Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν το πρωί οι ξενοδοχουπάλληλοι της Κέρκυρας, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στην πρόταση τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή “και μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα επιδότησης των ξενοδόχων και των εργοδοτών”.
Στο ψήφισμα του Σωματείου για την απεργιακή συγκέντρωση, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι, το επίδομα ανεργίας προέρχεται από τις κρατήσεις των εργαζομένων και είναι χρήμα βγαλμένο από τον κόπο και τον ιδρώτα τους χαρίζεται από την κυβέρνηση στους εργοδότες με την επιπλέον υποχρέωση των εργαζομένων να εργάζονται ουσιαστικά τσάμπα ώστε να διατηρήσουν το δικαίωμα στο επίδομα.
“ Η ληστεία στο επίδομα ανεργίας που επιχειρείται είναι συνέχεια της πολιτικής που αφαιρεί συνεχώς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που ενισχύει την εργοδοσία και οδηγεί τους εργαζομένους στην φτώχεια.
Μέρα με τη μέρα αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε τους γιατρούς και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”.
Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχουπαλλήλων διεκδικεί:
•Την προστασία του επιδόματος ανεργίας
•Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας (1400) ευρώ
•Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού μέχρι να βρει εργασία ο άνεργος
•Καθιέρωση ελάχιστης σύνθεσης προσωπικού και καθορισμός καθηκόντων
•Ελάχιστη διάρκεια εργασιακής σαιζόν 6 μήνες
•7ωρο-5νθήμερο - 35ώρο, 6ωρο - 5νθήμερο - 30ωρο για βαρέα - ανθυγιεινά.
•Πλήρη σταθερή εργασία συνεχές ωράριο. Μισή ώρα διάλειμμα μέσα στο ωράριο.
•Κατάργηση ελαστικών μορφών απασχόλησης.
•Στελέχωση με προσωπικό όλων των υπηρεσιών (ΙΚΑ - ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ - Τράπεζα)
•Απαγόρευση των απολύσεων σε όσους βρίσκονται 5 χρόνια πριν την σύνταξη
Το Εργ. Κέντρο
Από την πλευρά του η διοίκηση του Εργ. Κέντρου επισημαίνει ότι “οι πλέον ευνοημένοι της οικονομίας είναι οι ξενοδόχοι που από την περίοδο της Χούντας μέχρι και σήμερα επιχορηγούνται από τον κρατικό κορβανά με διάφορες επιδοτήσεις για ανακαινήσεις για δάνεια και για συντήρηση των επιχειρήσεων τους και τώρα με αυτή την “ντροπολογία” επωφελούνται με τον ιδρώτα και το μόχθο των εργαζομένων τη στιγμή που πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οφείλουν δεδουλευμένα παρελθόντων ετών το δώρο Χριστουγέννων αλλά και με το πρόσχημα την οικονομική κρίση προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού.
Παράλληλα με ρουσφετολογικό τρόπο το ίδιο πενιχρό επίδομα ανεργίας που αποτελεί τον κόπο και το υστέρημα των εργαζομένων θα επεκταθεί και στο δημόσιο με την μορφή της επιδότησης εργασίας με σκοπό ρουσφετολογικές προσλήψεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: