Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΣΩΤ. ΒΟΣΔΟΥ: Η ΠΙΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Γ'ΚΠΣ

Στη δημοσιοποίηση στοιχείων του Γ΄ΚΠΣ και του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων προχώρησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της ΠΙΝ Σωτήρης Βόσδου. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναφορικά με το Γ΄ ΚΠΣ ήταν προετοιμασμένη και πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί.
Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ΠΙΝ είναι 336 εκ. ευρώ και αναφέρεται σε 775 έργα.
Οι συμβασιοποιήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ανέρχονται στο ποσό των 503 εκ δηλ 149,7% του προγράμματος.
Οι λογαριασμοί οι οποίοι έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 371 εκ. δηλαδή στο 110,6% του προγράμματος και οι πληρωμές είναι 346,65 εκ. δηλαδή 103,2% του προγράμματος.
Τα αντίστοιχα ποσά τα οποία αναφέρονται στις 31.12.08 είναι: οι συμβασιοποιήσεις 495,86 εκ. (147,6%), οι λογαριασμοί 364,99 εκ. (108,6%) και οι πληρωμές 338,5 εκ. (100,7%).
Ο κ. Βόσδου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχιση της συλλογικής προσπάθειας της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων, των ιδιωτών και των υπηρεσιών για την υλοποίηση των έργων ακολουθώντας πάντα όπως τόνισε, τις διατάξεις και τις υποχρεώσεις και λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που έχουμε λάβει απέναντι στην Ε.Ε αλλά και την ποιότητα και την χρησιμότητα των έργων, βάζοντας την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.
Ταυτόχρονα, η ΠΙΝ είναι έτοιμη για την διαχείριση έργων και δράσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Ήδη αξιολογούνται προτάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί και έχει δοθεί η διαχειριστική επάρκεια σε υπηρεσίες οι οποίες την αιτήθηκαν και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Συνάντηση με τον
Υπ. Πολιτισμού
Στα πλαίσια αυτά συντονισμού δράσεων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα σύσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά με τους Γενικών Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας, στην οποία συμμετείχε και ο Γ.Γ ΠΙΝ κ. Σωτήρης Βόσδου.
Στην σύσκεψη εξετάστηκε η εξέλιξη της πορείας του ΕΣΠΑ σε σχέση με τα έργα πολιτισμού τα οποία θα γίνουν τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο περιφερειών.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το Γ΄ ΚΠΣ πήρε παράταση μέχρι 30 Ιουνίου 2009, συμβαδίζοντας με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
Θετικός για τη μελέτη οχλουσών
Στον περιφερειάρχη τέθηκαν και μια σειρά ερωτημάτων όπως για τη μελέτη οχλουσών χρήσεων όπου απάντησε ότι δεν του έχει ακόμα αποσταλεί στην περιφέρεια.
Πρόσθεσε ότι στις μελέτες αυτές θα πρέπει να εξετάζονται πάντα ποιες προϋποθέσεις αναλαμβάνουν οι μελετητές.
“Είναι σαφώς προς την θετική κατεύθυνση η εκπόνηση αυτής της μελέτης, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις ου υποβάλλονται θα πρέπει να αξιολογηθούν καταλλήλως “. Οσο για τη διαχείριση των απορριμμάτων (σχετικά με την μελέτη), ανέφερε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνεται. “Εξετάστηκε μια παράμετρος που έχει να κάνει με συγκεκριμένα στοιχεία. Θα μπορούσα να δώσω και εγώ άλλη παράμετρο με άλλα στοιχεία τα οποία θα οδηγούσαν αλλού. Όταν κάνουμε μια μελέτη θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας συγκεκριμένα στοιχεία, να δίνουμε στην δημοσιότητα ποια είναι τα δεδομένα και που καταλήγουμε”.
Ο κ. Βόσδου,επεσήμανε και πάλι, πως υπευθυνότητα και αρμοδιότητα για την διαχείριση των απορριμμάτων έχουν οι ΟΤΑ, δηλαδή οι δήμοι και ο Σύνδεσμος Καθαριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: