Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΧΛΟΥΣΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

"Όπως είναι γνωστό, στον αναπτυγμένο κόσμο αποτελεί προαπαιτούμενο η χωροταξική οργάνωση του χώρου και των παραγωγικών δραστηριοτήτων για να επιτευχθεί η όποια οικονομική ανάπτυξη.

Δυστυχώς στην πατρίδα μας η διαδικασία αυτή είναι σχεδόν άγνωστη, και ως αποτέλεσμα έχουμε τα σημερινά φαινόμενα της άναρχης και άτακτης ανάπτυξης, φαινόμενα που όλοι βιώνουμε και καταγγέλουμε, αλλά σπανίως κάνουμε κάτι για να τα διορθώσουμε.

Η πρόσφατη παρουσίαση της μελέτης για την χωροθέτηση των οχλουσών χρήσεων στο νομό μας, αποτέλεσε την αφορμή για να αποδειχθεί η παθογένεια αυτή.

Ανεξάρτητα από την εκτίμηση που ο κάθε ένας μας μπορεί να έχει ως προς τις προτάσεις των μελετητών, δόθηκε δυστυχώς η εντύπωση, μέσα από ορισμένες δημόσιες παρεμβάσεις, ότι αμφισβητείται και η επιστημονική μελέτη ως μεθοδολογία για την προσέγγιση, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων.

Προσωπικά, και επειδή είχα την αρχική πρωτοβουλία της ανάθεσης και εκπόνησης αυτής της μελέτης, θα τοποθετηθώ επι των προτάσεων της, αφού πρώτα την μελετήσω σε βάθος και όχι επιφανειακά, και θα συμμετάσχω στον δημόσιο διάλογο που άνοιξε, παρ’ όλο που κατ΄αρχήν δηλώνω ότι περίμενα ενδεχομένως να είναι πιο τολμηρές οι προτάσεις της.

Αυτό όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση που όλοι έχουμε να συμβάλλουμε στη λήψη αποφάσεων χωροθέτησης των δραστηριοτήτων αυτών.

Υπεκφυγές διαδικαστικής φύσεως που ξεπερνούν την ουσία του ζητήματος θα πρέπει να εκλείψουν.

Οποιος έχει πρόταση να την τεκμηριώσει και να την καταθέσει.

Οποιος αρνείται την μελέτη χωρίς πρόταση, τότε κατατάσσεται στην κατηγορία εκείνων που για διάφορους λόγους αρνούνται την πρόοδο και προσφέρουν αρνητικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο.

Δεν αποτελεί αριστερή πολιτική η αποφυγή ενεργειών ή τοποθέτησης επί των κρίσιμων και «καυτών» προβλημάτων, προσδοκώντας ενδεχομένως σε πρόσκαιρο μικροπολιτικό όφελος.

Αντιθέτως, αριστερή πολιτική αποτελεί το πλέγμα των ενεργειών και των δράσεων που τολμούν ρήξεις με κατεστημένες νοοτροπίες, αντιλήψεις και συμφέροντα.

Για την άρση οποιασδήποτε παρεξήγησης, και για να μην αναπτύσσονται «φοβικά σύνδρομα», διευκρινίζω ότι η μελέτη αυτή ΔΕΝ ανατρέπει οποιονδήποτε σχεδιασμό ισχύει και υλοποιείται σήμερα, αλλά αναφέρεται σε μελλοντικό σχεδιασμό των αντικειμένων που πραγματεύτηκε".

ΣΑΒΒΑΣ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Πρώην Αντινομάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια: