Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΣΑΡΟΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ"

Σε διαμαρτυρία καλεί όλους τους Κερκυραίους αύριο Σάββατο 24/1/2009 στον τόπου του τραγικού δυστυχήματος, στην Πλατεία Σαρόκο, η κίνηση "Πολίτες εν δράσει".

Σε σχετική ανακοίνωση-κάλεσμα αναφέρουν τα εξής:

"Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της όλο και μεγαλύτερης κυριαρχίας των αυτοκινήτων στην καθημερινή μας ζωή. Αποτέλεσμα αυτής της κυριαρχίας είναι η μείωση του ζωτικού χώρου των πεζών πολιτών σε αυτήν την πόλη.

Ο χώρος που χρειάζεται ο πεζός για να κινηθεί με ασφάλεια στην πόλη μας, δεν υπάρχει :

* μικρά πεζοδρόμια, έως καθόλου,
* σηματοδότες λιγοστοί με δικαιούμενο χρόνο στους πεζούς ελάχιστο,
* πεζόδρομοι μόνον κατά όνομα,
* διαβάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες ελάχιστες και συνήθως αποκλεισμένες από οχήματα.

Ζούμε σε μία πόλη που τα δικαιώματα των πεζών είναι στο χαμηλότερο επίπεδο. Ζούμε σε μία πόλη που η ασφάλεια πεζής μετακίνησης παιδιών ή ατόμων τρίτης ηλικίας το λιγότερο που μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε είναι επικίνδυνη. Σε ελάχιστα πεζοδρόμια μπορεί ένα άτομο να κινηθεί με ένα καροτσάκι μωρού. Και σε όσα πεζοδρόμια μπορούν να κινηθούν, εμποδίζονται από την πραμάτεια ή τα τραπεζάκια, ιδίως τους τουριστικούς μήνες, επειδή ο δήμος νοικιάζει προς ίδιο όφελος τα πεζοδρόμια και τις πλατείες.

Από την άλλη η βομβαρδισμένη όψη της πόλης μας :

* με τις χιλιάδες λακκούβες δολοφόνους ιδίως για τα δίκυκλα,
* με τα συνεχή σκαψίματα προς τέρψη των εργολάβων σε βάρος της τσέπης μας,
* με τις ανύπαρκτες διαγραμμίσεις,
* με τη κακής ποιότητας έργων ασφάλτωσης (μετά από κάθε κακοκαιρία οι τρύπες μεγαλώνουν),
* με την τεράστια καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων (λες και γίνεται επίτηδες),

διαμορφώνουν ένα περιβάλλον επικίνδυνο και για τους οδηγούς. Η κατάσταση των δρόμων στο νησί μας είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Και το παζλ κλείνουν οι απαράδεκτες ιδιωτικές, κατ’ όνομα δημόσιες, συγκοινωνίες του νησιού μας. Παλαιά λεωφορεία, με πολλά καυσαέρια, τεράστια για τους δρόμους της πόλης μας και με ελάχιστα δρομολόγια.

Αυτά όλα τα προβλήματα για τους πεζούς και τους οδηγούς, δυστυχώς δεν είναι χωρίς θύματα. Πρόσφατα γίναμε και εμείς, όπως όλη η κοινωνία του νησιού μας, μάρτυρες ενός τρομερού δυστυχήματος, που έγινε στο κέντρο της πόλης μας, στην Πλατεία Σαρόκο.

Άραγε ποιοι ευθύνονται για την απαράδεκτη κατάσταση των δρόμων μας, για την ελλιπή σηματοδότηση και για τόσα άλλα που καθιστούν όλο και περισσότερο, μέρα με την ημέρα, αυτούς τους δρόμους πιο επικίνδυνους;

Άραγε πόσοι είναι ηθικοί αυτουργοί γι’ αυτό που συνέβη στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας;

Έπρεπε τα φορτηγά και τουριστικά λεωφορεία να έχουν μόνη δίοδο επικοινωνίας, για Βορρά, Νότο ή λιμάνι, από το κέντρο της πόλης;

Οι «Κερκυραίοι Πολίτες εν Δράσει» θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο μία πόλη 40.000 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων, να μην έχει έναν περιφερειακό δρόμο. Θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο είκοσι χρόνια να σχεδιάζεται και να μην έχει τελειώσει κανείς περιφερειακός δρόμος από τους τρεις που έπρεπε να έχει η πόλη..

Οι «Κερκυραίοι Πολίτες εν Δράσει» θεωρούν ότι όλοι αυτοί που τόσα χρόνια, δεν είχαν σε πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή των περιφερειακών δρόμων πρώτου και δεύτερου δακτυλίου και τον μεγάλο περιφερειακό, όσα συμφέροντα εμπόδιζαν την ολοκλήρωση αυτών των έργων, είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του δυστυχήματος.

Είμαστε η μοναδική πόλη, με αυτόν τον πληθυσμό, με αυτήν την ιστορία και με αυτήν την τουριστική κίνηση, που δεν έχουμε περιφερειακό δρόμο και τόσο κακή και ανασφαλή κατάσταση οδικού δικτύου συνολικά στον Νομό μας.

Και επειδή τα λόγια δεν αρκούν, καλούμε σε διαμαρτυρία όλους

τους Κερκυραίους το Σάββατο 24/1/2009 στον τόπου του δυστυχήματος, στην Πλατεία Σαρόκο, στις 12 μ.μ. για να απαιτήσουμε άμεσα

να ολοκληρωθούν οι περιφερειακοί δρόμοι της πόλης μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: