Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΣΤΗΝ Η' ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Την Η' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων επισκέφτηκαν χθες ο Νομάρχης Στεφ. Πουλημένος και ο Αντινομάρχης Μάκης Σκορδίλης και είχαν συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας, Λ. Μεταλληνού με την οποία συζήτησαν τά θέματα του οικοπέδου του υπό ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου, τις αρχαιολογικές έρευνες στο οικόπεδο Δεσύλλα και την κατάσταση που επικρατεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας.

Μετά τη συνάντηση, ο Νομάρχης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στα τρία αυτά θέματα σημειώντας τα εξής:

1. Για το θέμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στο οικόπεδο της οδού Μαρασλή, όπου έχει προγραμματιστεί η ανέγερση του Αστυνομικού Μεγάρου, ενημερωθήκαμε ότι η Η' ΕΠΚΑ ολοκλήρωσε το έργο της και έχει αποδεσμεύσει τον χώρο, ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με το αντίστοιχο έργο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που ερευνά το τείχος του λόφου των φυλακών της ενετικής περιόδου και μερικά έργα ακόμα της ίδιας εποχής. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, η υπόθεση θα πάει στο ΚΑΣ για να κριθεί αν τελικά είναι δυνατή η καατασκευή του νέου αστυνομικού μεγάρου καθώς, όπως είναι γνωστό, η περιοχή βρίσκεται στην ζώνη προστασίας της παλιάς πόλης, που είναι ενταγμένη στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

2. Συζητήσαμε εκτενώς την υπόθεση του "οικοπέδου Δεσύλλα" και ενημερωθήκαμε για την πορεία των ανασκαφών, που, όπως είναι γνωστό, έχουν διακοπεί και για τα αρχαιολογικά ευρήματα στον χώρο. Η κ. Μεταλληνού μας ενημέρωσε ότι τα ευρήματα είναι πλούσια και ενδιαφέροντα και ότι πιθανώς βρισκόμαστε μπροστά σε αρχαιότητες που αναφέρονται στο λιμάνι του Αλκινόου των κλασικών χρόνων και στα τείχη της αρχαίας πόλης. Εκτίμηση που απαιτεί περεταίρω έρευνα και συνέχιση του ανασκαφικού έργου. Από ό,τι φαίνεται, σημειώνει ο νομάρχης, η πορεία θα είναι μακρά και το θέμα αυτό προκαλεί ευρύτερο ενδιαφέρον και θα πρέπει να συζητηθεί διεξοδικά από όλους όσοι έχουν έμμεση ή άμεση εμπλοκή.

3. Το τρίτο θεμα αφορά στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας. Η προϊσταμένη μας ενημέρωσε ότι έχει προετοιμαστεί από την υπηρεσία μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου και επανέκθεσης όλων των εκθεμάτων μέσα σ΄ ένα σύγχρονο σχεδιασμό που προβλέπει ανάπτυξη και αξιοποίηση και άλλων χώρων του κτιριακού συγκροτήματος προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να εκτεθούν επίσης πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που φυλάσσονται για δεκαετίες στις αποθήκες του Μουσείου. Η μελέτη του έργου ανακαίνισης πρόκειται να σταλεί για έγκριση στο ΚΑΣ και στη συνέχεια να κατατεθεί πρόταση για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Πρόταση για την οποία η προϊσταμένη ζήτησε την στήριξη και της νομαρχίας, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τέλος νομάρχης και αντινομάρχης παρέστησαν στην κοπή της πίτας του προσωπικού της Η' ΕΠΚΑ και ο νομάρχης χαιρετίζοντας την εκδήλωση εξήρε το έργο της Εφορίας Αρχαιοτήτων που αναδεικνύει, αποκαλύπτει και προβάλλει πλούσια στοιχεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού της Κέρκυρας. "Προβάλλουμε συνήθως τα στοιχεία του πολιτισμού της βυζαντινής, ενετικής και νεότερης περιόδου και δεν έχουμε δώσει τόση σημασία όση αρμόζει σε έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς της Μεσογείου, που είναι ο καθαρά δικός μας ελληνικός κερκυραϊκός πολιτισμός
", κατέληξε ο Στ. Πουλημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: