αθλητισμού, φυσικής αγωγής, πολιτισμού και άλλα.
Η πρόληψη της κρίσης επίσης, απαιτεί ένα δημόσιο, σύγχρονο δωρεάν σύστημα υγείας με υπηρεσίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως θα είναι σωστή υγεία, εξειδίκευση κατά ηλικία και φύλο. Αντικαπνιστικά ιατρεία, κέντρα απεξάρτησης από το αλκοόλ.
Τέλος, σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, αύξηση του ελεύθερου χρόνου, εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των νέων και πάρα πολλά άλλα ακόμη.
Κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά λυπούμαι που εμείς δεν είμαστε στη θέση, όπως έκανε ο προηγούμενος ομιλητής, να πει ότι θα στηρίξει αυτά τα μέτρα, γιατί ουσιαστικά εμείς θα ήμασταν ανακόλουθοι με τον ίδιο τον εαυτό μας, θα τον κοροϊδεύαμε ότι παίρνουμε μέτρα τα οποία καταπολεμούν ουσιαστικά και το κάπνισμα και το αλκοόλ και στους ανηλίκους και στους ενηλίκους, ενώ ουσιαστικά, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο κάτι τέτοιο δεν γίνεται.
Για τα υπόλοιπα άρθρα θα τοποθετηθούμε βέβαια αύριο, απλά μερικά γενικά πράγματα. Τα περισσότερα αφορούν φωτογραφικές διατάξεις. Και αυτό αποδεικνύεται το ότι μπαίνουν αυθαίρετες ημερομηνίες. Και λέει, το τάδε άρθρο θα ισχύει από την τάδε αυθαίρετη ημερομηνία, αφού δεν εξηγεί γιατί.
Για τα φάρμακα εμείς έχουμε σαν Κ.Κ.Ε. κάνει πολλές φορές τις προτάσεις μας που είναι ακριβώς στην αντίπερα όχθη με αυτό το οποίο σήμερα γίνεται και αφορά τη διαχείριση των φαρμάκων. Θέλουμε και προτείνουμε ένα δημόσιο φορέα, αποκλειστικά δημόσιο φορέα, διαχείρισης του φαρμάκου από την παραγωγή μέσα και βέβαια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αλλά και υλικού μέσα από ελληνικά δημόσια εργοστάσια μέχρι τις εισαγωγές, αν αυτές πρέπει να γίνουν, ακόμα και την εξαγωγή των φαρμάκων και του λοιπού ιατροτεχνολογικού υλικού.
Τώρα για τον ΕΟΦ, επειδή τοποθετήθηκε και ο προηγούμενος ομιλητής και εμείς με την τροπολογία η οποία έρχεται, είμαστε κάθετα αντίθετοι, θα τοποθετηθούμε και γι' αυτήν αύριο.
Σας ευχαριστώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: